Μια διαφορετική εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας
Δραμινές επιχειρηματίες
που καινοτομούν και εδραιώνουν
τη θέση της γυναίκας στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΙΑ πολύ ωραία εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαρτίου, η Δράμα γιόρτασε την Ημέρα της Γυναίκας, με τη συμμετοχή οκτώ γυναικών επιχειρηματιών από τη Δράμα και με κεντρικό τίτλο: «Γυναίκες που Καινοτομούν – Επιχειρώντας και Δημιουργώντας το Μέλλον».
Αναλυτικότερα, η εκδήλωση αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, στο πλαίσιο του προγράμματος ως Σχολείο Πρέσβης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας, τους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου, το Επιμελητήριο Δράμας, τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας, το Europe Direct ΑΜΘ, και το European Parliament Ambassador School (EPAS), την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας και την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Δήμου Δράμας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσία μουσικών κομματιών μουσικής σε πιάνο από μικρούς μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Δράμας της κας Βέτας Πασχαλίδου και έκλεισε με την ομάδα Χορόδραμα.
Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης βασιζόταν στο ότι δεν υπήρξαν ομιλίες ή βραβεύσεις, αλλά έγινε μια συζήτηση σε μορφή συνεντεύξεων από οκτώ Δραμινές επιχειρηματίες, η κάθε μία σε διαφορετικό κλάδο. Τις συνεντεύξεις πήραν δύο μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας οι κ.κ. Παπαδοπούλου Ελισάβετ και Στεφανίδου Βασιλική, «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ στο πάνελ συμμετείχαν οι κυρίες: Αποστολίδου Χριστίνα, Δημίου Φωτεινή, Καναρά Βασιλεία, Κωνσταντινίδου Βίκυ, Μποδούρογλου Κατερίνα, Παπούδα-Τσακιρίδου Λίνα, Τριανταφυλλίδου Βαρβάρα και Τσιπίδου Γεωργία. Τον συντονισμό είχε η κα. Ανδριοπούλου Στέλλα, υπεύθυνη του Europe Direct της Π.Ε. Δράμας.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Παναγιωτίδης και ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας κ. Σαλής.
Γεωργία Τσιπίδου
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κα. Τσιπίδου, σημείωσε ότι «καλό θα ήταν να έχουμε ένα σημείο συνάντησης κάθε χρόνο οι γυναίκες επιχειρηματίες της Δράμας, ώστε να έρχονται και κάποιες νεότερες που θέλουν να ασχοληθούν, να παίρνουν πράγματα από εμάς που θέλουμε να τις βοηθήσουμε για μια καλύτερη επιλογή στον τομέα που θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Στόχος μας είναι να δίνουμε μια ελπίδα στο νέο κόσμο της Δράμας, να παραμείνει εδώ, γιατί πιστεύω – το έχω αποδείξει και μπορώ να το αποδείξω με επιχειρήματα – ότι στη Δράμα μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και να έχεις ταυτόχρονα και μια ποιότητα ζωής».
Ερωτώμενη για τη θέση της γυναίκας σήμερα, είπε ότι, «όταν μια γυναίκα πιστεύει στον εαυτό της, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Δηλαδή, προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Μόνο αγάπη και συγχαρητήρια έχω πάρει. Οπότε θεωρώ ότι, όταν δουλεύουμε με τον εαυτό μας είμαστε καλά και πατάμε γερά στα πόδια μας, δεν υπάρχει τίποτα ανταγωνιστικό ή να μας περιθωριοποιήσει από το αντρικό φύλο».
Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Όσον αφορά στο επιχειρηματικό κομμάτι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη γυναίκα. Αλλά, στα υπόλοιπα ναι, υπάρχει πρόβλημα. Εδώ στη Δράμα δραστηριοποιείται πολλά χρόνια η Ένωση Κυριών που βοηθάει αυτές τις γυναίκες, ωστόσο οφείλουμε κι εμείς – πράγμα που δεν το κάνουμε – θα έπρεπε οι νέες γυναίκες στη Δράμα να υπενθυμίζουμε και το τηλέφωνο επικοινωνίας που υπάρχει από την Ένωση Κυριών, ώστε να κάνουμε μια υπενθύμιση ότι, αν βιώνουν κάτι στο σπίτι που διστάζουν να το αντιμετωπίσουν, ότι υπάρχει κι αυτό το τηλέφωνο και ίσως είναι και ένας τρόπος να μας έρθει και ένα μήνυμα προσωπικό για να κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτές και να επιτευχθεί ο στόχος και να φύγουν απ’ αυτό το τοξικό περιβάλλον στον οποίο βρίσκονται».
Βασιλεία Καναρά
Με τη σειρά της, η κα. Καναρά αναφορικά με τη θέση της γυναίκας σήμερα, σημείωσε:
«Θέλω να προτρέψω όλες τις γυναίκες να μην φοβούνται, να εστιάζουν στους στόχους και τα όνειρά τους και να μην το βάζουν κάτω απέναντι σε όποια δυσκολία βρίσκουν μπροστά τους».
Ερωτώμενη για τη θέση της γυναίκας σήμερα στην επιχειρηματικότητα σε μια επαρχιακή πόλη σημειώνει: «Θεωρώ ότι έχει βελτιωθεί κατά πολύ η θέση της επιχειρηματικότητας πλέον, έχουμε πάρει σε μεγάλο βαθμό επιχειρήσεις στα χέρια μας και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ισάξιοι με τους άντρες και ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα εκατό τοις εκατό».
Στην ερώτηση αν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα γενικότερα, απαντάει θετικά: «Φυσικά. Και η δική μου δουλειά που είναι κυρίως ανδροκρατούμενη, έχει πολλά προβλήματα. Αλλά με υπομονή και επιμονή νομίζω ότι όλα μπορούν να λυθούν και να πάρουν το δρόμο τους».
Λίνα Παπούδα-Τσακιρίδου
Σε δηλώσεις της, η κα. Παπούδα – Τσακιρίδου, τόνισε: «Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών, είμαστε γυναίκες, είμαστε ενωμένες και εκπροσωπούμε τον επιχειρηματικό χώρο στην πόλη μας τη Δράμα. Το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα, είναι να προσπαθήσει να εξισορροπήσει την προσωπική ζωή και την επαγγελματική της καριέρα. Όμως με πίστη στις αξίες μας, με δύναμη και γνώση και υποστήριξη και από την οικογένεια και από την κοινωνία, βρισκόμαστε πάντα στον επιχειρηματικό στίβο».
Από αρ. Τριανταφυλλίδου, Μποδούρογλου, Παπούδα-Τσακιρίδου, Κωνσταντινίδου, Δημίου, Τσιπίδου, Καναρά, Αποστολίδου.
Αλίκη Τσιαμούρα
Για την εκδήλωση δηλώσεις έκανε και η πρόεδρος της Ένωση Κυριών Δράμας, η οποία σημείωσε: «Στην εκδήλωση αυτή, σκεφτήκαμε να καλέσουμε γυναίκες που ασχολούνται με το επιχειρείν, για να πουν πώς ξεκίνησαν, πώς ήταν η διαδρομή τους, να παρακινήσουνε και άλλες γυναίκες να μπουν σ’ αυτή τη λογική. Οι κυρίες που είναι μαζί μας είναι όλες επιτυχημένες επιχειρηματίες σε διαφορετικούς τομείς.
Ωστόσο, είναι ένα κίνητρο για να μπορέσουμε να προκαλέσουμε και να παρακαλέσουμε και άλλες νέες γυναίκες από τη Δράμα, να παραμείνουν στη Δράμα. Το ζητούμενο για εμάς, είναι αυτό: πώς θα κρατήσουμε τους νέους και τις νέες στη Δράμα».
Ερωτώμενη για τη θέση της γυναίκας σήμερα στην επαρχία, η κα. Τσιαμούρα σημειώνει: «Θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Γι’ αυτό και κάνουμε εξάλλου όλες αυτές τις προσπάθειες. Όμως, δεν είναι όπως ήταν πριν πολλά χρόνια. Η γυναίκα έχει βρει το δρόμο της, έχει καταξιωθεί, διεκδικεί, είναι πετυχημένη. Πάρτε παράδειγμα τα καταστήματα της Δράμας, όπου κυρίως είναι επιχειρηματίες γυναίκες. Και μάλιστα προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα και εμείς μέσα από την Ένωση Κυριών με διάφορους τρόπους, προγράμματα και σεμινάρια, προκειμένου να πετύχουμε αυτό. Όσον αφορά στην πολιτική, εκεί θα θέλαμε λίγο περισσότερη συμμετοχή με την γυναίκα. Αν και προσωπικά είμαι κατά της ποσόστωσης – αναγκαστικά γίνεται για να μπορέσουν οι γυναίκες να μπουν – θεωρώ όμως ότι μια γυναίκα μπορεί να πετύχει και να κάνει πολλά περισσότερα από τους άντρες».
Βίκυ Κωνσταντινίδου
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κα. Κωνσταντινίδου, τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σε ένα τόσο ενδιαφέρον πάνελ με άλλες Δραμινές επιχειρηματίες. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και μια πολύ δυνατή πρωτοβουλία, που την ημέρα της Γυναίκας, γυναίκες που εργαζόμαστε σε διάφορους τομείς, συνομιλούμε για τα οράματά μας, για τα προβλήματα, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Το σημαντικότερο απ’ όλα, είναι ότι θα ερωτηθούμε από μαθήτριες σχολείων από το ΕΠΑΛ Δράμας, ώστε να έρθουμε σε επαφή με την επόμενη γενιά επιχειρηματικότητας και να τη βοηθήσουμε, να δώσουμε τις συμβουλές μας».
Στην ερώτηση για το πώς βλέπει τη θέση της γυναίκας σε μια κοινωνία όπως αυτή της Δράμας, τόνισε: «Έχει τις δυσκολίες της η επαρχιακή πόλη, έχει όμως και τα πλεονεκτήματά της. Στον τομέα μου στάθηκα τυχερή, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθώ πολύ γρήγορα, να με εμπιστευτούν πολλοί φορείς και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνω πολλά πράγματα και είμαι πολύ ευχαριστημένη γι’ αυτό. Θεωρώ ότι με το δικό μου τρόπο, βάζω το λιθαράκι μου στην ανάπτυξη του πολιτισμού της Δράμας και είμαι ευχαριστημένη. Θεωρώ ότι σε μια μεγαλύτερη πόλη, ενδεχομένως δεν θα είχα τη δυνατότητα να κάνω τόσο μεγάλης κλίμακας δράσεις».
Φωτεινή Δημίου
Με τη σειρά της, η κα. Δημίου σημείωσε: «Είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα και ότι είμαστε εδώ. Δεν είναι μόνο μια γιορτή, αλλά μια ημέρα μνήμης και περισυλλογής για όλο αυτό τον αγώνα που έχουν δώσει οι γυναίκες πάνω από 100 χρόνια στο να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και να μην υπάρχει πλέον το φαινόμενο των διακρίσεων Ελπίζουμε ότι μ’ αυτή την εκδήλωση θα συνεισφέρουμε στην πόλη μας, στο να υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά, ότι οι γυναίκες μπορούν να αναλάβουν ρόλο στον επιχειρηματικό τομέα, στην πολιτική, αλλά και στην κοινωνία και έτσι να έχουν μια περισσότερο ίση αντιμετώπιση».
Κατερίνα Μποδούρογλου
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κα. Μποδούρογλου σημείωσε: «Έχουμε ένα εορταστικό κλίμα θα έλεγα. Ωστόσο, αφορμή είναι η ημέρα της Γυναίκας, να θυμόμαστε ότι έχουμε μεν κάνει σημαντική βήματα προόδου, αλλά υπάρχουν ακόμα τεράστια προβλήματα και εμπόδια, τόσο για την γυναίκα επιχειρηματία, αλλά κυρίως για τη γυναίκα στην Ελλάδα. Αν δει κανείς τα ποσοστά των γυναικών, από τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας μέχρι και τις υψηλόβαθμες θέσεις στις επιχειρήσεις. Ελπίζω αυτό το χάσμα να κλείσει και ελπίζω η σημερινή συζήτηση να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερωτώμενη για το τι θα έπρεπε να γίνει ώστε να μειωθεί αυτό το χάσμα, σημειώνει ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Παρατηρούμε για παράδειγμα τους αριστούχους της Δράμας. Από τους 30 αριστούχους με βάση τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, τα 20 είναι κορίτσια. Οπότε σίγουρα το χάσμα δεν υπάρχει σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Θα έλεγα ότι υπάρχει στην αντίθετη κατεύθυνση. Θα έλεγα να δούμε λοιπόν γιατί τα κορίτσια αυτά τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και μπαίνοντας στα διάφορα επαγγέλματα, δυσκολεύονται να φτάσουν στις πιο υψηλόβαθμες θέσεις. Πρέπει να αλλάξει λίγο η κουλτούρα, τόσο της κοινωνίας όσο και των επιχειρήσεων γύρω απ’ αυτό και πρέπει ταυτόχρονα η πολιτεία να το κάνει ευκολότερο, για γυναίκες που εργάζονται, να συνδυάζουν διαφορετικούς ρόλους. Και εκεί υπάρχουν καλές πρακτικές. Μπορούμε να αντιγράψουμε πράγματα που κάνουν εδώ και πολλά χρόνια στις σκανδιναβικές χώρες. Και σε σχέση με την άδεια μητρότητας που σε πολλές χώρες είναι ίση με την άδεια πατρότητας, αλλά και με τα διάφορα κίνητρα που δίνουν σε διοικητικά συμβούλια».
Στέλλα Ανδριοπούλου
Σε δηλώσεις της η κα. Ανδριοπούλου, σημείωσε: «Γιορτάζουμε τη δύναμη, το πάθος και την ανθεκτικότητα των γυναικών. Γιορτάζουμε όλες εκείνες που άνοιξαν δρόμους, που έσπασαν εμπόδια, που δεν δέχτηκαν να μείνουν σιωπηλές. Αλλά, πάνω από όλα, γιορτάζουμε όλες εμάς, που κάθε μέρα δίνουμε τις δικές μας μάχες – στη δουλειά, στο σπίτι, στην κοινωνία. Η ιστορία μας δεν είναι απλώς μια αφήγηση αγώνων, αλλά μια ιστορία ελπίδας. Κάθε γυναίκα που σηκώνεται, που διεκδικεί, που στηρίζει μια άλλη γυναίκα, γίνεται κρίκος σε μια αλυσίδα που δεν σπάει. Και αυτή η αλυσίδα μεγαλώνει, γίνεται πιο δυνατή, πιο φωτεινή. Ας κάνουμε αυτή την ημέρα όχι μόνο μια στιγμή γιορτής, αλλά και μια υπενθύμιση ότι η αλλαγή είναι στα χέρια μας. Ας συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να απαιτούμε, να δημιουργούμε. Για εμάς, για τις κόρες μας, για όλες τις γυναίκες που θα έρθουν μετά από εμάς. Είμαστε δυνατές, είμαστε ικανές, και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Ας αγαπάμε τον εαυτό μας, ας στηρίζουμε η μία την άλλη και ας συνεχίσουμε να λάμπουμε, γιατί ο κόσμος χωρίς τις γυναίκες, απλά, δεν θα δούλευε σωστά! Μια δυνατή γυναίκα ξέρει ότι έχει αρκετή δύναμη για το ταξίδι. Μια γυναίκα με δύναμη ξέρει ότι το ταξίδι θα την κάνει πιο δυνατή».
Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Σαλής, εκ των βασικών διοργανωτών δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ: «Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία του σχολείου μας. Συγκεκριμένα του προγράμματος και της ομάδας Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει αναγορευτεί από το καλοκαίρι το σχολείο μας ως Πρέσβης και μια από τις μεγάλες εκδηλώσεις αποφασίσαμε να είναι για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Είναι μια εκδήλωση η οποία έχει διαφορετική προσέγγιση ως προς τον τρόπο υλοποίησής της. Δύο μαθήτριες μέλη του προγράμματος, η κα. Ελισάβετ Παπαδοπούλου και η κα. Βασιλική Στεφανίδου σε ρόλο δημοσιογράφου, απευθύνουν ερωτήσεις σε οκτώ καταξιωμένες συμπολίτισσές μας, οι οποίες τα έχουν καταφέρει στο επιχειρείν».