Home > Πρώτο Θέμα > Εγκρίθηκε μελέτη για τη συντήρηση του Ελληνιστικού Τάφου της οδού Τροίας στη Δράμα Β.Πουλιούδη: «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς όλα τα μνημεία επηρεάζονται άμεσα»

Εγκρίθηκε μελέτη για τη συντήρηση του Ελληνιστικού Τάφου της οδού Τροίας στη Δράμα Β.Πουλιούδη: «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς όλα τα μνημεία επηρεάζονται άμεσα»

Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

Εγκρίθηκε μελέτη για τη συντήρηση

του Ελληνιστικού Τάφου

της οδού Τροίας στη Δράμα

Β.Πουλιούδη: «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς όλα τα μνημεία επηρεάζονται άμεσα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ νέα μας έρχονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς με την υπογραφή της υπουργού κα. Μενδώνη, εγκρίνεται η εκπόνηση μελέτης συντήρησης μορφολογικών και διακοσμητικών στοιχείων του ελληνιστικού τάφου της οδού Τροίας στη Δράμα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εργασία, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί μελέτη της τεχνολογίας κατασκευής του μνημείου, παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων που επιδρούν στο μνημείο και των αποτελεσμάτων τους στην κατάσταση διατήρησής του και σύνταξη πρότασης για τις επεμβάσεις συντήρησης-αποκατάστασης και την προληπτική συντήρηση.

Το έργο της μελέτης έχει έγκριση συνολικής δαπάνης ποσού 15.000 ευρώ και εύρος χρόνου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Για τη σημαντική αυτή μελέτη, μιλάει αναλυτικά στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, η οποία επισημαίνει αρχικά ότι πρόκειται για ένα έργο που θα προσδώσει θετικά στοιχεία στην καλή συντήρηση του μνημείου.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, επισημαίνει ότι από την πρόταση που θα προκύψει, «θα πρέπει να προβούμε στη συνέχεια στην επόμενη φάσης της υλοποίησης και με την ολοκλήρωση της μελέτης, όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν θα πρέπει να κοινοποιηθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού».

Ερωτώμενη για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, η ίδια σημειώνει ότι «ο Ελληνιστικός Τάφος της οδού Τροίας θα πρέπει να μπει σε ένα πλαίσιο παρακολούθησης, επεξεργασίας, θα πρέπει να προσμετρηθεί η υγρασία του εσωτερικά, να προσμετρηθούν τα διακοσμητικά του στοιχεία, οι τοιχογραφίες και άλλα».

Όπως εξηγεί, το πιο σημαντικό από όλο αυτό το έργο, είναι ότι θα γίνει πρόταση για τις επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης και μια συντήρηση του Τάφου, ώστε αρχικά να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και θα πρέπει αργότερα η Εφορεία να προβεί σε μια αποκατάσταση».

Όπως επίσης εξηγεί η κα. Πουλιούδη, «θα πρέπει από εδώ και πέρα, να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που όλα τα μνημεία επηρεάζονται άμεσα. Θεωρώ ότι έχουμε καταλάβει ότι ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται για όλα τα μνημεία μας και γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους, ώστε αυτά τα μνημεία να τα έχουμε για τα επόμενα πολλά χρόνια ως πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Επισκεψιμότητα κατόπιν συνεννόησης

Σε ερώτηση αν αυτή η εργασία της μελέτης, εμποδίσει την επισκεψιμότητα ενδιαφερομένων στον Ελληνιστικό Τάφο, η κα. Πουλιούδη εξηγεί ότι αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι, με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπ. Πολιτισμού στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχαιολογικοί χώροι της Δράμας, όπως του Διονύσου στην Καλή Βρύση, του Ελληνιστικού Τάφου της οδού Τροίας και της Ακρόπολης της Πλατανιάς, θα μπορούν να ανοίγουν και να δέχονται επισκέπτες, μετά από σχετική συνεννόηση.

Όπως έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» στις 2 Νοεμβρίου, πλέον, με το νέο ΦΕΚ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, εφόσον πλέον από εδώ και πέρα διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης, έχει εντάξει στη διάθεση επισκεψιμότητας και τρεις ακόμα αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ήταν επισκέψιμοι.

Αυτοί οι χώροι είναι: Ο Αρχαιολογικός χώρος της Καλής Βρύσης (Ιερό του Διονύσου), ο Ελληνιστικός Τάφος της Οδού Τροίας και ο Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης της Πλατανιάς.
Και οι τρεις παραπάνω χώροι, θα μπορούν να είναι επισκέψιμοι, μόνο κατόπιν συνεννόησης με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Με δήλωσή της στον «Πρωινό Τύπο», η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, επισημαίνει ότι «είναι ένα πολύ καλό και σημαντικό μέτρο, καθώς πλέον αναδεικνύονται έτσι όλοι οι χώροι».

«Τώρα που διαθέτουμε πλέον το απαραίτητο προσωπικό, μπορεί να υπάρχει συνεννόηση μαζί τους και έτσι οι ενδιαφερόμενοι να επισκέπτονται αυτούς τους τρεις αρχαιολογικούς χώρους για να γνωρίζουν από κοντά την ιστορία τους».

Όπως επισημαίνει η ίδια, «είναι σημαντικό γιατί οι αρχαιολογικοί χώροι, ανοίγουν στο κοινό ανάλογα με τις απαιτήσεις του κοινού. Γιατί, αν αιτηθεί κάποιο γκρουπ ή κάποιοι πολίτες στο προσωπικό φύλαξης να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος και το προσωπικό μπορεί να είναι σε θέση να κάνει επισκέψιμο τον χώρο».

Ο Τάφος της Οδού Τροίας

Ο Τάφος της Οδού Τροίας αποκαλύφθηκε το 1976 και είναι το πρώτο κατά χώραν μνημείο της Ελληνιστικής εποχής που εντοπίζεται στην πόλη της Δράμας. Έχει είσοδο στα ΝΑ και αποτελείται από δρόμο με κτιστές παρειές, προθάλαμο κτισμένο με πώρινες πλίνθους και θάλαμο λαξευτό στο σκληρό αργιλώδες χώμα. Ο εντοπισμός ενός ελληνιστικού μνημειακού τάφου στην πόλη της Δράμας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί μέχρι και σήμερα τα ευρήματα, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, από την αρχαία πόλη δεν έχουν σαφείς τοπογραφικές ενδείξεις. Ο τάφος εντάσσεται στην περιοχή λίγο έξω από τον κατοικημένο χώρο της πόλης, την οποία πρέπει να αναζητήσουμε μέσα ή γύρω από τη βυζαντινή οχύρωση.