Home > Πρώτο Θέμα > Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για το Εντευκτήριο στις φυλακές Νικηφόρου-Πρόσφατα μόλις στις 13 Αυγούστου 2019…

Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για το Εντευκτήριο στις φυλακές Νικηφόρου-Πρόσφατα μόλις στις 13 Αυγούστου 2019…

Πρόσφατα μόλις στις 13 Αυγούστου 2019…

Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος

για το Εντευκτήριο στις φυλακές Νικηφόρου

Ένα σύντομο ιστορικό για το κτίριο του Εντευκτηρίου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΙΣ φυλακές Νικηφόρου, ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί κατά κόρον. Η παραμικρή είδηση που υπήρχε, γινόταν και γίνεται άμεσα θέμα. Το συγκρότημα των γενικών φυλακών είναι έτοιμο εδώ και αρκετό καιρό,  παρ’ όλα αυτά, ένα από τα ουσιαστικά κτίρια της λειτουργίας τους, δεν είχε κτιστεί ποτέ!

Πρόκειται για το λεγόμενο Εντευκτήριο, όπως ονομάζεται εν συντομία, ή αλλιώς το «Ειδικό Κτίριο Επιμόρφωσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης των Κρατουμένων». Για το κτίριο αυτό, πριν από πολλά χρόνια, είχε οριστεί ένας εργολάβος, ο οποίος όμως εξέπεσε. Στα επόμενα χρόνια που πέρασαν, η ΚΤΥΠ ΑΕ που έχει αναλάβει το κτίσιμο των φυλακών δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να οριστικοποιήσει την απόφαση της έκπτωσής του, ή καλύτερα να εξετάσει την έντασή του. Τα χρόνια πέρασαν και το 2018 εδέησαν επιτέλους να το λήξουν. Έτσι πριν ένα χρόνο περίπου τέτοιες μέρες, εξέτασαν και απέρριψαν την ένστασή του και προχώρησαν στην επαναπροκήρυξη του έργου. Με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά και μέσα από τις τυπικές διαδικασίες, φτάσαμε να έχουμε νέο εργολάβο για το συγκεκριμένο έργο.

Είναι ξεκάθαρο, ότι χωρίς αυτό το κτίριο, φυλακές στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του έργου, αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο περίπου σε ένα χρόνο ίσως και περισσότερο. Οπότε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, αν αυτό δεν ολοκληρωθεί, οι φυλακές δεν θα λειτουργήσουν.

Την είδηση μας δίνει ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, ο οποίος όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε την περασμένη Τρίτη 13 Αυγούστου, παραμονές Δεκαπενταύγουστου! Η ανάδοχος εταιρεία είναι η κοινοπραξία «Παύλος και Θεόδωρος Μιχαηλίδης» και έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Αν υποθέσουμε ότι το έργο ξεκινάει πια οριστικά για να τελειώσει ελπίζουμε μέσα στον υποτιθέμενα προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς να υπάρξουν άλλα παράδοξα και προβλήματα, αυτό που περιμένουμε πλέον είναι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις 258 θέσεις των εργαζομένων που θα πλαισιώσουν πλήρως το προσωπικό.

Το κτίριο του Εντευκτηρίου

Με το θέμα του Εντευκτηρίου, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει αναλυτικά ρεπορτάζ το 2018 και ειδικότερα τα συγκεκριμένα στις ημερομηνίες 11 και 21 Ιουλίου 2018, 8, 14 και 18 Σεπτεμβρίου 2018 καθώς και πολλά δημοσιεύματα τον Οκτώβριο του 2018 (3, 9, 10, 13, 16 και 23).

Στις 9 Αυγούστου 2018, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΥΠ Α.Ε., πάρθηκε μια απόφαση για το έργο: «Ειδικό κτίριο επιμόρφωσης και επαγγελματικής  αποκατάστασης στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Νικηφόρο Δράμας)». Με την απόφαση αυτή, απορρίπτεται η ένσταση του αναδόχου «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΑΓΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.» κατά της απόφασης έκπτωσής του.

Τι είχε γίνει; Ο παραπάνω ανάδοχος εργολάβος, όχι μόνο δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής του συγκεκριμένου χώρου – κτιρίου το οποίο βρίσκεται εντός του χώρου του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου, αλλά ούτε είχε ξεκινήσει.  Ο χρόνος πέρασε, το συνολικό κτίριο των Φυλακών ολοκληρώθηκε, όμως εκείνο, το εντευκτήριο όπως ονομάζεται εν συντομία, δεν είχε ξεκινήσει καν.

Το θέμα είχε γίνει γνωστό πριν από μερικά χρόνια, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν είχε βρεθεί στη Δράμα ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Φυτράκης. Εκείνες τις ημέρες, όπως έγινε γνωστό, είχε ανακοινωθεί ότι «είχε ξεχαστεί» να κτιστεί το εν λόγω κτίριο.

Η ιστορία του αναδόχου

Όταν ο εργολάβος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις εργασίες, που δεν είχε ξεκινήσει ποτέ, κηρύχθηκε έκπτωτος. Στις 20 Μαΐου 2013, κατέθεσε ένσταση στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, κατά της απόφασης έκπτωσής του. Και επειδή το ελληνικό δημόσιο λειτουργεί προφανώς με τις δικές του ταχύτητες, ή τουλάχιστον για να το πούμε διαφορετικά από τον Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα Σεπτέμβριος 2018, η ένσταση του εργολάβου δεν είχε εξεταστεί.

Αυτό όμως εμπόδιζε μέχρι σήμερα τη συνέχιση των διαδικασιών για να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου εργολάβου, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την κατασκευή του έργου.

Έτσι, στις 9 Αυγούστου 2018, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΥΠ ΑΕ, με την με αριθμό 173 συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΤΥΠ Α.Ε.: [1. Απορρίπτεται η υπ’ αριθ. Πρωτ. 71119/24.05.2013 ένσταση του αναδόχου «Δημήτριος Ντάγκας & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.», του έργου: «Ειδικό κτίριο επιμόρφωση και επαγγελματικής αποκατάστασης στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νικηφόρο Δράμας)», κατά της απόφασης έκπτωσής του.

  1. Εγκρίνει την επιβολή ποινικής ρήτρας στον ανάδοχο «Δημήτριος Ντάγκας & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.» για υπέρβαση της συνολικής προθεσμίας αποπεράτωσης του έργου: «Ειδικό κτίριο επιμόρφωση και επαγγελματικής αποκατάστασης στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νικηφόρο Δράμας)», συνολικού ποσοστού 10% επί του συμβατικού αντικειμένου, ήτοι 70.642,02 ευρώ.
  2. Εγκρίνει την κατάπτωση υπέρ της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», ως ειδική ποινική ρήτρα, το σύνολο των κατατεθειμένων εγγυητικών για την καλή εκτέλεση του έργου: «Ειδικό κτίριο επιμόρφωση και επαγγελματικής αποκατάστασης στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νικηφόρο Δράμας)», ύψους 127.439 ευρώ.]

Μετά λοιπόν από έξι ολόκληρα χρόνια, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσει η νέα δημοπράτηση του έργου του εντευκτηρίου.

Η άδεια δόμησης

Στο μεταξύ, στις 2 Αυγούστου 2018, πριν δηλαδή από την απόρριψη ένστασης του αναδόχου εργολάβου κατά της έκπτωσής του (9 Αυγούστου 2018), εγκρίνεται η έγκριση δόμησης του κτιρίου, με αριθμό 68/18 -02/08/2018 και με ισχύ έως και 02/08/2024.

Σύμφωνα με την έγκριση δόμησης, την αρχιτεκτονική μελέτη, την στατική μελέτη και τις μηχανολογικές μελέτες συνέταξε η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.»

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, με ισόγειο και Α΄ όροφο, χωρίς υπόγειο, όπου θα στεγάζονται διάφορα εργαστήρια.

Το ζήτημα πια, δεν πρέπει να παραμείνει στις ευχές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν προσκόμματα και όλα θα προχωρήσουν κατά πως πρέπει!