Home > Αρθρα > Δίκες εθνικών εγκλημάτων Γράφει ο Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

Δίκες εθνικών εγκλημάτων Γράφει ο Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

 Δίκες εθνικών εγκλημάτων

Γράφει ο  Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

Τον Αύγουστο του 1922 έγινε η μεγαλύτερη καταστροφή τού ελληνισμού τής Μικράς Ασίας. Πατρίδες όπου έζησαν και μεγαλούργησαν εκατομμύρια Έλληνες από το 800 πΧ. χάθηκαν για πάντα. Ο ξεριζωμός υπήρξε πλήρης και η βλάβη τού έθνους μας ανυπολόγιστη.

Υπαίτιοι της καταστροφής θεωρήθηκαν οι τότε κυβερνώντες: 1. Πρωτοπαπαδάκης Πέτρος, 2. Γούναρης Δημήτριος, 3. Στράτος Νικόλαος, 4. Μπαλτατζής Γεώργιος, 5. Θεοτόκης Νικόλαος και 6. Χατζηανέστης Γεώργιος. Η στρατιωτική επανάσταση του Νικολάου Πλαστήρα και του Στυλιανού Γονατά οδήγησε τους εγκληματίες στο στρατοδικείο, το οποίο τους έκρινε ενόχους εσχάτης προδοσίας και τους επέβαλε την εσχάτη των ποινών. Εκτελέστηκαν τον Νοέμβριο του 1922 στο Γουδί. Αυτή ήταν η γνωστή «Δίκη των έξι», όπως έμεινε στην Ιστορία, για να την διαβάζουν οι νεότεροι ηγέτες και να φρονιματίζονται.

Αλλά οι Έλληνες ξεχνούν εύκολα. Τον Απρίλιο του 1967 κάποιοι φιλόδοξοι αξιωματικοί τού στρατού ενήργησαν πραξικόπημα την νύχτα τής 21ης Απριλίου, συνέλαβαν όλους τους πολιτικούς, δεξιούς και αριστερούς και επέβαλαν στην χώρα στρατιωτική δικτατορία, που διήρκεσε  επτά ολόκληρα χρόνια! Και ασφαλώς δεν επρόκειτο να πέσουν, αν δεν διέπρατταν το μεγάλο εθνικό έγκλημα, το πραξικόπημα στην Κύπρο, που προκάλεσε την εισβολή των Τούρκων στην μεγαλόνησο και την κατάληψη του 36% του κυπριακού εδάφους.

Η χούντα κατέρρευσε και αναγκάστηκε να καλέσει τους πολιτικούς και να τους παραδώσει την διακυβέρνηση της χώρας. Με την κίνηση αυτή έλπιζαν να «την βγάλουν καθαρή», αλλά γελάστηκαν. Οι πολιτικοί τούς έσυραν στο δικαστήριο, για να κριθούν οι αντεθνικές τους πράξεις και να τιμωρηθούν. Είναι η λεγόμενη «Δίκη τής χούντας» ή – λόγω του αριθμού των καταδικασθέντων – «Δίκη των είκοσι».

Ιδού και οι ποινές των χουντικών: Στους πρωταίτιους του πραξικοπήματος Παπαδόπουλο Γεώργιο, Παττακό Στυλιανό και Μακαρέζο Νικόλαο επιβλήθηκε η ποινή τού θανάτου, που μετατράπηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε ισόβια δεσμά.

Στους Σπαντιδάκη Γρηγόριο, Ζωιτάκη Γεώργιο, Ιωαννίδη Δημήτριο, Δερτιλή Νικόλαο, Μπαλόπουλο Μιχαήλ, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, Ρουφογάλη Μιχαήλ, Ασλανίδη Κωνσταντίνο, Λέκκα Αντώνιο, Κωνσταντόπουλο Γεώργιο, Σταματελόπουλο Δημήτριο, Καραμπέρη Στέφανο, Τσάκα Ευάγγελο, Γκαντώνα Νικόλαο και Θεοφιλογιαννάκο  Θεόδωρο η ποινή των ισοβίων δεσμών.

Και τέλος στους Αγγελή Οδυσσέα και Λαδά Ιωάννη η ποινή τής κάθειρξης 20 ετών.

Δεν έπρεπε να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους; Κατά την γνώμη των περισσοτέρων Ελλήνων έπρεπε να «πληρώσουν», διότι πώς αλλιώς θα παραδειγματισθούν οι νεότεροι εραστές τής δικτατορίας και να μην επαναλάβουν τα ίδια εγκλήματα;

Δυστυχώς τα τελευταία τριάντα χρόνια προέκυψαν νέα λάθη ηθελημένα ή αθέλητα, λόγω ανικανότητας ή βλακείας, αλλά πάντως καταστροφικά για την κοινωνία και την πατρίδα. Η Ελλάδα πλημμύρισε λαθρομετανάστες, το δημόσιο χρέος ανέβηκε στα ύψη, τα Ίμια, το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, η πτώχευση της Ελλάδας, η ανεργία, το πρόβλημα των Σκοπίων και το χάρισμα του ονόματος της Μακεδονίας στους Σλάβους, η εγκληματικότητα, η έλλειψη ασφάλειας του λαού …. Δεν φταίει κανείς; Προφανώς φταίνε οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών. Εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει τιμωρηθεί κανείς!

Αφού η θεία δίκη (η Νέμεση) δεν επεμβαίνει, θα υπάρξει άραγε η αντίδραση του λαού; Μετά την «δίκη των έξι» και την «δίκη τής χούντας» θα υπάρξει τρίτη δίκη και κάθαρση; Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει, αν θέλει να έχει μέλλον.

Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος