Home > Πρώτο Θέμα > Διοικητής στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Δράμα αναλαμβάνει ο Δραμινός δικηγόρος κ. Δ. Τουτουντζόγλου- Ο διοικητής της δομής στη Δράμα μιλάει στον «Π.Τ.»

Διοικητής στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Δράμα αναλαμβάνει ο Δραμινός δικηγόρος κ. Δ. Τουτουντζόγλου- Ο διοικητής της δομής στη Δράμα μιλάει στον «Π.Τ.»

Ορίστηκαν οι διοικητές στις 32 δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

 Διοικητής στη δομή φιλοξενίας προσφύγων

στη Δράμα αναλαμβάνει ο Δραμινός

δικηγόρος κ. Δ. Τουτουντζόγλου

 Ο διοικητής της δομής στη Δράμα μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ προχθές από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι πρώτοι διοικητές των 32 Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η απόφαση αυτή θα συμβάλλει στην ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκείται μέχρι σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Με τη νέα απόφαση της τοποθέτησης διοικητών στις 32 δομές της ηπειρωτικές Ελλάδας, οι διοικητές θα αναλάβουν την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας και θα επιφορτιστούν με την επίδοση συνολικά 40.000 εκδοθεισών αποφάσεων ασύλου (εκ των οποίων το 80% εκδόθηκαν μέσα στο 2020 και 20% σε προγενέστερα έτη). Με αυτόν τον τρόπο, θα προχωρήσει ουσιαστικά η αποσυμφόρηση των δομών.

Τα επόμενα βήματα είναι η πρόσληψη και τοποθέτηση άμεσα σε δομές 150 συμβασιούχων, που έχουν ήδη επιλεγεί, για 3 μήνες. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες για την περαιτέρω στελέχωση των δομών, μέσω των διαγωνισμών που θα προκηρύξει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: i) για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για 3 έτη με δυνατότητα ανανέωσης και ii) για μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό.

TOYTOYNTZOGLOU DHMHTRIOS (DOMH)

Διοικητής στη δομή Δράμας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, διοικητής στη Δομή Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, αναλαμβάνει ο Δραμινός δικηγόρος κ. Δημήτρης Τουτουντζόγλου και Ταμίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον κ. Τουτουντζόγλου, ο οποίος σημείωσε ότι η ανάληψη των καθηκόντων των πρώτων διοικητών αναμένεται να γίνει το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, ενώ το διάστημα παραμονής τους είναι για ένα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης και δεύτερου έτους, εάν κριθεί σκόπιμο. Όπως μας πληροφορεί πάντως, «η σύμβαση που θα υπογράψουν οι διοικητές θα είναι για ένα έτος».

Ερωτώμενος για το ποια θα είναι τα καθήκοντα των διοικητών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, ο κ.Τουτουντζόλου τονίζει ότι, «το Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Μάρτιο μπήκε στη διαδικασία να αναγνωρίσει τις υφιστάμενες δομές ως νομικές οντότητες και σε δεύτερο χρόνο αποφάσισε να τοποθετήσει ένα διοικητή σε κάθε μία δομή, για να υπάρχει ο διοικητικός έλεγχος. Βέβαια, η συνεργασία με τις Μ.Κ.Ο., με τους διεθνείς οργανισμούς όπως και με τους υπόλοιπους φορείς θα συνεχιστεί, απλά θα υπάρχει ένας έλεγχος του διοικητή, ο οποίος θα λογοδοτεί με τη σειρά του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο διοικητής θα συντονίζει, θα ελέγχει, θα εποπτεύει το προσωπικό για τις τεχνικές δομές, θα υποβάλει μηνιαίες καταστάσεις λογοδότησης προς το Υπ. Μετανάστευσης και θα είναι υπεύθυνος και για το προσωπικό και για τους φιλοξενούμενους».

Διευκρινίζει επίσης ο ίδιος, ότι, «υπάρχει ένας γενικός κανονισμός λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, σύμφωνα με τον οποίο, η αρμοδιότητα του διοικητή είναι η πιστή τήρηση και εφαρμογή αυτού του γενικού κανονισμού. Ένας κανονισμός που έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του φιλοξενουμένου, έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προσωπικού, έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του διοικητή».

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Τουτουντζόγλου, επισημαίνει επίσης ότι «είναι σημαντική θέση, πόσο μάλλον και σ’ αυτή την κατάσταση που ζούμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Όπως καταλαβαίνετε και η κάθε δομή από μόνη της είναι και μια μικρή τοπική κοινωνία και οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, να τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Είναι προτεραιότητα του εκάστοτε διοικητή, να λάβει υπόψη του όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί».

Τέλος, καταλήγοντας, διευκρινίζει ότι τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι Μ.Κ.Ο. δεν αποχωρούν από τις δομές φιλοξενίας, με τις οποίες ο διοικητής θα συνεργάζεται, απλά θέλει το κράτος να έχει το διοικητικό έλεγχο.