Home > νέα > Δωρεά πινάκων ζωγραφικής από το Κέντρο Νεότητας στο Νοσοκομείο Δράμας – Οι διαστάσεις των πινάκων συμβολίζουν το 2020 ως έτος πανδημίας

Δωρεά πινάκων ζωγραφικής από το Κέντρο Νεότητας στο Νοσοκομείο Δράμας – Οι διαστάσεις των πινάκων συμβολίζουν το 2020 ως έτος πανδημίας

Περίπου 200 πίνακες διαστάσεων 20 επί 20 εκατοστών

Δωρεά πινάκων ζωγραφικής

από το Κέντρο Νεότητας

στο Νοσοκομείο Δράμας

Οι διαστάσεις των πινάκων συμβολίζουν το 2020 ως έτος πανδημίας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΩΡΕΑ περίπου 200 πινάκων ζωγραφικής διαστάσεων 20 επί 20 εκατοστών, δώρισε χθες το πρωί στο Νοσοκομείο Δράμας, το Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης».

Πρόκειται για μια σειρά πινάκων ζωγραφικής που δημιούργησαν μικροί και μεγάλοι μαθητές στα Τμήματα Ζωγραφικής του Κέντρου Νεότητας, με αρχικό σκοπό, μετά το τέλος της έκθεσής τους, να δωρηθούν στο Νοσοκομείο Δράμας, προκειμένου να στολίσουν τον χώρο του.

Οι διαστάσεις των πινάκων 20 επί 20 εκατοστά, συμβολίζουν το έτος 2020, ενώ εξ αρχής, από την πρώτη στιγμή της ιδέας, επρόκειτο να δοθούν στο Νοσοκομείο Δράμας προκειμένου να στολίσουν τους διάφορους χώρους του. Να σημειωθεί ότι η έκθεση άνοιξε τον Φεβρουάριο το 2020, παρ’ όλα αυτά με την πανδημία παρέμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τώρα.

20210628_105729

Σε μια αρκετά λιτή τελετή εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν στα πλαίσια της πανδημία της Covid-19, η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας παρέδωσε συμβολικά τα έργα στη διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Καρατζόγλου, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Δράμας κ. Ναζάρογλου. Παρόντες επίσης και οι τρεις ζωγράφοι του Κέντρου Νεότητας κυρίες Σοφ. Παρασίδου και Αλκ. Περιδάκη και ο κ. Κ. Ζαμπίδης, ενώ να σημειωθεί ότι γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2021».

Όπως τόνισε σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Δράμας κ. Δέσποινα Παρασίδου, «όταν εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 η έκθεση 20Χ20, το Κέντρο Νεότητας εξ αρχής είχε σκοπό να χαρίσει τα έργα αυτά στο Νοσοκομείο Δράμας. Και αυτό γιατί θέλαμε να τιμήσουμε και το προσωπικό του Νοσοκομείου για τον αγώνα που καταβάλει, αλλά και για να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη εικαστική παρέμβαση ως Κέντρο Νεότητας. Επίσης, θέλαμε να δείξουμε και το χρέος της τέχνης απέναντι στη ζωή. Οπότε, σήμερα, μετά από 16 μήνες υπομονής, μας δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο».

20210628_110028

 

Όπως εξηγεί η ίδια, «τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν από μαθητές φίλων και συναδέλφων, όπως η κα. Παρασίδου, η κα. Περδικάρη και ο κ. Ζαμπίδης και καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών. Το μέγεθός τους επιλέχθηκε γιατί εκπροσωπούσε μια συγκεκριμένη χρονιά, το 2020 και ακόμα γιατί θέλαμε να αποδείξουμε ότι, η τέχνη δεν έγκειται τόσο στο μέγεθός της, όσο στο αποτέλεσμα της δημιουργίας της. Αυτό που μας είπαν, είναι ότι λόγων των συνθηκών, δεν μπορούν να βρίσκονται εδώ οι δημιουργοί των έργων, τους οποίους ευγνωμονούμε».

Σε άλλο σημείο, η κα. Παρασίδου είπε ότι, «η τέχνη ως πρωταρχικό στόχο έχει τον άνθρωπο. Γιατί ο άνθρωπος για να είναι υπηρέτης της τέχνης πρέπει να είναι πιο ανθρώπινος».

 

 

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η διοικήτρια του Νοσοκομείου κα. Καρατζόγλου, εξέφρασε την έκπληξή της για τις όμορφες και υπέροχες δημιουργίες και δήλωσε «κατενθουσιασμένη». Όπως είπε, «θα καλύψουν πολλά τμήματα του Νοσοκομείου και θα δώσουν πνοή, ζωντάνια, ελπίδα, ότι εκφράζει κάθε καλλιτέχνης μέσα από το έργο του».

Η κα. Καρατζόγλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους είχαν την ιδέα αλλά και τους δημιουργούς των έργων, επισημαίνοντας ότι, «ο Δήμος Δράμας φροντίζει κάθε φορά να πηγαίνει τον πολιτισμό ένα βήμα πιο μπροστά μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις και μακάρι όλοι, να είναι μόνο επισκέπτες και να τα βλέπουν ως επισκέπτες».

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης, τόνισε ότι «το Κέντρο Νεότητας απέδειξε για άλλη μια φορά, τον σημαντικό ρόλο που έχει στην περιοχή μας και ειδικά στο Δήμο μας. Μέσα από τον πολιτισμό παράγεται έργο. Και ο πολιτισμός ως γνωστόν, ενώνει. Έτσι λοιπόν, ενώθηκαν οι δυνάμεις μαζί με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και με μεγάλη χαρά, γίνεται σήμερα η παράδοση των έργων στο Νοσοκομείο».

Ο κ. Καλλινικίδης εξήρε τους δημιουργούς των έργων, λέγοντας ότι, «αυτά δεν μετριούνται με χρόνο, αλλά με μεράκι. Εδώ υπάρχει μεράκι και αγάπη. Απόδειξη όλων αυτών, είναι ότι ο πολιτισμός φέρνει χαρά, χαμόγελο το οποίο αυτή την εποχή το έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη».

Μετά το τέλος των χαιρετισμών που ακολούθησαν, η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας κα. Παρασίδου, παρέδωσε συμβολικά ένα μικρό πακέτο από πίνακες.