Home > Εκδηλώσεις > Δράσεις στη Δράμα για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Δράσεις στη Δράμα για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

 Από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας

Δράσεις στη Δράμα για την

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Νέα υπηρεσία Κινητικότητας – Προσανατολισμού

 και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, που είναι στις 15 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της στη Δράμα, προκειμένου να παρουσιάσει τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στη Δράμα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνέντευξης έγινε ενημέρωση για τη νέα υπηρεσία Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης, που παρέχεται πλέον στα μέλη της η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη στην πόλη μας, με σημείο εκκίνησης το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στην οδό 1ης Ιουλίου. Εκεί υπάρχουν οδηγοί όδευσης τυφλών και προσβάσιμες διαδρομές. Τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, θα βρίσκονται στο σημείο στις 10 το πρωί, και εάν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, θα κινηθούν σε όλη την πόλη, διαφορετικά οι δράσεις θα υλοποιηθούν στο κτήριο της Π.Ε. Δράμας.

Το σημαντικό της φετινής εκδήλωσης όπως επεσήμανε ο κ. Κρεμμύδας, είναι ότι υπάρχει πλέον εκπαιδεύτρια Κινητικότητας για τα μέλη του Συλλόγου που αντιμετωπίζουν προβλήματα μερικής ή ολικής όρασης. «Τα μέλη μας, πλέον έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην κινητικότητα ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν την αυτονομία που πρέπει να έχει ένα άτομο με αναπηρία όρασης, με ασφάλεια ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί της καθημερινές του ανάγκες. Έτσι, είναι στο δυναμικό της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας αυτή η υπηρεσία και πλέον καλούμε τα μέλη μας, όσοι ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Ένωσης», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κρεμμύδας.

Παράλληλα, στην Περιφερειακή Ένωση Τυφλών συνεχίζονται τα μαθήματα Braille, με τη συμμετοχή μελών της Ένωσης αλλά και αρκετών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

«Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες προς τα μέλη μας, οι οποίες ταυτόχρονα ενδυναμώνονται, επεκτείνονται, αναβαθμίζονται και αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος και η δική μας ανησυχία», πρόσθεσε ο κ. Κρεμμύδας.

Υπηρεσία Κινητικότητας

Από την πλευρά της η εκπαιδεύτρια Κινητικότητας-Προσανατολισμού-Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης για άτομα με πρόβλημα όρασης, κα. Παναγιώτα Πάνου, μίλησε για τη νέα αυτή υπηρεσία που παρέχεται πλέον στους Νομούς Δράμας και Καβάλας από την 1η Οκτωβρίου, και είναι εντελώς δωρεάν.

Στόχος της υπηρεσίας όπως εξήγησε η κα. Πάνου, είναι η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με προβλήματα όρασης μέσω της εκπαίδευσης τους στους τομείς της κινητικότητας, του προσανατολισμού και των Δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης.

«Όταν λέμε προσανατολισμό εννοούμε να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε, που θέλουμε να πάμε και την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε εκεί. Ενώ η κινητικότητα περιλαμβάνει το σύνολο των τεχνικών και δεξιοτήτων στα οποία πρέπει να εκπαιδευτεί κάποιος με πρόβλημα όρασης για να φτάσει εκεί που θέλει και κυρίως την εκπαίδευση στη σωστή χρήση του λευκού μπαστουνιού, που είναι το  κατ’ εξοχήν εργαλείο των ανθρώπων με πρόβλημα όρασης», ανέφερε η κα. Πάνου.

Οι δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, περιλαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες που εκτελούμε καθημερινά, όπως είναι η αναγνώριση και η χρήση των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων του ευρώ, το μαρκάρισμα και η χρήση των οικιακών συσκευών, καθώς και η προετοιμασία γευμάτων κλπ.

«Το πρώτο πράγμα που κάνουμε στη διάρκεια της εκπαίδευσης, είναι οι τεχνικές συνοδού. Δηλαδή, οι τεχνικές για το πώς θα συνοδεύουμε σωστά κάποιον που δεν βλέπει. Αυτό το δείχνουμε στο άμεσο συγγενικό περιβάλλον και στο άτομο με πρόβλημα όρασης, ώστε να το δείξει και αυτό αργότερα στους ανθρώπους που θα γνωρίσει».

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το άτομο με πρόβλημα όρασης από την εκπαίδευση, είναι η ανεξαρτητοποίηση εντός και εκτός σπιτιού, η οποία οδηγεί στην αύξηση των συναισθημάτων αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Παράλληλα, η δυνατότητα ανεξάρτητης μετακίνησης συμβάλλει στην καλύτερη κοινωνικοποίηση του ατόμου με πρόβλημα όρασης, το οποίο μπορεί πλέον ευκολότερα να συμμετέχει σε δραστηριότητες μορφωτικού, ψυχαγωγικού και επαγγελματικού χαρακτήρα.