Home > Πρώτο Θέμα > Δύο Δραμινοί φοιτητές με δύο ασημένια μετάλλια στη Μαθηματική Ολυμπιάδα – Μιλούν στον “Π.Τ.” οι πρωταγωνιστές

Δύο Δραμινοί φοιτητές με δύο ασημένια μετάλλια στη Μαθηματική Ολυμπιάδα – Μιλούν στον “Π.Τ.” οι πρωταγωνιστές

 

Διακρίσεις φοιτητών του ΑΠΘ σε Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών στην Οχρίδα

Δύο Δραμινοί φοιτητές με δύο ασημένια

μετάλλια στη Μαθηματική Ολυμπιάδα

Χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από καθηγητές – Οι φοιτητές προπονούνταν μόνοι τους!

Ο Δραμινός φοιτητής Γ. Καμπάνης και ο επίσης Δραμινός καθηγητής Μαθηματικών του ΑΠΘ κ. Καραμπετάκης μιλούν στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγες ημέρες, η Δράμα είχε την χαρά και τιμή να δει και πάλι τον μαθητή Λυκείου από το Καλαμπάκι Δράμας Δημήτρη Τσιντσιλίδα, να προκρίνεται για άλλη μια φορά, στην 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα.  Με τον Δ. Τσιτσντιλίδα, είχαμε κάνει και μια μεγάλη συνέντευξη παλαιότερα, το Πάσχα του 2015.

Αυτή τη φορά, Δραμινοί φοιτητές του ΑΠΘ, συμμετείχαν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών που έγινε στην Οχρίδα των Σκοπίων πριν από μερικές ημέρες. Και οι δύο πήραν από ένα ασημένιο μετάλλιο, ενώ επικεφαλής τους ήταν ο καθηγητής Μαθηματικών του ΑΠΘ κ. Νίκος Καραμπετάκης, ο οποίος φέρει επίσης την καταγωγή του από τη Δράμα. Οι δύο φοιτητές είναι ο Γιώργος Καμπάνης και ο Γιάννης Ιακωβίδης. Με τον Γ. Καμπάνη μάλιστα, είχαμε μιλήσει και παλαιότερα, στα τέλη Αυγούστου του 2015, όταν πέρασε στο ΑΠΘ με υψηλό βαθμό από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

mathimatiki Olympiada1 2

Οι φοιτητές του ΑΠΘ αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη του στη Μαθηματική Ολυμπιάδα στην Οχρίδα Σκοπίων, μαζί με τον επικεφαλής καθηγητή τους κ. Καραμπετάκη

Η Μαθηματική Ολυμπιάδα

Πριν από τις δηλώσεις που έχουμε πάρει τόσο από τον κ. Γ. Καμπάνη όσο και τον κ. Ν. Καραμπετάκη, να σημειώσουμε ότι, η ομάδα των έξι φοιτητών που συμμετείχε στην Μαθηματική Ολυμπιάδα της Οχρίδας, κατάφερε να λάβει έξι διακρίσεις, από μία ο κάθε φοιτητής και αυτό την κάνει μοναδική στην Ελλάδα για φέτος τουλάχιστον.

Πρόκειται λοιπόν για τον Διεθνή Διαγωνισμό  «11th South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students, SEEMOUS 2017» που πραγματοποιήθηκε στις 28/2-5/3/2017, στην Οχρίδα. Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη Μαθηματική Εταιρεία της Νοτιανατολικής Ευρώπης (MASEE), σε συνεργασία με την Ένωση Μαθηματικών της FYROM.

Οι φοιτητές που διακρίθηκαν είναι:

-Ιακωβίδης Ιωάννης, ασημένιο μετάλλιο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από Δράμα.

-Καμπάνης Γεώργιος, ασημένιο μετάλλιο, Τμήμα Φυσικής από Δράμα.

-Χαρισιάδης Ιωάννης, ασημένιο μετάλλιο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

-Κίτσιος Κωνσταντίνος, χάλκινο μετάλλιο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

-Πατσινακίδου Ανθία, χάλκινο μετάλλιο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

-Τσεκμές Δημήτριος, χάλκινο μετάλλιο, Τμήμα Μαθηματικών.

Επικεφαλής της αποστολής του ΑΠΘ ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Καραμπετάκης από Δράμα.

Να σημειώσουμε ότι, στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 84 φοιτητές από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, το Τουρκμενιστάν, την Αργεντινή και τη FYROM και τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν ήταν από την Γραμμική Άλγεβρα και τη Μαθηματική Ανάλυση που διδάσκονται, κυρίως στα πρώτα δύο έτη Σπουδών των Σχολών Θετικών Επιστημών αλλά και των Πολυτεχνείων.

Να πούμε σ’ αυτό το σημείο, ότι οι δύο Δραμινοί φοιτητές είναι απόφοιτοι του 1ου ΓΕΛ Δράμας, ενώ ο «Πρωινός Τύπος» δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον κ. Ιακωβίδη.

Γ. Καμπάνης: «Είχαμε απόλυτη επιτυχία…»

Στην επικοινωνία που είχε ο «Πρωινός Τύπος» χθες Παρασκευή με τον Δραμινό φοιτητή Γιώργο Καμπάνη, μας εξήγησε ότι δημιουργήθηκε μια ομάδα έξι ατόμων, ως εκπρόσωποι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συνοδεία του προέδρου του Μαθηματικού Τμήματος του ΑΠΘ κ. Νίκου Καραμπετάκη, σημειώνοντας ότι «η ομάδα είχε απόλυτη επιτυχία, καθώς και οι έξι συγκεντρώσαμε τρία αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια.»

Όπως είπε ο κ. Καραμπετάκης, «αν και κάθε Πανεπιστήμιο στέλνει από μια ομάδα, επί της ουσίας ο διαγωνισμός είναι ατομικός, καθώς ο καθένας διαγωνίζεται μόνος του.» Αναφερόμενος στην προετοιμασία, είπε ότι η ομάδα έκανε κάποια προετοιμασία, κάποια προπόνηση «μόνοι μας οι φοιτητές χωρίς κάποιον καθηγητή. Η ομάδα ξεκίνησε από πέρυσι, από έναν φοιτητή του ΑΠΘ, τον Πάνο Παπαδόπουλο, ο οποίος μάζεψε την ομάδα και μας οργάνωσε. Στη συνέχεια, κάναμε συναντήσεις μεταξύ μας, λύναμε προβλήματα και ιδέες, ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.»

Στη συνέχεια η ομάδα υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης της ομάδας από το ΑΠΘ για την αποστολή στην Οχρίδα και εγκρίθηκε το αίτημα.

Σε ερώτηση γιατί δεν υπήρχε οποιαδήποτε βοήθεια στην προπόνηση από καθηγητές του Πανεπιστημίου, ο κ. Καμπάνης είπε ότι «δεν υπήρξε κάποια τέτοια βοήθεια, ενώ για παράδειγμα την Αθήνα γίνονται μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση από τους καθηγητές του Καποδιστριακού του Μαθηματικού Τμήματος. Στην Αθήνα γίνεται αυτό, επειδή εκεί είναι τα κεντρικά της Μαθηματικής Εταιρείας. Στο ΑΠΘ δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια τέτοια οργάνωση. Ό,τι έγινε το κάναμε μόνοι μας, με δική μας πρωτοβουλία.»

 

Ο κ. Νίκος Καραμπετάκης.
Ο κ. Νίκος Καραμπετάκης

Ν. Καραμπετάκης: «Η επιτυχία οφείλεται στους ίδιους τους φοιτητές…»

Ο κ. Νίκος Καραμπετάκης, είναι ο πρόεδρος του Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατάγεται επίσης από τη Δράμα και ήταν επικεφαλής της ομάδας των έξι φοιτητών που συμμετείχαν στη Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καραμπετάκης ήταν αρκετή ενθουσιώδης για τη συμμετοχή και τη μεγάλη νίκη των παιδιών στην Ολυμπιάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση ότι οι δύο μάλιστα είναι Δραμινοί. Σε αναφορά δε που του κάναμε για την πρόσφατη επιτυχία του μαθητή Λυκείου από το Καλαμπάκι Δ. Τσιντσιλίδα, ευχήθηκε την επόμενη χρονιά, να είναι κι αυτός φοιτητές μαζί τους και να πάρουν ακόμα μεγαλύτερες πρωτιές.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Καραμπετάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά αυτά μαζεύτηκαν από το Μαθηματικό, το Φυσικό και κυρίως από το Πολυτεχνείο τους Ηλεκτρολόγους, έκαναν μια ομάδα και μόνοι τους, με τη βοήθεια κάποιων παλαιοτέρων φοιτητών που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς, προετοιμάστηκαν, οπότε η επιτυχία αυτή οφείλεται στους ίδιους αποκλειστικά και αυτό πρέπει να τονιστεί».

Όπως είπε ο κ. Καραμπετάκης, «ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για τα παιδιά, συμμετείχαν 18 Πανεπιστήμια από Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκμενιστάν ακόμα και από Αργεντινή. Η Ολυμπιάδα αυτή είναι κυρίως μόνο για φοιτητές δεύτερου έτους και τα θέματα είναι κυρίως έτους Πανεπιστημίου, αλλά πολύ εξειδικευμένα».

Ο κ. Καραμπετάκης χαρακτήρισε ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία, επειδή τα δύο ασημένια μετάλλια ήταν από τη Δράμα! Σ’ αυτό το σημείο του αναφέραμε το όνομα του κ. Τσιντσιλίδα. Μας είπε ότι έχει διαβάσει το ρεπορτάζ μας και ευχήθηκε «να έρθει στο μαθηματικό για να μπορέσουμε να πάρουμε και χρυσό!»

Σε ερώτηση, γιατί το ΑΠΘ δεν μπόρεσε να οργανώσει μια ομάδα όπως γίνεται στην Αθήνα για παράδειγμα, αλλά και να βοηθήσει τους φοιτητές στην προπόνηση, ο κ. Καραμπετάκης μας εξηγεί: «Στο Μαθηματικό του ΑΠΘ, πριν από έξι χρόνια περίπου ήμασταν 41 καθηγητές. Φέτος είμαστε μόνο 21 καθηγητές στο Μαθηματικό και καταλαβαίνετε τι συμβαίνει. Περιμένουμε βέβαια νέους καθηγητές, αλλά το προσωπικό είναι πολύ πιεσμένο. Το Πανεπιστήμιο σαν Πανεπιστήμιο, προσπαθεί να χρηματοδοτήσει πάντα τις αποστολές των φοιτητών, να βρούμε παιδιά όπως και έγινε, αλλά μη νομίζεται ότι και στα άλλα τμήματα γίνεται κάτι παραπάνω. Απ’ ότι ξέρω, στην Αθήνα ξεκίνησαν παλαιότερα με μαθήματα, αλλά πλέον δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο. Απ’ ότι ξέρω στην Ξάνθη λ.χ., γίνεται κάτι αντίστοιχο με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος ξοδεύει πολύ προσωπικό χρόνο για να στήνει τέτοιες ομάδες».

Όπως σημειώνει ο κ. Καραμπετάκης, «ήδη άρχισα να ψάχνω τώρα κι εγώ νέους φοιτητές που θα συμμετάσχουν του χρόνου στην ομάδα, το πρόβλημα είναι ότι πολλά παιδιά δεν συμμετέχουν από το Μαθηματικό. Πηγαίνουν κυρίως από το Πολυτεχνείο.»

Τέλος μας προτρέπει να σημειώσουμε ότι, «όλα τα παιδιά ήταν πολύ καλά και σεμνά και μετράνε αυτά»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *