Home > Πρώτο Θέμα > Οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Δράμας στον «Π.Τ.» για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» – Ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση και αγροτική οδοποιία τα έργα στα οποία στοχεύουν οι Δήμοι της Δράμας

Οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Δράμας στον «Π.Τ.» για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» – Ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση και αγροτική οδοποιία τα έργα στα οποία στοχεύουν οι Δήμοι της Δράμας

Οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Δράμας στον «Π.Τ.» για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση

και αγροτική οδοποιία τα έργα

στα οποία στοχεύουν οι Δήμοι της Δράμας

Με έργα στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση θα ξεκινήσει ο Δήμος Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Παρασκευή, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, το νέο πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δήμους και Περιφέρειες – προκειμένου να μπορέσουν να εντάξουν έργα και να χρηματοδοτηθούν.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό αρκετά μεγάλο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα, και να λυθούν πολλά από τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τους Δήμους της χώρας.

Οι δήμαρχοι του Νομού Δράμας, αλλά και πολλοί αντιδήμαρχοι, βρέθηκαν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησαν την παρουσίαση του προγράμματος «Αντ. Τρίτση». Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο καθένας απ’ αυτούς αναφέρει τις προτεραιότητες του Δήμου του και το πώς θα κινηθούν στη συνέχεια.

Δήμος Δράμας

TASSOU MIXALIS

Μιλώντας στον «Π.Τ.», ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μ. Τάσσου, εξηγεί ότι αρχικά θα ετοιμαστούν προτάσεις που αφορούν στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Αυτό που θα ανοίξει σε πρώτη φάση μέχρι τέλη Ιουλίου,  θα είναι η πρόσκληση που θα αφορά την Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια, μέτρα πρόληψης και παρακολούθησης, ελέγχους, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και άλλα.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσσου, «ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 131.500.000 ευρώ. Σε δράσεις Μέτρα Παρακολούθησης 21 εκατ. ευρώ, σε δράση Ενίσχυσης Διοικητικής Ικανότητας 10,5 εκατ. ευρώ, 50 εκ. ευρώ σε δράσεις Προστασίας Πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας κ.α.»

Όπως τονίζει, «σε πρώτη φάση θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει το ένα υποέργο για δράσεις προστασίας πληθυσμού από τον κορωνοϊό. Ο κάθε Δήμος μπορεί να κάνει δύο προτάσεις με δύο υποέργα. Το ένα θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις προστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας. Η δεύτερη πρόσκληση θα ανοίξει μετά τον Σεπτέμβριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται επίσης για την ολοκλήρωση της Ψηφιακής Σύγκλισης και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και από εκεί και πέρα θα κοιτάξουμε για την κινητικότητα με έξυπνα συστήματα στάθμευσης, φωτισμό, συστήματα στο δημοτικό πάρκινγκ κτλ».

Δήμος Προσοτσάνης

AUANASIADHS1

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, τονίζει ότι με το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», «οι Δήμοι έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουν μελέτες για να απορροφήσουν χρήματα και να κάνουν έργα».

Ο κ. Αθανασιάδης, επισημαίνει ότι «η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε βάλει ένα μεγάλο έργο ύδρευσης, το οποία εντάχθηκε μεν, δεν χρηματοδοτήθηκε δε από το «Φιλόδημος». Εμείς που βρήκαμε το έργο αυτό που αφορούσε ύδρευση στα χωριά του Μενοικίου, το πήραμε και απομονώσαμε τα κάθε χωριό και το εντάσσουμε τώρα στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Κάθε χωριό θα μπει ξεχωριστά, με ξεχωριστό προϋπολογισμό και ξεχωριστό χρονοδιάγραμμα για να μπορούμε να τα ελέγχουμε».

Ο ίδιος σημειώνει ότι έχει ήδη ενταχθεί ένα μεγάλο έργο ύδρευσης στην Καλλιθέα στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. «Αυτά όλα μαζί θα υλοποιηθούν σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, αυτές οι περιοχές θα μπορούν να λένε ότι θα είναι σε μια καλύτερη φάση υδροδρότησης με καινούρια δίκτυα κτλ».

Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης, «ετοιμάζουμε δυο μεγάλες μελέτες στον αγροτικό τομέα και στην αγροτική οδοποιία, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ποιοτικούς δρόμους στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους˙ να εξασφαλίσουμε προσβασιμότητα  στις μονάδες τους».

Τονίζει επίσης, ότι το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», μπορεί να βοηθήσει μικρά χωριά όπου μπορούν να γίνουν αποχετευτικά δίκτυα και μέχρι σήμερα δεν ήταν επιλέξιμα, αλλά και θα μπορούμε εκεί να κάνουμε compact βιολογικούς καθαρισμούς».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι πρόκειται για «γενναίο πρόγραμμα, που μπορεί να δώσει λύσεις για πολλά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι στο χέρι της να ανεβάσει επίπεδο και είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της, να υλοποιήσει σήμερα όλα αυτά που ζητούσε να υλοποιήσει και δεν μπορούσε».

Δήμος Παρανεστίου

KAGIAOGLOU (3)

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» «έχει πολλά προγράμματα, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε έργα. Θα κοιτάξουμε να μπούμε σε όλες τις προσκλήσεις που περιλαμβάνει. Κάποιες μελέτες τις έχουμε ήδη έτοιμες και χρειάζονται να ωριμάσουν».

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, σημείωσε ωστόσο ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πρόσκληση του Smart City, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Παρανεστίου «έχει ηλεκτροκίνητο όχημα και σκοπεύουμε να πάρουμε και άλλα. Και επειδή ο Δήμος μας έχει απομακρυσμένες περιοχές, θα κοιτάξουμε με κάποιους έξυπνους τρόπους να εξυπηρετούμε τους πολίτες μας από απόσταση.  Επίσης, μπορούμε να καταθέσουμε προγράμματα και για το πράσινο, πλατείες και πάρκα».

Κάτω Νευροκόπι

KYRIAKIDIS

Ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, επισημαίνει ότι με το πρόγραμμα αυτό, «μπορούν να βοηθηθούν ιδιαίτερα οι ακριτικοί και παραμεθόριοι Δήμοι. Όλα τα έργα του «Φιλόδημος» περνάνε στο «Αντ.Τρίτσης». Έχω την πληροφορία ότι οι ακριτικοί Δήμοι θα βοηθηθούν ιδιαίτερα, δηλαδή αυτά που θα ζητήσουμε με τις μελέτες μας, θα δοθούν χωρίς περικοπές. Αυτή την ώρα εργαζόμαστε πυρετωδώς για να υποβάλλουμε τις νέες μας προτάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα στα οποία θα κινηθεί ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, «είναι έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτική οδοποιίας. Ειδικά για την αγροτική οδοποιία, πιστεύω ότι θα είναι μάλιστα μεγάλο έργο, το οποίο θα βοηθήσει  τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση στις μονάδες τους. Είμαστε ικανοποιημένοι και μετά από τις επαφές μας, γιατί όπως μας είπαν: υποβάλετε εσείς και θα χρηματοδοτηθείτε».

Δήμος Δοξάτου

ZEKERIDHS 1

Στο ίδιο μοτίβο και ο Δήμος Δοξάτου, ο οποίος όμως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και με αναπαλαιώσεις κτιρίων. Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Ζεκερίδης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συντήρηση παλαιών κτιρίων, έργα πολιτισμού και φυσικά έργα ύδρευσης, άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας.

Όπως εξηγεί, «δεν θα υπάρξει αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Και να τελειώνουν τα λεφτά οι μεγάλοι Δήμοι που έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες και έτοιμα προγράμματα και τα καταθέτουν, θα περιμένουν να τελειώνουν οι προθεσμίες και να εκτιμήσουν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των μικρών Δήμων. Μας είπαν ότι θα υπάρξει ένα ποσό και για θέματα μελετών και θα βοηθήσουν τους Δήμους που δεν έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες. Εμείς δουλεύουμε με φουλ τις μηχανές για να καταθέσουμε μελέτες, γιατί από τις 11 δράσεις, μάς αφορούν οι 9 δράσεις.  Κορυφαία είναι η δράση για την ύδρευση, άρδευση, αγροτική οδοποιία».

Σε ερώτηση σχετικά με τις προσπάθειες που είχε κάνει ο ίδιος για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων, ο κ. Ζεκερίδης σημείωσε ότι θα κάνει νέα προσπάθεια να εντάξει σχετική μελέτη στο νέο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και θα εντείνει εκ νέου την προσπάθειά του να προχωρήσουν σε Σύνδεσμο με τους πέντε Δήμους της Π.Ε. Δράμας.