Δηλώσεις του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»
«Δυσβάσταχτο το οικονομικό κόστος
για γρήγορους αποχιονισμούς στο Νευροκόπι»
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Συμβούλιο Δήμου Νευροκοπίου για την Πολιτική Προστασία
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΔΗΜΟΣ Κ. Νευροκοπίου, είναι μια περιοχή η οποία ειδικότερα την περίοδο του χειμώνα, αντιμετωπίζει έντονα καιρικά φαινόμενα, και ιδιαίτερα χιονοπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του Δήμου, με στόχο τον συντονισμό υπηρεσιών και φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Κατά τη συνεδρίαση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη σημασία του γεγονότος ότι ο Δήμος διαθέτει επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών χιονοπτώσεων και παγετού – «ΒΟΡΕΑΣ 2». Στη συνεδρίαση μοιράστηκε επίσης συνοπτικό πολυσέλιδο με τις δράσεις αυξημένης ετοιμότητας του Δήμου, προσφέροντας
πλήρη εικόνα των διαδικασιών και των μέτρων προστασίας των πολιτών. Ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να υιοθετηθεί νοοτροπία ασκήσεων, μέσα από την τακτική υλοποίηση σεναρίων έκτακτων αναγκών και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους. Η πρακτική αυτή ενισχύει την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των δράσεων του Δήμου σε πραγματικές συνθήκες.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, σημειώνει ότι, «οι φορείς που συμμετείχαν αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα και το αντικείμενό τους, όπως και για το μέρος της ευθύνης τους».
Τοποθετήσεις στη σύσκεψη έγιναν από το Δήμο, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, το Δασαρχείο, το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, «σε γενικότερες γραμμές ο Δήμος δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος το σπουδαιότερο είναι οι αποχιονισμοί, για τους οποίους είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, με τις συμβάσεις και τα μηχανήματα που έχουμε».
Επισημαίνει όμως, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη αυτή την κατάσταση είναι το οικονομικό ζήτημα και διευκρινίζει: «Το οικονομικό κόστος όλων αυτών είναι δυσβάσταχτο. Δεν έχουμε μόνο πυροπροστασία όπως οι περισσότεροι Δήμοι.
Εμείς έχουμε ένα μεγάλο ποσό για τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα και κυρίως μιλάμε για τις χιονοπτώσεις. Έχουμε όμως εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων που πρέπει να αποχιονιστούν και ταυτόχρονα να ρίξουμε και το αλάτι. Γι’ αυτό και έχουμε 17 συμβάσεις με ιδιώτες για να γίνεται γρήγορα ο αποχιονισμός. Και όλα αυτά είναι ένα πολύ μεγάλο κόστος για το Δήμο Νευροκοπίου που δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη χρονιά, αλλά εδώ και πολλά χρόνια».
Διακοπές ρεύματος και άλλα ζητήματα Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Παγονερίου κ. Μόνιος αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες μέχρι την κοινότητα Ποταμών με τη διακοπή ρεύματος κατά τη διάρκεια χιονοπτώσεων, ενώ μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η προτεραιοποίηση των περιστατικών, ώστε οι υπηρεσίες να παρεμβαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Επίσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Σαββίδης Γεώργιος αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου επισήμανε επίσης, ότι η στενή συνεργασία όλων των φορέων και η συνεχής προετοιμασία είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Δήμου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

