Home > Πρώτο Θέμα > «…Δηλώνουμε στρατιώτες πρώτης γραμμής στον πόλεμο υπέρ της δημόσιας υγείας…»

«…Δηλώνουμε στρατιώτες πρώτης γραμμής στον πόλεμο υπέρ της δημόσιας υγείας…»

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

«…Δηλώνουμε στρατιώτες πρώτης γραμμής

στον πόλεμο υπέρ της δημόσιας υγείας…»

► Το ένα κτίριο του Νοσοκομείου Δράμας να λειτουργήσει μόνο για Covid

► Το Κέντρο Υγείας Δράμας να λειτουργήσει ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 

 

ΤΗ ΔΙΚΗ του πρόταση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταθέτει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, επισημαίνοντας αρχικά ότι, ως εκπρόσωπος όλων των ιατρών, τόσο ιδιωτών όσο και του Ε.Σ.Υ., έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα και χωρίς εκπτώσεις όλους τους συναδέλφους στη επιτέλεση του καθήκοντος.

Επίσης, ως επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, για θέματα δημόσιας υγείας, προτείνει αφενός το διαχωρισμό των δύο κτιρίων του Νοσοκομείου Δράμας, το παλαιό και το νέο, να διαχωριστούν και το ένα από αυτά να λειτουργεί αποκλειστικά για περιστατικά Covid και το άλλο να είναι ανεξάρτητο για τα υπόλοιπα χρόνια νοσήματα.

Προτείνει επίσης, το κτίριο του πρώην ΙΚΑ και νυν Κέντρου Υγείας Δράμας, να λειτουργήσει αποκλειστικά ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο την αποσυμφόρηση βέβαια του Νοσοκομείου. Και ακόμα, προτείνει να μην απολυθεί κανένας επικουρικός ιατρός, ενώ να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Δράμας.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας επισημαίνει:

[Με προσοχή διαβάσαμε το Δελτίου τύπου των συναδέλφων νοσοκομειακών ιατρών του Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ. Δυστυχώς η πανδημία του COVID-19 δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας, σε όλες τις βαθμίδες, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον  ιδιωτικό  τομέα.

Ο Ι.Σ. Δράμας, ως εκπρόσωπος  όλων των  ιατρών  (ελευθεροεπαγγελματίων και ιατρών του ΕΣΥ), που εργάζονται εντός των ορίων της αρμοδιότητάς του, έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα χωρίς εκπτώσεις όλους τους συναδέλφους στην επιτέλεση του καθήκοντος της διαφύλαξης και προαγωγής του υπέρτατου αγαθού της υγείας.

Ο Ι.Σ. Δράμας, ως επίσημος σύμβουλος της πολιτείας για θέματα δημόσιας Υγείας, όσες φορές ζητήθηκε η άποψή του, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, εκπροσώπησε την ιατρική του Ιπποκράτη σε  τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελεί πρότυπο προς μίμηση. Δυστυχώς στις δύσκολες ώρες που διανύουμε αυτό που έχει αξία είναι η συστράτευση όλων. Κάποιοι πρέπει να εγκαταλείψουν ψευτοδιλήμματα, μικροφιλοδοξίες, μικροκομματικές επιδιώξεις κ.τ.λ. Εάν θέλουμε να είμεθα νικητές στον πόλεμο κατά του κορονοϊού στην Δράμα πρέπει να γίνουν τα κάτωθι:

  1. Δεδομένου ότι το παλαιό και το νέο κτήριο του Γ.Ν. Δράμας έχουν ανεξάρτητη είσοδο, δύναται το μεν ένα να λειτουργεί σαν covid-19 και το άλλο για όλα τα υπόλοιπα χρόνια νοσήματα, χωρίς να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του ιού.
  2. Το πρώην ΙΚΑ ή ΠΕΔΥ κ.τ.λ. δύναται να λειτουργεί ως Α΄θμια φροντίδα Υγείας στην Δράμα. Πιστεύουμε ότι οι ιδιώτες συνάδελφοι, όπως έπραξαν και κατά το πρώτο κύμα του προσφυγικού το 2016, θα ανταποκριθούν εθελοντικά και θα προσφέρουν εκ περιτροπής αγόγγυστα την συνδρομή τους, ακόμη και χωρίς αμοιβή. Υπενθυμίζουμε ότι κερδίσαμε την πρώτη φάση κατά του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020 στην περιοχή μας, επειδή στάθηκε όρθια η πρωτοβάθμια περίθαλψη και του δημοσίου τομέα δηλαδή κέντρα Υγείας του νομού μας, αλλά κυρίως ιδιώτες συνάδελφοι, που έβαλαν ισχυρό ανάχωμα στην προσέλευση ασθενών προς το Γεν. Νοσοκομείο Δράμας.
  3. Το αυτό μπορεί να δρομολογηθεί και για το ΤΟΜΥ Δράμας.
  4. Να μην απολυθεί κανένας από τους υπηρετούντες επικουρικούς ιατρούς.

Σας γνωστοποιούμε ότι ζητήσαμε από το υπουργείο μέσω του ΠΙΣ  να ανανεωθούν για δυο χρόνια  όλες οι συμβάσεις επικουρικών ιατρών που λήγουν μέσα στο 2020.

  1. Εξυπακούεται ότι πάγιο αίτημα του Ι.Σ. Δράμας είναι η πρόσληψη μονίμου ιατρικού προσωπικού σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου και η τροποποίηση του οργανογράμματος με την προσθήκη δύο ογκολόγων παθολόγων, επειδή και η αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών της περιοχής μας είναι άμεσο και επείγον θέμα της δημόσιας Υγείας.

Από οποιαδήποτε θέση και αν βρισκόμαστε, είμεθα αποφασισμένοι να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας, γιατί ο όρκος του Ιπποκράτη είναι κοινός για όλους, ανεξάρτητα από την επιλογή του τρόπου άσκησης της ιατρικής.

Σας γνωστοποιούμε ότι πολλοί  συνάδελφοι ειδικοτήτων πρώτης γραμμής  ελευθεροεπαγγελματίες νοσούν.

Δεδομένου ότι οι αναλύσεις και οι θεωρίες γίνονται ελεύθερα, αλλά τα γεγονότα είναι ιερά και τα νούμερα αμείλικτα, έκαστος ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας πράξει το καθήκον του με νηφαλιότητα χωρίς πανικό.

Επειδή ως Ι.Σ. Δράμας επιθυμούμε στο τέλος αυτού του πολέμου να έχουμε την αίσθηση ότι δεν ευθυνόμεθα δια την απώλεια κανενός συμπολίτη μας δηλώνουμε στρατιώτες πρώτης γραμμής στον πόλεμο υπέρ της δημόσιας υγείας.]