Home > νέα > Δράσεις γύρω από τις λίμνες της Δράμας θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής-Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες οι Δήμοι Δράμας και Κ. Νευροκοπίου

Δράσεις γύρω από τις λίμνες της Δράμας θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής-Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες οι Δήμοι Δράμας και Κ. Νευροκοπίου

Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες οι Δήμοι Δράμας και Κ. Νευροκοπίου

Δράσεις γύρω από τις λίμνες

της Δράμας θα βοηθήσουν

στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Δράμας κ. Γεωργιάδης

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΣΤΟΧΟ την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, οι Δήμοι Δράμας και Κ. Νευροκοπίου, μετά από αίτημά τους, εντάσσονται και αυτοί στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, στο οποίο ανήκει ήδη ο Δήμος Παρανεστίου.

Όπως έχει δημοσιεύει ο «Π.Τ.», πριν από δύο εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Παρανεστίου ένα μεγάλο συνέδριο για το  περιβάλλον, από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, το οποίο άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και βλέποντας ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για δράσεις στον τουριστικό τομέα με τον οποίο ασχολείται το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, το ενδιαφέρον τους είχαν δηλώσει και οι Δήμοι Δράμας και Κ. Νευροκοπίου.

Έτσι, λίγες μέρες, ανακοινώνεται και επίσημα από το Δίκτυο, η ένταξη των δύο Δήμων της Π.Ε. Δράμας. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου, «μέσω στοχευμένων δράσεων αλλά και παρεμβάσεών του σε θεσμικούς φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη, (σ.σ. το Δίκτυο) κερδίζει όλο και πιο πολύ την εμπιστοσύνη των Δήμων ανά την Επικράτεια, στα γεωγραφικά όρια των οποίων υφίστανται λίμνες. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, και με ακόμα μεγαλύτερη τιμή υποδεχόμαστε τα νεοεισελθόντα μέλη μας στην ενιαία και συντεταγμένη προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των κοινών μας ζητημάτων».

Έτσι, μαζί με τους Δήμους Δράμας και Κ. Νευροκοπίου, εντάσσονται οι Δήμοι: Αγιάς, Αμυνταίου, Λαγκαδά, Ερυμάνθου, Ξηρομέρου και Ρήγα Φεραίου, που έχοντας ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, αποτελούν πλέον κι επισήμως μέλη του Δικτύου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο, «είναι αδιαμφισβήτητη και αντικειμενική παραδοχή πως οι λίμνες μας θα βρίσκονται αντιμέτωπες με αρκετές περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προκλήσεις στο εγγύς μέλλον. Συνεπώς κρίνεται από ολοένα και περισσότερους Δήμους πια, ως κομβικής βαρύτητας η στρατηγική απόκτησης ενός ακόμα συμμάχου – όπως είναι το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες – στο εκάστοτε τιθέμενο διεκδικητικό πλαίσιο.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ήδη ετοιμάζονται και άλλοι Δήμοι να ενισχύσουν τη «φωνή» μας μέσα από την επικείμενη εισδοχή τους στο Δίκτυό μας, αυξάνοντας αισθητά τον αριθμό των μελών και τη δυναμική του φορέα μας.

Με κεκτημένα την πολυετή εμπειρία, την εγχώρια και Ευρωπαϊκή αναγνώριση, την ενισχυμένη διοικητική μας επάρκεια, το άρτιο επιστημονικό προσωπικό και την περιβαλλοντική μας ευαισθησία, το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες αποτελεί τον συνδιαμορφωτή, τον βασικό ρυθμιστή και ενίοτε τον κρίσιμο επιταχυντή των εξελίξεων σε θέματα που άπτονται της προστασίας και ανάδειξης των λιμναίων οικοσυστημάτων».

Ταμπουρίδης: Με στόχο την τουριστική ανάπτυξη

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου, ο οποίος σημείωσε ότι ο στόχος είναι η προβολή και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Όπως μάλιστα τόνισε, «στο Δίκτυο ήδη συμμετέχει το Παρανέστι και πλέον μπορούμε να συμμετέχουμε και εμείς, καθώς έχουμε λίμνες στην περιοχή, τόσο φυσικές όσο και τεχνητές».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «το σκεπτικό μας είναι να προβάλουμε τον τόπο μας, αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε μέσα απ’ αυτό, χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε και να προβάλουμε τις λίμνες που έχουμε».

Ερωτηθείς με την ευκαιρία τι γίνεται με το ζήτημα της ιδιαίτερα χαμηλής στάθμης του νερού στη λίμνη Λευκογείων, σημείωσε «παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα φέτος. Με την άρδευση, χάθηκε ένα μέτρο, ενώ με τις τελευταίες βροχοπτώσεις κερδίσαμε μισό μέτρο παραπάνω. Θα πρέπει να πω πάντως, ότι, χρειάζεται πάρα πολύ σωστή διαχείριση».

Γεωργιάδης: Δράσεις των τριών Δήμων

Να υπενθυμίσουμε ότι, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, αποφασίστηκε ομόφωνα η ένταξη του Δήμου Δράμας στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, καθώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημειώνει ότι «το Δίκτυο αυτό δίνει τη δυνατότητα σ’ αυτές τις πόλεις, να ενταχθούν σε ορισμένα προγράμματα, μέσω των  οποίων μπορούν να αναδειχθούν οι λίμνες και να τις προστατεύσουν».

Όπως επισημαίνει, «η ένταξή μας στο Δίκτυο έχει μόνο θετικό αντίκτυπο. Είναι κάτι πολύ καινούριο για εμάς, είναι μια πρόκληση, δεν χάνουμε καμιά ευκαιρία που μπορεί να μας βοηθήσει στην τουριστική ανάδειξη των περιοχών αυτών, ενώ μπορούμε να δικτυωθούμε και να έχουμε και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες περιοχές για να αξιοποιήσουμε τις λίμνες που έχουμε εμείς».

Αυτό που σημειώνει ο ίδιος, είναι ότι, «επειδή έχει ενταχθεί και ο Δήμος Παρανεστίου και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου και επειδή έχουμε την κοινή τεχνητή λίμνη του Φράγματος Θησαυρού, θα μπορούσε να γίνει κάτι μεταξύ των τριών Δήμων».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα του τουρισμού στο Δήμο Δράμας, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι «πριν από λίγες ημέρες δόθηκε η έγκριση από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), γιατί για να κάνεις δράσεις γύρω από τον Τουρισμό, θα πρέπει να έχεις και την σχετική έγκριση από τον Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάμε άμεσα τις δράσεις τουριστικής προβολής του Δήμου μας. Ήδη, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και αφορούν γενικά τη συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις, έντυπα διαφημιστικά στο εξωτερικό, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, θέλουμε να πάμε σε χώρες των Βαλκανίων. Και αυτό γιατί, εκεί βρίσκεται ο στόχος μας, γιατί εκεί βρίσκεται η πιο κοντινή δεξαμενή επισκεπτών στη Δράμα. Έχουμε ήδη μεθοδεύσει όλες τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε».