Home > νέα > Η Δραμινή εικαστικός Άρτεμις Μουρατίδου «Χάραξε Πορεία» από την γενέτειρά της

Η Δραμινή εικαστικός Άρτεμις Μουρατίδου «Χάραξε Πορεία» από την γενέτειρά της

 

Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Η Δραμινή εικαστικός Άρτεμις Μουρατίδου

«Χάραξε Πορεία» από την γενέτειρά της

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια ξεχωριστή έκθεση διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στον εμβληματικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας. Από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, κοσμούν τον αίθριο χώρο του Μουσείου, έργα της Δραμινής εικαστικού, Αρτέμιδος Μουρατίδου.

MOYSEIO EKTHESH (12)

Η έκθεση με τίτλο: «Χαράζω Πορεία», περιλαμβάνει στο σύνολό της 23 έργα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, με σημείο εκκίνησης, την γενέτειρα της εικαστικού, την Δράμα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, που κατέκλυσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Η εφημερίδα μας, επισκέφθηκε χθες το πρωί το Μουσείο και συνάντησε την Δραμινή εικαστικό, Άρτεμις Μουρατίδου.

MOYSEIO EKTHESH (5)1

Όπως μας εξήγησε η κα. Μουρατίδου, το «ταξίδι» της έκθεσης ξεκίνησε από την πόλη που γεννήθηκε, για να ακολουθήσει μια πορεία διαδοχικών εκθέσεων σε διάφορα μέρη.

«Πρόκειται για μια δουλειά των τελευταίων εννέα χρόνων. Πρώτη φορά έκανα τόσο χρόνο να προετοιμάσω μια έκθεση και προτίμησα να την παρουσιάσω πρώτα στην πατρίδα μου.

Είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά, δεν είναι απλά κάποια έργα που εκθέτουμε συνήθως. Τα έργα, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, και στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Η έκθεση λέγεται «Χαράζω πορεία», οπότε είπα να χαράξω την πορεία της έκθεσης από την γενέτειρα μου.

Η έκθεση αποτελείται από 23 έργα τελάρα αλλά παράλληλα υπάρχουν και κάποια κρεμασμένα πανό διαφόρων μεγεθών που την συμπληρώνουν», επεσήμανε η κα. Μουρατίδου.

Η θεματολογία της έκθεσης είναι συγκεκριμένη, καθώς έχει αρχή, μέση και τέλος, όπως μας εξήγησε η εικαστικός. Απεικονίζεται η ιστορία μιας πορείας που διηγείται και μιλάει συμβολικά για το ταξίδι της ζωής μας ˙ πως ξεκινάμε, πως χαράζουμε την πορεία μας και πως συνεχίζουμε.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της έκθεσης, είναι οι χάρτες που υπάρχουν στα έργα. «Όπως πολλοί άνθρωποι, αγαπάω πάρα πολύ τους χάρτες για τον συμβολισμό που έχουν, που σε καθοδηγούν αλλά και γιατί είναι όμορφοι οπτικά. Οπότε, ξεκινώντας από αυτό σαν αίσθηση, σαν θέμα, έχτισα την έκθεση εμπνευσμένη από την δική μου ζωή, με την ανθρώπινη έννοια. Η έμπνευση αυτή προέρχεται από την εσωτερική μου στάση σε αυτό το ταξίδι της ζωής», ανέφερε η κα. Μουρατίδου.

MOYSEIO EKTHESH (11)

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας, και η έκθεση «Χαράζω Πορεία», φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, συνδυάζοντας την ιστορία της περιοχής μας που αναδεικνύεται μέσα από τα εκθέματα που υπάρχουν στον χώρο, σε πλήρη αρμονία με τα έργα της κα. Μουρατίδου.

«Είναι τεράστια τιμή και μεγάλη χαρά για εμένα που βρίσκομαι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, διότι είναι πολύ ωραία η αίσθηση να εκθέτει ένας καλλιτέχνης σε ένα χώρο γεμάτο ιστορία, σε έναν τόσο ιερό χώρο, έχει άλλη ενέργεια ο χώρος αυτός.

Το Μουσείο, λόγω του αίθριου χώρου του προσφέρεται ώστε να δείξει ζωγραφική γιατί δίνει τις ιδανικές συνθήκες. Το φυσικό φως είναι τέλειο για να φανούν τα έργα, και αυτό δεν έχουμε την ευκαιρία  να το βλέπουμε στις πινακοθήκες και τις γκαλερί που επισκεπτόμαστε. Είναι σπάνια ευκαιρία να δει κανείς το έργο όπως ακριβώς πρέπει να το βλέπει, τα χρώματα του να είναι ακριβώς όπως τα έκανε ο ζωγράφος», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Δραμινή εικαστικός.

Παράλληλα με την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, λειτουργεί και μια έκθεση αντιγράφων των έργων της κα. Μουρατίδου, από τις τρεις τελευταίες της εκθέσεις στο φουαγιέ του Hydrama Grand Hotel.

Η έκθεση, λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, σε διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.