Home > Αρθρα > Δραμινοί της Διασποράς. Ο τεράστιος, αλλά αχαρτογράφητος και ΄΄ανεκμετάλλευτος΄΄ πλούτος του τόπου μας

Δραμινοί της Διασποράς. Ο τεράστιος, αλλά αχαρτογράφητος και ΄΄ανεκμετάλλευτος΄΄ πλούτος του τόπου μας

Ο Κότιος, ο Χριστοδούλου, ο Χατζηβασιλείου και τόσοι άλλοι γνωστοί και άγνωστοι Δραμινοί της Διασποράς

 Του Μάκη Μουρατίδη

 

Από πρόσφατα δημοσιεύματα των δραμινών ΜΜΕ πληροφορούμαστε ότι :

΄΄ Ο δραμινός Καθηγητής  Άγγελος Κότιος εκλέχτηκε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο δραμινός Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου επιλέχτηκε Αρχηγός ΓΕΑ.

Ο δραμινός Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου ορίστηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής ΄΄.

Άλλα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ αναφέρονται στα επιτεύγματα λαμπρών νέων δραμινών επιστημόνων (Γ. Βρακάς, Θ. Ζάνος, Α. Τσιάρας).

Όμως είναι μόνον αυτοί;

Πόσοι είναι;

Πού βρίσκονται και τι κάνουν;

Κι εμείς αρκούμαστε στα like στο facebook ή στις βραβεύσεις που ξεχνιούνται σε μια βδομάδα;

Τι πρέπει να κάνουμε;

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ πριν τρία περίπου χρόνια και αναδημοσιεύτηκε άλλη μια φορά. Όπως τονίστηκε στην αναδημοσίευσή του ΄΄δεκάδες συμπολιτών μας επικοινώνησαν με κάθε τρόπο μαζί μου για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τις συγκεκριμένες προτάσεις που περιείχε. Από αυτούς όμως που εκ της θέσεώς τους θα έπρεπε να ενδιαφερθούν, δεν ενδιαφέρθηκε κανένας. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. Ας ελπίσουμε ότι η αναδημοσίευση του άρθρου θα τους δώσει την δυνατότητα να αξιολογήσουν το περιεχόμενό του. Ας το κρίνουν και ας το απορρίψουν ως μη ενδιαφέρον. Κάτι είναι κι αυτό΄΄.

 

Δραμινοί της Διασποράς.

Ο τεράστιος, αλλά αχαρτογράφητος και ΄΄ανεκμετάλλευτος΄΄ πλούτος του τόπου μας

 

Ο Νομός Δράμας χαρακτηρίζεται από τα τεράστια ποσοστά μετανάστευσης του πληθυσμού του, που καταγράφηκαν στο παρελθόν. Πρόσφατα και λόγω της οικονομικής κρίσης εμφανίζεται και πάλι έντονο το φαινόμενο αυτό, διαφοροποιημένο όμως σε σχέση με το εκπαιδευτικό επίπεδο όσων μεταναστεύουν.

Είναι γεγονός ότι δραμινοί που έχουν μεταναστεύσει, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό της χώρας, έχουν καταξιωθεί κοινωνικά, οικονομικά και επαγγελματικά. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ένα τεράστιο, αλλά άγνωστο και ΄΄ανεκμετάλλευτο΄΄ κεφάλαιο για τον τόπο μας.

Εάν εξαιρέσουμε ορισμένους Συλλόγους Δραμινών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γερμανία), οι οποίοι τηρούν οργανωμένα κάποια στοιχεία, οι υπόλοιποι δραμινοί ανά τον κόσμο παραμένουν γνωστοί μόνο στο οικείο περιβάλλον τους. Διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίων, προβεβλημένοι και σε θέσεις ευθύνης επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, πληροφορικοί  κλπ), επιτυχημένοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, αιρετοί αξιωματούχοι στον τόπο διαμονής τους καταγόμενοι από το Νομό Δράμας  βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Ο τεράστιος αυτός ανθρώπινος πλούτος παραμένει σήμερα αχαρτογράφητος και κυρίως ΄΄ανεκμετάλλευτος΄΄.

Η πρόταση που περιγράφεται παρακάτω έρχεται να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό, όντας βιώσιμη και λειτουργική με ελάχιστους πόρους αφού βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία σελίδας (π.χ. draminoidiasporas) με κατάλληλη εφαρμογή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. στο Facebook), όπου οι Δραμινοί της Διασποράς θα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον καταγραφής και δικτύωσής τους. Στη συνέχεια θα γίνεται επεξεργασία των στοιχείων τους (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική δραστηριότητα, τόπος κατοικίας, στοιχεία επικοινωνίας κλπ), τα οποία θα κατηγοριοποιούνται (ήπειρος, κράτος, πόλη διαμονής, επαγγελματική, επιστημονική, πολιτική δραστηριότητα κλπ) και θα τηρούνται  σε βάση δεδομένων προσβάσιμη μέσα από μια ιστοσελίδα (π.χ. της Περιφερειακής Ενότητας ή της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δράμας).

Η διαδικασία καταγραφής των δραμινών της διασποράς, εφόσον υιοθετηθεί και στηριχθεί συγκροτημένα από τους τοπικούς φορείς (Βουλευτές, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμους, Επιμελητήρια, Συλλόγους κλπ), αλλά και από μεμονωμένους πολίτες, μπορεί να αποφέρει καρπούς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αφού είναι βέβαιο ότι η καταγραφή αυτή θα πραγματοποιηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

Με τη συγκρότηση του Δικτύου Δραμινών της Διασποράς,  οι Φορείς της Δράμας (ενδεχομένως και μεμονωμένοι πολίτες) θα μπορούν να ανακαλύψουν τον ανθρώπινο πλούτο του τόπου μας και  να έρθουν σε επαφή με τις δεκάδες χιλιάδες δραμινών της διασποράς. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι συμπαραστάτες στην προώθηση σημαντικών ζητημάτων (π.χ. οικονομικά, επενδυτικά, κοινωνικά και εν γένει αναπτυξιακά ζητήματα), αλλά και στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων, λειτουργώντας είτε οργανωμένα με τεχνικές lobbying, είτε μεμονωμένα κατά περίσταση. Επίσης θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα διαρκές διαδικτυακό φόρουμ διατυπώνοντας απόψεις, ιδέες και προτάσεις για τα ζητήματα αυτά.

Μέσω του Δικτύου μπορεί να οργανωθεί και το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δραμινών της Διασποράς, με θεματολογία η οποία θα επιλεγεί.