Home > Εκδηλώσεις > “Δραμοινογνωσία”: Ένας θεσμός που προβάλλει τη Δράμα και τις ομορφιές του τόπου μας- Τετάρτη 17 Μαΐου ανοίγει τις πύλες της η «Δραμοινογνωσία»

“Δραμοινογνωσία”: Ένας θεσμός που προβάλλει τη Δράμα και τις ομορφιές του τόπου μας- Τετάρτη 17 Μαΐου ανοίγει τις πύλες της η «Δραμοινογνωσία»

 Τετάρτη 17 Μαΐου ανοίγει τις πύλες της η «Δραμοινογνωσία»

“Δραμοινογνωσία”: Ένας θεσμός

που προβάλλει τη Δράμα και

τις ομορφιές του τόπου μας

Πρώτη μεγάλη εκδήλωση με τη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, Βύρωνα Τσουράπη, τους Ευγενείς Αλήτες και τη Δραμινή τραγουδίστρια Βίκυ Καρατζόγλου αύριο Τετάρτη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΥΡΙΟ Τετάρτη 17 Μαΐου ανοίγει τις πύλες της η μεγάλη γιορτή – θεσμός της Δράμας, “Δραμοινογνωσία”, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαΐου.

Πρώτη εκδήλωση θα είναι η μεγάλη μουσική συναυλία  στο Κλειστό Γυμναστήριο Κραχτίδη, με τον γνωστό τραγουδοποιό, ερμηνευτή και συνθέτη Νίκο Πορτοκάλογλου στις 20.30 το βράδυ. (H είσοδος είναι ελεύθερη για όλους). Μαζί του θα είναι επίσης, ο Βύρων Τσουράπης, οι Ευγενείς Αλήτες και η Δραμινή καλλιτέχνιδα και τραγουδίστρια Βίκυ Καρατζόγλου, η οποία θα εμφανιστεί στη Δράμα μετά από πολλά χρόνια.

Πρόκειται για την 8η διοργάνωση της μεγάλης γιορτής “Δραμοινογνωσία” με κεντρικό θέμα το δυνατό τοπικό προϊόν του κρασιού, η οποία για πρώτη φορά φέτος έχει φτάσει μέχρι την μεγάλη Διεθνή Τουριστική Έκθεση στην Κύπρο στα τέλη Απριλίου, όπως και σε μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Για το λόγο αυτό, το πρωί της Δευτέρας 15 Μαΐου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μαζί με όλους τους συμμετέχοντες φορείς. Μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη, στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου ήταν ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δοξάτου κ. Καραμπακάλης, ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ κ. Γούναρης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Σιδέρης, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Πουλιούδη, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου κ. Παπουτσής, η Δραμινή τραγουδίστρια κα. Καρατζόγλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Κύρτσης, ο πρόεδρος Καφετεριών κ. Ηλιόπουλος, εκ μέρους των Οινοποιών Δράμας ο κ. Ζάχαρης, και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας κα. Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι η “Δραμοινογνωσία” έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός και «προβάλει το τοπικό μας προϊόν της Δράμας, το κρασί».

Στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, συμμετέχουν επίσης και οι πέντε Δήμοι (Δράμας, Δοξάτου, Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης) της Π.Ε. Δράμας, παραγωγικοί και πολιτιστικοί φορείς, το ΔΙΠΑΕ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα σωματεία των Καφετεριών και Ζυθεστιατόρων και άλλοι.

Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «προσπαθήσαμε να διοργανώσουμε, πάντοτε υπό την ομπρέλα της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης και του Τμήματος Τουρισμού, μια “Δραμοινογνωσία” διαφορετική.  Προσπαθήσαμε φέτος να έχει και εξωστρέφεια, μιας και ανοίξαμε τα φτερά μας και εκτός Δράμας, αλλά και εκτός Ελλάδος, παρουσιάζοντάς την στην Κύπρο σε μια διεθνή έκθεση Τουρισμού, αλλά και στην Αθήνα σε μια οργανωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου ανταποκρίθηκαν 25 μέσα ενημέρωσης για να την καλύψουν».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε: «Θεωρούμε ότι όχι μόνο προβάλει το τοπικό μας προϊόν που φημίζεται παγκοσμίως, αλλά στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη Δράμα πρωτεύουσα  του οινικού τουρισμού και νομίζω ότι αυτό σιγά-σιγά περνάει στη συνείδηση όλου του κόσμου στην Ελλάδα τουλάχιστον».

Όπως τόνισε, «σημαντική βοήθεια μάς δίνει η τριτοβάθμια εκπαίδευση με το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, όπου ειδικά οι φοιτητές μέσα από την εθελοντική τους δραστηριότητα, ενισχύουν την όλη προσπάθειά μας, όπως και οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι».

Τόνισε ακόμα ότι «σημαντική είναι η βοήθεια από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας, όπως και των Σωματείων των Καφέ και Εστιατορίων, που κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, η πόλη θα έχει κάτι διαφορετικό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Παπαεμμανουήλ και στο θεό Διόνυσο, ο οποίος έζησε στην περιοχή μας με βάσει τα ιστορικά ευρήματα που υπάρχουν και σ’ αυτό το κομμάτι βοηθάει σημαντικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος μίλησε για έναν «πραγματικά σπουδαίο θεσμό, που αναδεικνύει την πόλη μας, το Νομό μας, τα κρασιά μας, τις μοναδικές ομορφιές μας. Μέσα απ’ αυτό το  θεσμό, αναδεικνύεται η απαράμιλλη ομορφιά αυτού του τόπου».

Ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση, «που μας δίνει την ευκαιρία να προσελκύσουμε επισκέπτες που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη». Αναφέρθηκε επίσης το wine trail  που θα γίνει στο Δήμο Παρανεστίου και στα οινοποιία της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος Δοξάτου κ. Καραμπακάλης, σημείωσε ότι «η “Δραμοινογνωσία” είναι πλέον θεσμός και έχει ξεπεράσει τα σύνορα. Τα ποιοτικά κρασιά της Δράμας ταξιδεύουν ανά τον κόσμο» ενώ ανέφερε ότι «οι επισκέψεις στα οινοποιία στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Ο Δήμος Δοξάτου θα κάνει μια εκδήλωση σχετικά με τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στην περιοχή και θα γίνει στο Κέντρο Προσφυγικής Μνήμης στον Άγιο Αθανάσιο στις 17 Ιουνίου».

Η Δραμινή τραγουδίστρια κα. Καρατζόγλου, αναφέρθηκε στην μεγάλη συναυλίας της έναρξης της “Δραμοινογνωσίας” αύριο Τετάρτη, εκφράζοντας την χαρά της που θα τραγουδήσει στη Δράμα μετά από 23 χρόνια. Όπως είπε, «για τη Δράμα έχω να καυχηθώ για πάρα πολλά πράγματα, για τους ανθρώπους, την ομορφιά του τόπου, τη φιλοξενία, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά ήταν πάντα τα κρασιά μας. Χαίρομαι που αυτός ο θεσμός εδραιώνεται, γιατί είναι σημαντικός ο θεσμός αυτός που φέρνει κόσμο στη Δράμα».

Με τη σειρά τους επίσης, όλοι οι φορείς αναφέρθηκαν και αυτοί στις εκδηλώσεις και τη συμμετοχή τους, και κάλεσαν τους Δραμινούς και όχι μόνο, να παραβρεθούν σ’ αυτές και ακόμα να περπατήσουν στην αγορά, να ψωνίσουν, αλλά και να παρακολουθήσουν όσες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την 8η “Δραμοινογνωσία”.

Εκ μέρους των Οινοποιών Δράμας, ο κ. Ζάχαρης τόνισε ότι «τα οινοποιία της Δράμας, έχουν βάλει στην σφραγίδα τους στον οινικό χάρτη της Ελλάδας πάνω από 40 χρόνια και όχι μόνο, αλλά και του εξωτερικού, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και προβάλλοντας τη Δράμα. Γιατί είναι ένα προϊόν, το οποίο φέρει την πόλη και την περιοχή μαζί του. Η “Δραμοινογνωσία” είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να μας επισκεφτεί, καθώς τα οινοποιία θα είναι ανοικτά στις 27 και 28 Μαΐου».