Home > νέα > Δημιουργία Δικτύου «Το Νερό Πηγή Ζωής και Πολιτισμού» με στόχο την περιβαλλοντική συνείδησης Μέχρι στιγμής μόνο δύο Δημοτικά Σχολεία από τη Δράμα δήλωσαν ενδιαφέρον

Δημιουργία Δικτύου «Το Νερό Πηγή Ζωής και Πολιτισμού» με στόχο την περιβαλλοντική συνείδησης Μέχρι στιγμής μόνο δύο Δημοτικά Σχολεία από τη Δράμα δήλωσαν ενδιαφέρον

Από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης ΑΜΘ

Δημιουργία Δικτύου «Το Νερό

Πηγή Ζωής και Πολιτισμού» με στόχο

την περιβαλλοντική συνείδησης

Μέχρι στιγμής μόνο δύο Δημοτικά Σχολεία από τη Δράμα δήλωσαν ενδιαφέρον

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός Δικτύου με κεντρικό τίτλο: «Το Νερό Πηγή Ζωής και Πολιτισμού», αποφάσισε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας για τα σχολικά έτη 2025 – 2026.

Το Δίκτυο θα λειτουργήσει σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης, και στους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Η σκοπιμότητα ίδρυσης του συγκεκριμένου Δικτύου, στοχεύει στην ανάγκη ενημέρωσης των μαθητών και μαθητριών, όσον αφορά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της δραματικής μείωσης των υδάτινων πόρων, καθώς και στην ανάγκη καλλιέργειας στη μαθητική κοινότητα, συνείδησης για τα ζητήματα αυτά.

Αναλυτικότερα, μέσω του Δικτύου, γίνεται αναφορά στη δραματική μείωση των υδάτινων πόρων, λόγω της κλιματικής αλλαγής – (εκτεταμένοι περίοδοι ξηρασίας – λειψυδρίας) καθώς και στη μη ορθή διαχείριση και χρήση του νερού, η οποία διαμορφώνει μία κατάσταση παγκοσμίως, που κρίνεται από τους επιστήμονες από ανησυχητική έως επικίνδυνη.

Η Ελλάδα, ευάλωτη τόσο στις επιπτώσεις ακραίων κλιματικών φαινομένων όσο και εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων που επηρεάζουν το διαθέσιμο καθαρό νερό, καλείται σε επίπεδο πολιτείας και κοινωνίας των πολιτών, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που, ήδη, διαφαίνεται.

Η αλλαγή μοντέλου διαχείρισης καθίσταται, πλέον, αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια και καθολική πρόσβαση στο αγαθό του νερού ως πηγή ζωής, ανάπτυξης και πολιτισμού. Ειδικά για τους νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση ξηρασίας, η διερεύνηση του σύνθετου αυτού προβλήματος, η ευαισθητοποίηση και η ανάληψη δράσης, κρίνεται καθοριστική για ένα βιώσιμο μέλλον και η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο.

Σκοπός και στόχος του Δικτύου, είναι ώστε, στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφορία, της Ενεργούς Πολιτειότητας και της Τοπικής Ιστορίας, να διαδραματίσει βασικό εκπαιδευτικό και συντονιστικό ρόλο ώστε η σχολική κοινότητα:

– να μελετήσει συστηματικά το φαινόμενο (κριτική προσέγγιση για την προστασία της φύσης και των ανθρώπων),

– να αναζητήσει τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης (διεπιστημονικότητα),

– να καλλιεργηθεί στη μαθητική κοινότητα συνείδηση τοπική, περιφερειακή και οικουμενική που θα διέπεται από τις αρχές της αειφορικής ανάπτυξης (ισονομία και δικαιοσύνη),

– να σχεδιάσει τη διαθεματική προσέγγιση του αναλυτικού προγράμματος (μαθηματικά, γεωγραφία, μελέτη περιβάλλοντος, ιστορία, πολιτισμός κτλ.).

Στις θεματικές ενότητες και τους επιμέρους στόχους του Δικτύου, περιλαμβάνεται η γνωριμία με τα φυσικά και τεχνικά υδατικά συστήματα, η προβολή και ανάδειξη προστατευόμενων φυσικών περιοχών, η σχέση του ανθρώπου με αυτά, διαχρονικά και η διαχείρισή τους, η κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η επίδραση της ξηρασίας σε προστατευόμενα οικοσυστήματα, αγροτικές καλλιέργειες, ανθρώπινη κοινωνία και η υγεία, καθώς κα η ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου ώστε η νέα γενιά να διαμορφώσει περιβαλλοντική συνείδηση, κουλτούρα εξοικονόμησης και ορθής χρήσης.

Για να λειτουργήσει το σχετικό Δίκτυο, θα πρέπει τα σχολεία να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 13 σχολεία από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ από το Νομό Δράμας δήλωσαν συμμετοχή τα Δημοτικά Σχολεία Πετρούσας και Καλού Αγρού.