Home > Πρώτο Θέμα > Δωρεάν ξενάγηση σήμερα στην πόλη της Δράμας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού-Αγγ. Κούμτσιου στον «Π.Τ.»: Οι τουρίστες αναζητούν στη Δράμα μια συνολική παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων της πόλης

Δωρεάν ξενάγηση σήμερα στην πόλη της Δράμας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού-Αγγ. Κούμτσιου στον «Π.Τ.»: Οι τουρίστες αναζητούν στη Δράμα μια συνολική παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων της πόλης

 Από τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος

Δωρεάν ξενάγηση σήμερα στην πόλη

της Δράμας για τον εορτασμό

της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού

Αγγ. Κόμσιου: Οι τουρίστες αναζητούν στη Δράμα

μια συνολική παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων της πόλης

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 Μια ενδιαφέρουσα δράση, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στην πόλη της Δράμας, στο πλαίσιο του εορτασμού της 21ης Φεβρουαρίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, προσφέρει δωρεάν ξενάγηση στη Δράμα, σήμερα Κυριακή. Το σημείο συνάντησης, έχει καθοριστεί στο Άγαλμα Ελευθερίας, στον Δημοτικό Κήπο, στις 11 το πρωί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλ. 6972303062.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος: «Μια ακόμα βόλτα στην πόλη της καθημερινότητάς μας με το βήμα και τη ματιά ενός επισκέπτη. Ένα city tour, για να εντοπίσουμε ξανά τα χαρακτηριστικά αυτής της πόλης και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας σ’ αυτήν.

Ξεκινώντας από τον Δημοτικό Κήπο, θα περπατήσουμε στο σύγχρονο κέντρο και την σημερινή αγορά, για να αναζητήσουμε δρόμους και κτίρια από το βυζαντινό και το οθωμανικό παρελθόν της πόλης, αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που στις αρχές του 20ου αιώνα την έκαναν μία πλούσια και ευημερούσα πόλη του καπνού.

Τείχη, χάνια, καφενεία, εκκλησίες  που μετατράπηκαν  σε μουσουλμανικά, τεμένη αλλά και τεμένη που μετατράπηκαν  σε εκκλησίες, είναι κάποια από τα αξιοθέατα που θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας, μέχρι τις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας».

Με αφορμή την υλοποίηση της δράσης αυτής, ο «Π.Τ.», επικοινώνησε με την  ξεναγό, του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, κα. Αγγελική Κόμσιου.

KOUMPTSIOY AGGELIKH

κα. Κόμσιου, ποιο ήταν το κίνητρο ώστε να βρεθεί ο Σύνδεσμος στην πόλη της Δράμας και να πραγματοποιήσει ξενάγηση;

Ο Σύνδεσμος Ξεναγών, για τον εορτασμό της Ημέρας Ξεναγού, οργανώνει σε όλες τις πόλεις της περιοχής που έχει μέλη δράσεις. Είμαι από την Δράμα και παράλληλα δραστηριοποιούμαι ως ξεναγός στην περιοχή της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών, οπότε και έγινε η επιλογή της πόλης. Παρόμοια δράση από τον Σύνδεσμο είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια και πάλι στη Δράμα, με επίκεντρο όμως τότε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Φέτος, επειδή τον τελευταίο καιρό ο κόσμος της Δράμας ζητάει την περιπατητική ξενάγηση μέσα στην πόλη, και επειδή το τελευταίο διάστημα στην πόλη έχουν αναδειχθεί διάφορα σημεία της, όπως τα ιστορικά Τείχη, η ανακαίνιση του τεμένους κλπ., θα πραγματοποιήσουμε μια περιπατητική ξενάγηση στην πόλη.

Η διαδρομή

Ως σημείο συνάντησης, έχει οριστεί το Άγαλμα Ελευθερίας που βρίσκεται στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας, στη συνέχεια η διαδρομή θα συνεχιστεί προς την πλατεία Ελευθερίας, αφού πρωτίστως γίνει επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Έπειτα, από την πλατεία η διαδρομή θα συνεχιστεί προς το Σαντιρβάν Τζαμί, και στην συνέχεια από την άλλη πλευρά, από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα συνεχιστεί η ξενάγηση με κατεύθυνση προς την «τουλούμπα» και τα σημεία της παλιάς αγοράς της πόλης.

Ακολούθως, και από την πλευρά της 19ης Μαΐου, η ξενάγηση θα συνεχιστεί στα παλιά Τείχη της πόλης, τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, και το εκκλησάκι των Ταξιαρχών στην οδό Βενιζέλου. Στη συνέχεια, η ξενάγηση θα συνεχιστεί προς την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και τον κινηματογράφο «Ολύμπια», και θα ολοκληρωθεί στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Στο πλαίσιο της διαδρομής και της ξενάγησης, θα γίνει αναφορά στα ιστορικά στοιχεία της Δράμας, στα εμβληματικά κτίριά της, καθώς και στις ιστορικές περιόδους που την έχουν χαρακτηρίσει.

ISTORIKO KENTRO THS DRAMAS (AG. SOFIA)

κα. Κόμσιου, ποια αξιοθέατα της πόλης θεωρείτε ότι την χαρακτηρίζουν;

Γνωρίζουμε σίγουρα περισσότερο την βυζαντινή περίοδο και την περίοδο της Τουρκοκρατίας, διότι σε αυτά τα χρόνια η Δράμα, έγινε ευρέως γνωστή. Θα γίνουν παράλληλα αναφορές και στην αρχαία περίοδο, αλλά κυρίως θα γίνει αναφορά στην περίοδο άνθισης της πόλης στην περίοδο του καπνού, η οποία καθόρισε την πόλη της Δράμας.

 

Θεωρείτε ότι η Δράμα, έχει σημεία αναφοράς, τα οποία μπορούν να την καταστήσουν ως τουριστικό προορισμό;

Παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούμε ξεναγήσεις γκρουπ, κυρίως με Έλληνες, οι οποίοι ζητούν την παρουσίαση της πόλης, και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Δεν αντιμετωπίζουν δηλαδή τη Δράμα, απλά ως μια όμορφη πόλη, η οποία διαθέτει ένα ξεχωριστό πάρκο με νερά, την Αγία Βαρβάρα, αλλά αναζητούν μια συνολική παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι και οι Δραμινοί, δημιουργούν την εικόνα ότι υπάρχει ιστορία μέσα στην πόλη και μπορεί να δημιουργηθεί μια αφήγηση με όλα αυτά τα μνημεία, τα οποία σιγά σιγά αναδεικνύονται.

 

Ποιος είναι ο στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος για την Ημέρα του Ξεναγού;

Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίσει ο κόσμος το επάγγελμα του ξεναγού. Καθώς, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ως επάγγελμα, αλλά κυρίως ο ρόλος του σε σχέση με τους τουρίστες. Η ημέρα αυτή, είναι και για να περιηγηθούν στην πόλη που ζουν ως επισκέπτες, οι κάτοικοι μιας περιοχής.