Home > Πρώτο Θέμα > Δύο μεγάλα έργα για την ύδρευση στο Δήμο Δοξάτου πέρασαν ήδη από την Οικονομική Επιτροπή

Δύο μεγάλα έργα για την ύδρευση στο Δήμο Δοξάτου πέρασαν ήδη από την Οικονομική Επιτροπή

Δύο μεγάλα έργα για την ύδρευση στο Δήμο Δοξάτου

πέρασαν ήδη από την Οικονομική Επιτροπή

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης για Κύργια, Πηγάδια

και κεντρικού δικτύου στο Καλαμπάκι 4,5 εκ. ευρώ

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ έργα για την ύδρευση στο Δήμο Δοξάτου συνολικής αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, πέρασαν τις προηγούμενες μέρες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και ήδη οδεύουν για τις περαιτέρω ενέργειες προς την τελική ευθεία.

Η αλήθεια είναι ότι τα έργα καθυστέρησαν κάποιο χρονικό διάστημα εξαιτίας της καραντίνας και των ιδιαίτερων συνθηκών με το νέο κορωνοϊό, παρ’ όλα αυτά προχώρησαν και σύντομα θα έχουμε την υλοποίησή τους.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι, τα έργα ξεκίνησαν από προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου και αισίως έφτασαν μέχρι εδώ «ώστε να υλοποιηθούν στις μέρες μας».

Αναλυτικότερα, το ένα έργο αφορά στην αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου ύδρευσης Καλαμπακίου και συνολικού προϋπολογισμού 2.350.000 ευρώ, και το δεύτερο έργο αφορά στην αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Κυργίων – Πηγαδίων Δήμου Δοξάτου, προϋπολογισμού 2.220.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αναφέρονται μαζί με τον ΦΠΑ και είναι έργα που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΟ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

ZEKERIDHS 1

Ζεκερίδης: Δυο μεγάλα έργα που ξεκίνησαν από προηγούμενες διοικήσεις και θα ολοκληρωθούν

στις μέρες μας .Αντικατάσταση όλων των αμιαντοσωλήνων και έλεγχος των διαρροών του δικτύου

Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, τονίζει ότι «πρόκειται για δύο μεγάλα έργα, που είχαν ξεκινήσει από προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Δοξάτου, και εμείς φτάσαμε στο σημείο να τα υλοποιούμε».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «είναι έργα απαραίτητα για την περιοχή μας. Εμείς και προεκλογικά είχαμε αναδείξει σε απόλυτη προτεραιότητα το θέμα του νερού, τόσο στο ζήτημα της ποιότητας όσο και της επάρκειας, και για την ύδρευση και για την άρδευση.

Είμαστε χαρούμενοι που θα γίνουν αυτά τα έργα. Θα γίνουν παρεμβάσεις στο εξωτερικό δίκτυο των Κυργίων, καθώς και στο κεντρικό δίκτυο του Καλαμπακίου. Μ’ αυτές τις παρεμβάσεις νομίζω ότι θα μείνουν πολύ λίγα μέτρα αμιαντοσωλήνων για τη μεταφορά του νερού, κάτι το οποίο σίγουρα είναι μέσα στις προθέσεις μας να τα αντικαταστήσουμε, ώστε σύντομα να μην υπάρχουν αμιαντοσωλήνες στη μεταφορά του νερού».

Έλεγχος διαρροών

Ο δήμαρχος Δοξάτου τονίζει ιδιαίτερα το θέμα της αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου των Κυργίων, λέγοντας ότι «θα ελαττωθούν πάρα πολύ οι απώλειες νερού που έχουμε, λόγω του ότι το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο. Είναι μεταλλικό και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Όταν πας να διορθώσεις μια ζημιά, αμέσως μετά βγαίνουν άλλες τρεις. Οπότε θα έχουμε μεγάλο περιορισμό των απωλειών, θα ελέγξουμε ενδεχόμενα αν υπάρχουν υδατοκλοπές – και γι’ αυτό έχουμε μια επιφύλαξη – επίσης αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να είναι αυξημένη η πίεση του νερού μέσα στο εξωτερικό δίκτυο και να πηγαίνει στα Πηγάδια και στην Αγορά, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν προβλήματα λειψυδρίας.

Θεωρούμε δηλαδή ότι έμμεσα θα λυθεί και αυτό το θέμα, πέραν του ότι θα έχουμε περιορισμό των απωλειών. Και βέβαια, το άλλο σημαντικό είναι ότι θα αντικατασταθούν όλοι οι σωλήνες αμιάντου.

Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για το Δήμο μας, χαιρόμαστε που θα ολοκληρωθεί στις μέρες μας, αλλά αναγνωρίζουμε πάντα τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι προηγούμενες διοικήσεις για να το διεκδικήσουν και να το φέρουν έως εδώ».

Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου Κυργίων – Πηγαδίων

Όσον αφορά το έργο της αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου Κυργίων – Πηγαδίων, το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή συνεχούς εξωτερικού δικτύου ύδρευσης με αγωγούς από πολυαιθυλένιο (ΡΕ) μήκους 10.950 μέτρων, διαμέτρου από Φ25 έως Φ315.

Τα μήκη των αγωγών ανά διατομή είναι: Φ315 -5.500μ, Φ200 1.050 μ, Φ160 1.700 μ, Φ110 150 μ, Φ90 1.250 μ, Φ63 1.050 μ, Φ25 200 μ.

Αναλυτικότερα:

– Αντικαθίσταται ο καταθλιπτικός αγωγός από το αντλιοστάσιο των πηγών Βοϊράνης-Κυργίων μέχρι την είσοδο της σήραγγας από αγωγό PE Φ315 (τμήμα 1).

–  Εγκαθίσταται ο αγωγός εντός της σήραγγας από αγωγό PE Φ315 (τμήμα 2).

– Αντικαθίσταται ο αγωγός βαρύτητας από την έξοδο της σήραγγας μέχρι τη δεξαμενή των Κυργίων από αγωγό PE Φ315 (τμήμα 3).

– Αντικαθίσταται ο αγωγός από τη δεξαμενή των Κυργίων μέχρι τη δεξαμενή του Υψηλού από αγωγό PE Φ200 (τμήμα 4).

– Αντικαθίσταται ο αγωγός από τη Δεξαμενή του Υψηλού μέχρι το αντλιοστάσιο των Πηγαδίων από αγωγό PE Φ160 (τμήμα 5).

– Κατασκευάζεται αγωγός από τη δεξαμενή των Κυργίων μέχρι την περιοχή του Άη Γιάννη από PE διατομής Φ90 (τμήμα 8), στο ίδιο σκάμμα με τον αγωγό.

– Κατασκευάζεται αγωγός από τη δεξαμενή των Κυργίων μέχρι τη δεξαμενή του Υψηλού από PE διατομής Φ63 (τμήμα 7), στο ίδιο  σκάμμα με τον αγωγό.

Δίκτυο ύδρευσης Καλαμπακίου

Με την παρούσα μελέτη αντικαθίστανται τμήματα του εξωτερικού υδραγωγείου Καλαμπακίου και ειδικότερα τα τμήματα 1,2 και 3 σύμφωνα με την οριζοντιογραφία της μελέτης. Αντικαθίσταται επίσης ο καταθλιπτικός αγωγός από το αντλιοστάσιο προς τη νέα δεξαμενή με αγωγό από πολυαιθυλένιο (PE), μήκους 200 m και διαμέτρου Φ250. Αναλυτικά θα αντικατασταθούν τα κατωτέρω τμήματα:

Τμήμα 1 : 7.650 μμ διαμέτρου Φ400 ΡΕ

Τμήμα 2 : 1.185 μμ διαμέτρου Φ355 ΡΕ

Τμήμα 3 : 315 μμ διαμέτρου Φ355 ΡΕ

Καταθλιπτικός αγωγός: 200 μμ διαμέτρου Φ250 ΡΕ.