Home > νέα > Δωρεά για αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων στο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας – Με προσφορά από Raycap και ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» Δράμας

Δωρεά για αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων στο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας – Με προσφορά από Raycap και ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» Δράμας

Δωρεά για αντικατάσταση

εξωτερικών κουφωμάτων

στο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας

Με προσφορά από Raycap και ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» Δράμας

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΜΟΦΩΝΑ πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, η αποδοχή της ευγενικής χορηγίας από την εταιρεία «Raycap» του Δραμινού επιχειρηματία κ. Αποστολίδη, καθώς και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  «ΚΥΚΛΩΨ» του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη, για την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων στο κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων. Στόχος του έργου, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Αναλυτικότερα, και όπως είναι γνωστό, πριν από δύο χρόνια περίπου, η «Raycap», είχε ολοκληρώσει τις εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου χώρου, με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Αν και στην πρόταση και την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, δεν αναφέρεται το ποσό της προσφοράς, αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη της Επιτροπής.

Σήμερα, στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων, στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης της Δράμας, όπου φοιτούν περίπου 650 μαθητές.

Σε δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου» το Δεκέμβριου του 2018, και με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου του αύλειου χώρου, γράφαμε ότι τα προβλήματα που υφίστανται εντός του κτιριακού συγκροτήματος είναι αρκετά και για να λυθούν απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις από το Δήμο Δράμας.

Σ’ εκείνο το ίδιο δημοσίευμα μάλιστα, αναφερόταν ότι εκείνες τις ημέρες, με σχετική αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγες μέρες πριν, είχε ειπωθεί ότι Δραμινός εφοπλιστής είχε προτείνει να διαθέσει ποσό 500.000 ευρώ, για την αλλαγή όλων των κουφωμάτων, παραθύρων και θυρών στο κτίριο του Γυμνασίου.

Το Γυμνάσιο Αρρένων έχει μια ιστορία 92 χρόνων. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1927-1928 και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες διδακτήρια που κατασκευάσθηκαν στην τετραετία της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου. Και μάλιστα θεμελιώθηκε ημέρα Κυριακή 25 Νοεμβρίου 1928. Φυσικά το κτίσιμο του μεγαλοπρεπούς σχολείου δεν ήταν μόνο θέμα πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και απαίτηση της Δραμινής κοινωνίας. Ήδη από τις αρχές του αιώνα ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είχε αποφασίσει την κατασκευή μεγάλων και ευπρεπών σχολείων με την βοήθεια της ερανικής επιτροπής, προκείμενου να αντιπαρατεθούν στα μεγάλα και πλούσια τουρκικά σχολεία που στεγάζονταν στα κτίρια του σημερινού Στρατιωτικού Νοσοκομείου και στο Ορφανοτροφείο Αρρένων. Αλλά και οι πολίτες της Δράμας ζητούσαν χρόνια, με κάθε ευκαιρία, καινούργιο σχολείο. Στη σημαντικότερη εκδήλωσή τους για το θέμα αυτό, στις 10 Μάιου 1921 σε πάνδημο συλλαλητήριο στη πλατεία της Ελευθερίας, απαίτησαν την λειτουργία Γυμνασίου. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος οι τοπικές αρχές, ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος Μάγνης, πλήθος κόσμου και οι μαθητές του τότε Ημιγυμνασίου, εκ μέρους των οποίων μίλησε ο Θ. Αναγνώστου.

 

Το επιβλητικό κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων είναι κτισμένο στο ΒΑ άκρο της πόλης της Δράμας, στο τέρμα της οδού Μητρ. Χρυσοστόμου. Η ευρύτερη περιοχή, όταν άρχισε η κατασκευή του σχολείου, ήταν αμπελώνες και φυσικά το πιο μακρινό σημείο από το κέντρο της πόλης, στους πρόποδες του Κορυλόβου, όπως έλεγαν οι παλιότεροι. Το οικόπεδο διαστάσεων 172.80×115.20 δηλ συνολικού εμβαδού 19.906,56 τετραγ. μέτρων, συνορεύει Βόρεια με το Εθνικό Στάδιο, Νότια με την οδό Καντακουζηνού, Ανατολικά με την οδό Δούκα Ζέρβα και Δυτικά με την οδό Μακεδονομάχων. Η έκταση αυτή ανήκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία διαχειριζόταν η Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία Δράμας.