Home > νέα > Δωρεάν προληπτικός έλεγχος μνήμης και ενημέρωσης στο ΚΗΦΗ Δράμας-Από την Εταιρεία Alzheimer Δράμας

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος μνήμης και ενημέρωσης στο ΚΗΦΗ Δράμας-Από την Εταιρεία Alzheimer Δράμας

Από την Εταιρεία Alzheimer Δράμας

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος

μνήμης και ενημέρωσης

στο ΚΗΦΗ Δράμας

 

 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Alzheimer Δράμας, διενεργεί καθημερινά δωρεάν προληπτικό έλεγχο μνήμης και ενημέρωση, για όσους ενδιαφέρονται να το κάνουν.

Καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 08.00 έως και 15.00, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΗΦΗ του Δήμου Δράμας (Χελμού 12, στην ανάπλαση) και στα τηλέφωνα 6947504780 και 2521048023 (κατόπιν ραντεβού).

Ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος απευθύνεται σε άτομα άνω των 50 ετών, έχουν συγγενή που πάσχει από νόσο Alzheimer και θέλουν να ενημερωθούν για διαθέσιμες δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης.

Τι είναι Εταιρεία Alzheimer Δράμας

Η νόσος Alzheimer είναι μία προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή που συνδέεται με ιλιγγιώδη κόστη οικονομικά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Σήμερα στην Ελλάδα νοσούν 197.000 με προοπτική το 2050 ο αριθμός τους να εκτοξευθεί σε 354.000. Η παθοφυσιολογία της νόσου είναι ήδη παρούσα στον εγκέφαλο πολύ πριν εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα, έως και 20 έτη νωρίτερα.

Αρχικά διαπιστώνονται βραχυχρόνιες ελλείψεις μνήμης, σε συνδυασμό με μέτρια δυσλειτουργία σε άλλους νοητικούς τομείς. Καθώς προχωρά η νόσος, παρατηρείται προοδευτική απώλεια νοητικών ικανοτήτων σε πολλούς τομείς, δηλαδή «άνοια» της Alzheimer, που υποδιαιρείται τυπικά σε ελαφρά, μέτρια και βαριά. Αυτές οι δυσκολίες μπορούν να περνούν σχεδόν απαρατήρητες στα πρώτα στάδια της νόσου και να χειροτερεύουν με το χρόνο. Η πρώιμη ανίχνευση της παρουσίας δυσλειτουργίας, όμως, μπορεί τελικά να συμβάλει στην υιοθέτηση διαφορετικού τρόπου ζωής ή να οδηγήσει σε αποδοχή αποτελεσματικής θεραπευτικής παρέμβασης.

Η παραπάνω λογική οδήγησε στη δημιουργία της «Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Δράμας» ή αλλιώς «Εταιρεία Alzheimer Δράμας», ένα σωματείο που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2021, με πρόεδρο την κ. Χρυσάνθη Γοριδάρη. Βρίσκεται υπό την αιγίδα της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών», πρόεδρος εκ της οποίας είναι η νευρολόγος, ψυχίατρος και θεολόγος κ. Μάγδα Τσολάκη.

Έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και βασικοί σκοποί αποτελούν η στήριξη της έρευνας αναφορικά με τη βελτίωση της διάγνωσης και τη φροντίδα των ανθρώπων με νόσο Alzheimer ή με συγγενείς διαταραχές και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις διαθέσιμες δράσεις πρόληψης.

Από τον Οκτώβριο, λειτουργεί στο ΚΗΦΗ του Δήμου Δράμας, (Χελμού 12, Περιοχή Ανάπλασης), η «Εταιρεία Alzheimer Δράμας», σε γραφείο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Δράμας, στον 1ο όροφο του κτηρίου. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ. κατόπιν ραντεβού.

Δωρεάν τεστ μνήμης

Στο χώρο πραγματοποιείται, από μία ειδικά εκπαιδευμένη ψυχολόγο (Φωτεινή Σούλιου), δωρεάν νευροψυχολογικός έλεγχος, δηλαδή τεστ μνήμης, κατά τον οποίο εκτιμώνται κάποιες εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως η προσοχή, ο προσανατολισμός, η επεισοδιακή μνήμη, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, οι εκτελεστικές λειτουργίες, η αντιληπτική και οπτικοχωρική ικανότητα, η λειτουργικότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, η ευπραξία, αλλά και τα νευροψυχολογικά συμπτώματα (π.χ. παραισθήσεις, επιθετικότητα), τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε προληπτικό έλεγχο μνήμης και να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες δράσεις πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, ειδικά εάν έχουν/είχαν κάποιο συγγενή με νόσο Alzheimer. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται συνήθως σε δύο ραντεβού, διάρκειας περίπου 60’ λεπτών το καθένα.

Στο τέλος και της δεύτερης εξέτασης, γίνεται ενημέρωση αναφορικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τον πιθανό τρόπο αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, παρέχεται δωρεάν βοηθητικό υλικό για τη νοητική ενδυνάμωση, όπως πρόγραμμα διατροφής, γυμναστικής, ασκήσεις προσοχής, εκτελεστικών λειτουργιών,  λεξιλογικές κ.α., γίνεται ενημέρωση για διαθέσιμες ενέργειες πρόληψης, όπως τη γονιδιακή εξέταση αίματος DNA για την πιθανή εύρεση κληρονομικής προδιάθεσης, παρότρυνση για ειδικά φυτικά σκευάσματα που συμβάλλουν στη νοητική ενδυνάμωση και για συμμετοχή σε μία έρευνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, εάν διαπιστωθούν σοβαρά ελλείμματα, γίνεται η παρότρυνση για επίσκεψη σε κάποιον από τους νευρολόγους της Δράμας.