Home > νέα > Δημοπρατείται επιτέλους ο καταθλιπτικός αγωγός του Δήμου Κ. Νευροκοπίου- Δηλώσεις του δημάρχου κ. Γ. Κυριακίδη στον «Π.Τ»

Δημοπρατείται επιτέλους ο καταθλιπτικός αγωγός του Δήμου Κ. Νευροκοπίου- Δηλώσεις του δημάρχου κ. Γ. Κυριακίδη στον «Π.Τ»

Ένα σημαντικό έργο για το Νευροκόπι μέσω του CLLD LEADER

Δημοπρατείται επιτέλους

ο καταθλιπτικός αγωγός

του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Δηλώσεις του δημάρχου κ. Γ. Κυριακίδη στον «Π.Τ»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έναν ολόκληρο χρόνο, δημοπρατείται επιτέλους ο καταθλιπτικός αγωγός Κ. Νευροκοπίου. Στις αρχές του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, είχε εγκρίνει το έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης στο Νευροκόπι, μέσω του CLLD LEADER.

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού της πόλης του Κ. Νευροκοπίου, «ένα έργο ζωτικής σημασίας», όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κυριακίδης. Ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει πλήρες ρεπορτάζ στις 10 Φεβρουαρίου 2020.

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY1

Σε δήλωσή του στον «Π.Τ.» χθες Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, ο κ. Κυριακίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Επιτέλους, λύσαμε τα προβλήματα των αδειοδοτήσεων και άλλα διαδικαστικά που υπήρχαν και φτάσαμε στη δημοπράτηση του έργου».

Όπως τονίζει, «από την στιγμή που συμβασιοποιηθεί το έργο τότε μέσα σε 6 μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Θεωρητικά λοιπόν στις αρχές του 2021 το έργο θα είναι έτοιμο».

Να σημειώσουμε εδώ ότι, το έργο της αντικατάστασης του καταθλιπτικού αγωγού εντάχθηκε σε πρόγραμμα του LEADER μέσω της Αναπτυξιακής Δράμας και έχει προϋπολογισμό 310.483,87 ευρώ και εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου Κ. Νευροκοπίου για το 2020.

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Σιουμάνης, «από το Δήμο θα καλυφθεί με ξεχωριστό κωδικό και από ιδίους πόρους, το πρόσθετο ποσό των 74.516,13 ευρώ για τον ΦΠΑ του έργου, καθώς δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη. Το μήκος του καταθλιπτικού αγωγού είναι περίπου 2.400 μέτρα. Η διαφορά είναι ότι ο νέος αγωγός θα τοποθετηθεί με διαφορετική χάραξη και σε διαφορετική πορεία από τον υφιστάμενο αγωγό. Θα τοποθετηθεί λοιπόν νέος αγωγός σε άλλη χάραξη και αυτό γιατί ο υφιστάμενος αγωγός διέρχεται μέσα από διάφορες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει ότι, σε κάθε βλάβη δημιουργείται απώλεια σοδειάς και άλλα προβλήματα, σπαταλούνται ανθρώπινοι και υδάτινοι πόροι. Έχουν παρατηρηθεί επίσης πολλές απώλειες».

Αντιπλημμυρικά έργα

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, είναι η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Όπως είναι γνωστό, στις έντονες βροχοπτώσεις και όχι μόνο, πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως είπε χθες στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης, σε ό,τι αφορά τα σημεία ευθύνης του Δήμου, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε κάποιες χωματουργικές εργασίες και έχει γίνει κάποια πρόχειρη τακτοποίηση εξαιτίας του χειμώνα.

Όσον αφορά ζητήματα πλημμυρικών φαινομένων που αφορούν τον κάμπο του λεκανοπεδίου, εκεί ευθύνη έχει η Π.Ε. Δράμας δια μέσω της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου

Αναφορικά με την κατασκευή του νέου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει επανειλημμένα, ο ανάδοχος εργολάβος του έργου, είχε ξεκινήσει κάποιες εργασίες, οι οποίες παρέμειναν στα θεμέλια και στη συνέχεια εγκατέλειψε.

Η ΚΤΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) του Δημοσίου, που έχει την ευθύνη του έργου, είχε καλέσει τον εργολάβο και του είχε δώσει μια προθεσμία μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να διευθετήσει κάποιες εργασίας ασφάλειας στο χώρο.

Δυστυχώς, ο εργολάβος δεν μπόρεσε να συνεχίσει ούτε και τον περασμένο Οκτώβριο και έτσι ένα τόσο σημαντικό έργο όπως το Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου, παραμένει να χρονίζει στις καλένδες της γραφειοκρατίας, από έναν εργολάβο που δεν μπορεί να το προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Τ.», ο εργολάβος έχει πάρει μια τελευταία προθεσμία μέχρι και τον Μάρτιο, οπότε εκεί μάλλον θα κριθεί τι θα γίνει με την κατασκευή του Σχολείου.