Home > νέα > Δηλώσεις αντιδημάρχου Καθαριότητας για χώρους σκουπιδιών και αδέσποτα

Δηλώσεις αντιδημάρχου Καθαριότητας για χώρους σκουπιδιών και αδέσποτα

Δηλώσεις αντιδημάρχου Καθαριότητας για χώρους σκουπιδιών και αδέσποτα

«Στο χώρο πίσω από το αμαξοστάσιο

του Δ. Δράμας γίνεται η διαλογή

των ογκωδών αντικειμένων»

Για τα αδέσποτα στα σχολεία: «Καλό θα είναι να κλείνουν τις πόρτες στα σχολεία…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ χρονικό διάστημα, η εφημερίδα μας έχει δεχθεί πολλά παράπονα, για έναν χώρο στην πόλη μας, ο οποίος είναι γεμάτο σκουπίδια. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πίσω ακριβώς από το αμαξοστάσιο του Δήμου Δράμας και πλάι στην είσοδο του Καπνολογικού Ινστιτούτου. Ο χώρος, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, είναι γεμάτος από διάφορα αντικείμενα κάθε είδους.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Σταμάτη Ρεμόντη, ο οποίος μας εξήγησε ότι πρόκειται ουσιαστικά για έναν χώρο, στον οποίο συγκεντρώνονται διάφορα αντικείμενα – σκουπίδια, από κλαδιά μέχρι ξύλα, πλαστικά υλικά και άλλα. Από εκεί, κάθε μήνα γίνεται ένας διαχωρισμός και ανάλογα, τα αντικείμενα αυτά μεταφέρονται στους τελικούς χώρους.

Για παράδειγμα, ξεχωρίζονται τα ξύλα, είτε πρόκειται για αντικείμενα ή παλιά έπιπλα ακόμα και κλαδιά και στέλνονται σε μια ιδιωτική εταιρεία με την οποία ο Δήμος έχει σύμβαση στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας. Τα πλαστικά υλικά μεταφέρονται κυρίως στην ανακύκλωση. Όσον αφορά τα μπάζα, αυτά πηγαίνουν σε μια ιδιωτική εταιρεία η οποία τα συγκεντρώνει με δική της ευθύνη στο Δοξάτο. Το θέμα με τα μπάζα, είναι ότι αυτή την εποχή η σύμβαση έχει λήξει και θα ανοίξει και πάλι από το νέο χρόνο.

Όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ρεμόντης, αυτός ο συγκεκριμένος χώρος πίσω από το αμαξοστάσιο, ανήκει στο Δήμο και τον χρησιμοποιεί πολλά χρόνια τώρα.

skoupidia amaxostasio (4)

Ογκώδη αντικείμενα

Ο κ. Ρεμόντης, παρακάλεσε επίσης, όσους ενδιαφέρονται να πετάξουν ογκώδη αντικείμενα όπως για παράδειγμα έπιπλα ή άλλο εξοπλισμό του σπιτιού, να τηλεφωνεί στο Δήμο Δράμας και στο τηλέφωνο 2521022263, και μετά από συνεννόηση να τα παραλαμβάνει το φορτηγό. Και εδώ ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως και παραπάνω.

Χαρακτηριστικό είναι το ζήτημα, ότι δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας δεν είναι ευαισθητοποιημένοι και δυστυχώς πολλές φορές, πετάνε σκουπίδια, μπάζα, ογκώδη αντικείμενα όπου βρουν.

 

Προς Ταξιάρχηskoupidia amaxostasio (1)

Σε ερώτηση αν μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια από μια μικρή χωματερή που έχει δημιουργηθεί στο δρόμο προς το χωριό Ταξιάρχη πριν από την ανακύκλωση, ο κ. Ρεμόντης απάντησε ότι ήδη έχει πάει ένα φορτηγό με δύο άτομα και μάζεψε κάποια αντικείμενα, ενώ σε λίγο καιρό θα συνεχιστεί το μάζεμα μέχρι να καθαρίσει ολόκληρος ο χώρος.

Όσον αφορά τις διάφορες μικρές χωματερές που έχουν δημιουργηθεί στα χωριά του Δήμου, σε 20 μέρες περίπου θα βγει φορτηγό με γκρέιτερ και θα τα μαζέψει όλα. Η Οικονομική Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα σχετικό ποσό, το οποίο θα υπογραφεί από τον Επίτροπο.

 

Αδέσποτα σε σχολεία της πόλης

Όσον αφορά στο ζήτημα με τα αδέσποτα σκυλιά στην πόλη και σε άλλα σημεία, ρωτήσαμε και πάλι τον κ. Ρεμόντη μιας και είναι στις αρμοδιότητές του, αν είχαμε κάποια εξέλιξη για το  θέμα των σκυλιών στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων. Μας επανέλαβε ότι υπήρχαν ήδη καταγγελίες και έγγραφα από τους Γιατρούς του Κόσμου και κάποιες άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Δομή Φιλοξενίας, προς τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Δράμας.

Το  θέμα τους ήταν ότι τα αδέσποτα σκυλιά στον περιφραγμένο χώρο, εγκυμονούσαν διαφόρους κινδύνους ασθενειών ή και άλλων, σε έναν κλειστό χώρο όπου φιλοξενούνται περίπου 250 άτομα και πολλά παιδιά. Όταν η Δ/νση Υγείας έλαβε αυτά τα έγγραφα, απευθύνθηκε στο Δήμο και στην Εισαγγελία, η οποία έδωσε προφορική εντολή στο Δήμο να μαζέψει τα σκυλιά εντός του χώρου της Δομής Φιλοξενίας.

Ρωτήσαμε τον κ. Ρεμόντη, αν γνωρίζει το ζήτημα ότι αδέσποτα σκυλιά μπαίνουν σε σχολεία της πόλης, όπως στο 3ο και 4ο ΓΕΛ στην περιοχή της ανάπλασης και μας είπε ότι είναι γνώστης. Και μάλιστα έχει επισκεφτεί επανειλημμένως τα σχολεία και έχει ζητήσει από τους μαθητές αφενός να μην ταΐζουν τα αδέσποτα που μαζεύονται γύρω από το σχολείο, αλλά έχει ζητήσει και από τους διευθυντές να κλειδώνουν ή να κλείνουν καλά τις πόρτες των σχολείων.

«Αν είναι κλειδωμένες οι πόρτες, τα σκυλιά δεν μπορούν να μπουν μέσα, γιατί ο χώρος είναι καλά περιφραγμένος. Το ίδιο γίνεται και στο Ορφανοτροφείο για παράδειγμα. Το ίδιο είχε γίνει και στο 1ο Λύκειο, όπου τώρα κλειδώνουν και δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ρεμόντης και κατέληξε: «Ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει να κάνει φύλαξη σ’ αυτούς τους χώρους, γιατί δεν είναι η δουλειά του αυτή. Ο καθένας θα πρέπει να προστατεύει τον χώρο του, όπως τα σχολεία, με το να κλείνουν τις πόρτες».