Home > Πρώτο Θέμα > Δημοπρατούνται τα μεγάλα έργα για το φυσικό αέριο στη Δράμα-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ κ. Τσάκα

Δημοπρατούνται τα μεγάλα έργα για το φυσικό αέριο στη Δράμα-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ κ. Τσάκα

Δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ κ. Τσάκα στον «Π.Τ.»

Δημοπρατούνται τα μεγάλα έργα

για το φυσικό αέριο στη Δράμα

► Από τον Σεπτέμβριο ανοίγουν οι αιτήσεις για συνδέσεις

στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΕΡΧΟΜΟΣ του φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που θα δώσει μια μεγάλη ανάσα σε πολλούς συμπολίτες μας, για φθηνότερη ενέργεια θέρμανσης κυρίως την εποχή του χειμώνα, όσον αφορά τις οικιακές συνδέσεις, αλλά και φθηνότερη ενέργεια όσον αφορά επαγγελματικές συνδέσεις όπως βιοτεχνίες και βιομηχανίες στη Δράμα.

Ήδη, ο «Πρωινός Τύπος», στο χθεσινό φύλλο, δημοσίευσε την έγκριση του προγράμματος συνδέσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ΦΕΚ. Σύμφωνα μ’ αυτό το πρόγραμμα, η Δράμα μπορεί να ελπίζει ότι εντός του 2020 θα υπάρξουν οι πρώτες συνδέσεις με φυσικό αέριο στο ήδη υφιστάμενο δίκτυο, ενώ εντός του 2021, θα μπορούν να ξεκινήσουν και οι πρώτες συνδέσεις από την κατασκευή του νέου μεγάλου δικτύου, το οποίο θα απλωθεί σε όλη την πόλη.

Το υφιστάμενο δίκτυο

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, γιατί ίσως δεν έχει γίνει ιδιαίτερα κατανοητό, στην πόλη της Δράμας υπάρχει ήδη ένα δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο διασχίζει ένα μέρος μόνο της πόλης. Από αυτό τροφοδοτούνται ήδη το Νοσοκομείο και το Κολυμβητήριο της Δράμας, και μετά πηγαίνει μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.), όπου τροφοδοτούνται κάποιες επιχειρήσεις.

Αυτό είναι το υφιστάμενο δίκτυο όπως λέγεται, ενώ σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ είναι το πιλοτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα ξεκινήσουν ήδη από τον Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους, οι πρώτες συνδέσεις σε ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Το πιλοτικό πρόγραμμα όπως λέγεται, το οποίο διασχίζει μόνο ένα μέρος της πόλης περίπου 2,5 χιλιομέτρων, ενεργοποιείται με ένα ποσό των 700.000 ευρώ για σκαψίματα, και όσοι βρίσκονται πάνω σ’ αυτή τη γραμμή, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σύντομα σε αιτήσεις και συνδέσεις.

AERIO

Ο χάρτης του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου στη Δράμα. Εισέρχεται δυτικά της πόλης της Δράμας, από την πλευρά του Αρκαδικού, περνάει πίσω από τα Νεκροταφεία και μέσω του Κεντρικού Συνοικισμού, των οδών Ιουστινιανού, Αντιγόνου, Ακροπόλεως φτάνει μέχρι το Νοσοκομείο της Δράμας. Όσοι βρίσκονται πάνω σ’ αυτή τη γραμμή ή σε παράπλευρες οδούς, θα μπορούν σύντομα να ενεργοποιήσουν συνδέσεις φυσικού αερίου με τη ΔΕΔΑ, μετά τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσει το μεγάλο έργο σύνδεσης της πόλης.

 

Σ’ αυτό το δίκτυο λοιπόν, αναμένονται να γίνουν φέτος ή τουλάχιστον από φέτος, οι πρώτες 206 οικιακές συνδέσεις, οι πρώτες 56 εμπορικές συνδέσεις και οι πρώτες 3 βιομηχανικές συνδέσεις.

Το έργο αυτό ήδη προχωράει και όπως σημειώνουμε, βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό δρόμο.

Το υφιστάμενο δίκτυο εισέρχεται στην πόλη της Δράμας από τη δυτική πλευρά, από τα όρια του Αρκαδικού και από εκεί ανεβαίνει πίσω από τα Α΄ Νεκροταφεία. Κάθετα φτάνει μέχρι την οδό Ελ Αλαμέιν και από εκεί μέσω της Ιουστινιανού, Αντιγόνου, Ιπποκράτους ανεβαίνει στο Νοσοκομείο Δράμας και στο Κολυμβητήριο.

Επίσης, πίσω από τα Α΄ Νεκροταφεία της πόλης, φεύγει έξω από την πόλη προς τη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.

Το νέο δίκτυο φυσικού αερίου

Το άλλο πρόγραμμα, το μεγάλο έργο όπως λέγεται, αφορά όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρόκειται για την σύνδεση των μεγάλων πόλεων, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης με το νέο δίκτυο φυσικού αερίου.

Πρόκειται για ένα δίκτυο μήκους 120 χιλιομέτρων στη Δράμα και το οποίο θα επεκτείνεται αναλόγως της ζήτησης, όπως δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο», ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκα ο οποίος ευγενώς δέχθηκε να μιλήσει για άλλη μια φορά στον «Πρωινό Τύπο», «τόσο η Περιφέρεια, όσο και η Δράμα, θα είναι οι πρώτοι για τους οποίους θα δημοπρατηθούν τα πρώτα έργα. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι την άλλη εβδομάδα ή το αργότερο, αρχές Αυγούστου, θα δημοπρατηθούν τα πρώτα έργα. Τα οποία θα δημοπρατούνται ανά δύο πόλεις, δηλαδή ένας εργολάβος για δύο πόλεις».

Ο κ. Τσάκας τονίζει ιδιαίτερα ότι χθες το πρωί είχε ήδη επικοινωνία με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο για τα διαδικαστικά (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται και από ΕΣΠΑ της Περιφέρειας), και ως το τέλος της επόμενης ή μεθεπόμενης εβδομάδας «θα βγουν στον αέρα». «Εκεί είμαστε πλήρως εντός χρονοδιαγράμματος».

Tsakas DEDA

Στόχος τα Χριστούγεννα οι συμβάσεις…

Ερωτώμενος για το πότε αναμένονται οι συμβάσεις για το μεγάλο έργο με τους εργολάβους κατόπιν των δημοπρατήσεων, ο κ. Τσάκας επισημαίνει ότι «στόχος είναι ώστε τα Χριστούγεννα να έχουμε τις συμβάσεις με τους εργολάβους», που σημαίνει ότι Ιανουάριο καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αρχίσει το σκάψιμο και έπονται οι συνδέσεις.

Απαντώντας για το υφιστάμενο δίκτυο,  ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ σημειώνει ότι, «στο ενδιάμεσο διάστημα εμείς θα έρθουμε να ενεργοποιήσουμε και το κομμάτι του αγωγού που είναι εντός της πόλης και θα έρθουμε να κάνουμε εκεί τις πρώτες συνδέσεις. Το δίκτυο αυτό τη στιγμή αυτή τροφοδοτεί το Νοσοκομείο της Δράμας και το Κολυμβητήριο και είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα».

Στη διαπίστωση σχετικά με το πρόγραμμα της Ρ.Α.Ε. που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ όπου αναφέρονται και οι πρώτες συνδέσεις εντός του 2020, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «εμείς υπολογίζουμε το πιλοτικό πρόγραμμα. Αν προλαβαίναμε, γιατί υπήρχε και ένα αισιόδοξο σενάριο, θα συνέπραττε και το νέο έργο. Αν δεν προλάβουμε το καινούριο, μιλάμε για το πιλοτικό των 700.000  ευρώ περίπου, το όποιο έχει ήδη ανατεθεί σε εργολάβο και από τον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε.  Άρα λοιπόν, εκεί υπάρχει η αγωνία,  να έρθουν οι Δραμινοί που είναι επί του δικτύου να συνδεθούν με το δίκτυό μας.  Εμείς είμαστε έτοιμοι από τη μεριά μας».

Ενημέρωση καταναλωτών

Ερωτώμενος για το πώς οι καταναλωτές της Δράμας θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά για το πότε θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις και πού θα πρέπει να απευθύνονται, ο κ. Τσάκας διευκρινίζει ότι, σύντομα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσω καμπάνιας.

«Όλη μας η προσπάθεια μέχρι τώρα, ήταν να μπορέσουμε να βγάλουμε τα μεγάλα έργα που τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθούν. Εν συνεχεία θα ανέβουμε κι εμείς κι εγώ προσωπικά στις πόλεις της ΑΜΘ και στη Δράμα και θα κάνουμε και μια επικοινωνιακή καμπάνια προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο κόσμος. Αρχικά για όσους βρίσκονται επί του υπάρχοντος δικτύου, και φυσικά μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για τις νέες συνδέσεις για το μεγάλο έργο, ώστε να έρθει ο κόσμος να κάνει αιτήσεις για να μπει στα δίκτυα του φυσικού αερίου».

Σε ερώτηση για τα ορόσημα των έργων, ο κ. Τσάκας τονίζει επίσης: «Έτσι όπως πολύ σωστά συζητάμε τώρα, τα δύο ορόσημα είναι, το ένα τον Σεπτέμβριο, όπου όσοι βρίσκονται επί του υπάρχοντος δικτύου θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν και να κάνουν συνδέσεις, και το δεύτερο είναι ότι η δημοπράτηση των έργων θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, θα υπάρξει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου χωρίς επιστολές και άλλα, ο κόσμος θα μπορεί να κάνει αιτήσεις ώστε να υπάρχει μια δεξαμενή ενδιαφερομένων και να σχεδιάσουμε σωστά τα δίκτυά μας.  Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι, θα ανοίξει τελικά και ένα κατάστημα από τη ΔΕΔΑ στη Δράμα, προκειμένου οι καταναλωτές που δεν μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά να έρχονται στο κατάστημα για να γίνονται από εκεί οι αιτήσεις».