Home > νέα > Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν καθημερινά στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας για να προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας

Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν καθημερινά στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας για να προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας

 

Εκατοντάδες  πιστοί συρρέουν καθημερινά

  στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου  για να προσκυνήσουν

την Τιμία Ζώνη της Παναγίας

 

 

 

 

 

ΤΗΝ Τιμία Ζώνη της Παναγίας, υποδέχθηκε πλήθος Δραμινών, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου. Η άφιξή της έγινε με πομπή και τιμές αρχηγού κράτους στην πόλη της Δράμας στην πλατεία Ελευθερίας.

Την Αγία Ζώνη κόμισε στην πόλη της Δράμας ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και υποδέχθηκε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, με την παρουσία αγήματος της Φρουράς Δράμας, τοπικών στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, του ιερού κλήρου και πλήθους ευσεβούς λαού. Η πρώτη επίσκεψη της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, ήταν στο Νοσοκομείο Δράμας, όπου την υποδέχθηκε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, παρουσία της κας Αθανασιάδου Ευανθίας, διευθύντριας του νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών, νοσηλευομένων και συνοδών.

Ακολούθησε περιφορά της Τιμίας Ζώνης ανάμεσα στους ασθενείς, σε όλες τις κλινικές μονάδες, προκειμένου να προσκυνήσουν οι κατακεκλιμένοι, ενώ ακολούθησε και ευλογία της μονάδας εντατικής θεραπείας καθώς των χειρουργείων.

Κατόπιν, ακολούθησε λιτάνευση της Τιμίας Ζώνης στην πόλη της Δράμας μέχρι και την πλατεία Ελευθερίας όπου έγινε και η υποδοχή από πλήθος πιστών και κλήρου καθώς και τις αρχές του τόπου. Στην υποδοχή, παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Δράμας κ. Κυριαζίδης και κα. Κεφαλίδου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρώην υπουργός κ. Τζίμας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διευθυντής Αστυνομίας Δράμας κ. Σέρτης, ο αντισυνταγματάρχης – Διοικητής 165 ΜΠΕΠ κ. Αραμπατζής κ.α.

Κατά την τελετή υποδοχής της Τιμίας Ζώνης στην πλατεία Ελευθερίας, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, προσφώνησε τον Γέροντα Εφραίμ, τονίζοντας τη σημασία της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους: «Πόση χάρη έχει η Τίμια Ζώνη, το τιμαλφές αυτό κειμήλιο της αμωμήτου πίστεως μας;» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος και αναφέρθηκε σε ιστορικά θαυμαστά γεγονότα που επιτέλεσε η Αγία Ζώνη στα οποία έμειναν εκστατικοί ακόμη και οι μουσουλμάνοι.

«Στη μαρτυρική μας επαρχία που μαστίζεται από ασθένεια πνευματική και ψυχική η Αγία Ζώνη είναι αφορμή να λάβουμε δύναμη και να αναφέρουμε με πίστη τα αιτήματα μας στην Παναγία».

Τέλος ευχαρίστησε τον Άγιο Καθηγουμενο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του να προσκομίσει την Αγία ζώνη. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γένους προς τη Μονή Βατοπαιδίου διότι σε κάθε έργο φιλοπατρίας ενίσχυε και ευεργετούσε το γένος, από την Μεγάλη του Γένους Σχολή μέχρι τα συσσίτια και το έργο των ιερών μητροπόλεων σήμερα».

Στην προσλαλιά του ο Γέροντας Εφραίμ τόνισε τη Χάρη της Αγίας ζώνης εις στη λύσιν της στειρότητας και την τεκνοποίηση και ευχήθηκε να γίνει το πρώτο και μεγάλο θαύμα σε όλους να φωτιστεί η ψυχή μας και να αγαπήσουμε τον Χριστό όπως είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο δήμαρχος της πόλης κ.Μαμσάκος, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι, «με σεβασμό υποκλινόμαστε όλοι οι Δραμινοί στη χάρη της Παναγίας μας. Με βεβαιότητα γνωρίζουμε πως μας ακούει, πως είναι δίπλα μας, πως μας νοιάζεται ειλικρινώς και ανιδιοτελώς».

 

Στη συνέχεια, η Τίμια Ζώνη μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου ακολούθησε Δοξολογία και αργότερα τελέστηκε ο Εσπερινός και Παράκλησις και από τις 22.00 έως τις 00.30 τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Χθες Παρασκευή, στις 7 το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος, Θεία Λειτουργίας και ο Αγιασμός της Τιμίας Ζώνης. Ακολούθως στις 12 το μεσημέρι έγινε Παράκληση και στις 9 το βράδυ Αγρυπνία.

Σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου, θα τελεστεί στις 7 το πρωί Όρθρος, Θεία Λειτουργία και στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παράκληση, ενώ στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί ο Εσπερινός και Ιερό Ευχέλαιο.

Τέλος, αύριο Κυριακή, 23 Ιουνίου θα τελεστεί Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στις 10.30 έως τις 11.00 θα γίνει λιτάνευση της Τιμίας Ζώνης. Ακολούθως στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παράκληση και αναχώρηση της Τιμίας Ζώνης.

Η Τίμια Ζώνη

Η Τιμία Ζώνη ή Τίμια Ζώνη ή Αγία Ζώνη της Θεοτόκου είναι ένα πανίερο χριστιανικό προσκύνημα που βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, εντός ασημένιας μεταγενέστερης θήκης, αποτελούμενη από τρία τεμάχια.

Αφιερώθηκε στη Μονή αυτή, σύμφωνα με τη παράδοση, το έτος 1101 από το Λάζαρο της Σερβίας.

Κατά την ιερή παράδοση την Αγία Ζώνη παρέδωσε η Παναγία στον Απόστολο Θωμά αμέσως μετά την κοίμησή της και στη συνέχεια την ανάληψή της.

Θεωρείται πλέον πανίερο προσκύνημα εκ του γεγονότος ότι αποτελεί το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο της Παναγίας που έχει διασωθεί.