Home > νέα > Εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία από το 2ο Γυμνάσιο Δράμας – «Η πολιτεία ήταν πάντα εχθρική απέναντι σε θέματα διατήρησης της μνήμης» – Δηλώσεις του καθηγητή κ. Φωτιάδη στον «Π.Τ.»

Εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία από το 2ο Γυμνάσιο Δράμας – «Η πολιτεία ήταν πάντα εχθρική απέναντι σε θέματα διατήρησης της μνήμης» – Δηλώσεις του καθηγητή κ. Φωτιάδη στον «Π.Τ.»

Εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία από το 2ο Γυμνάσιο Δράμας

«Η πολιτεία ήταν πάντα εχθρική απέναντι

σε θέματα διατήρησης της μνήμης»

Δηλώσεις του καθηγητή κ. Φωτιάδη στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με κεντρικό θέμα: «100 χρόνια από  τη Μικρασιατική καταστροφή: Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης το 2ο Γυμνάσιο Δράμας.

Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου (Αρρένων) με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Φωτιάδη Κωνσταντίνο, Καθηγητή του Α.Π.Θ. – Κοσμήτορα Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο»  και αναφερόμενος στο θέμα της ομιλίας του, ο κ. Φωτιάδης σημείωσε ότι «ο Μάιος είναι ο καλός μήνας, ο μήνας της ευφορίας, της αναγέννησης, όμως για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό είναι ο μήνας για τις μαύρες μνήμες. Δεν είναι μόνο η 29η Μαΐου, είναι και η 19η Μαΐου, η μέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκίνησε το γενοκτονικό του πρόγραμμα από την Σαμψούντα. Μέσα από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Ευρώπης αλλά και τα τουρκικά αρχεία, τεκμηριώνουμε το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξαν την περίοδο 1916-1923».

Όπως επισημαίνει επίσης, «μαζί φέτος έχουμε και τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης γι’ αυτό ο αγώνας πρέπει να είναι αγώνας δικαίωσης στη μνήμη, γι’ αυτό πρέπει να θυμόμαστε για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μαύρες και θλιβερές στιγμές».

Ερωτώμενος για το αν είναι ικανοποιημένος από την επέτειο των 100 χρόνων, τόσο για τη γενοκτονία των Ποντίων όσο και φέτος με την Καταστροφή της Σμύρνης, σημείωσε: «Όχι. Ποτέ δεν ήταν η πολιτεία θετική σ’ αυτό. Η πολιτεία ήταν πάντα εχθρική απέναντι σε θέματα που έχουν σχέση με τη διατήρηση της μνήμης και στην ομιλία του στέκομαι σ’ αυτό το θέμα, ότι, και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν και είναι εχθρικό σε τέτοια ζητήματα».

Ερωτώμενος για το τι θα έπρεπε να γίνει γι’ αυτό το ζήτημα από την πολιτεία τόνισε: «Θα έπρεπε η ίδια η πολιτεία, από την στιγμή που αναγνώρισε την γενοκτονία, να έχει ήδη προχωρήσει στον αγώνα της διεθνούς αναγνώρισης, κάτι που δεν το έχει ξεκινήσει ακόμα και γι’ αυτό λέμε ότι ευθύνεται γι’ αυτό».

Σε δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο υποδιευθυντής του 2ου Γυμνασίου Δράμας κ. Κωνσταντινίδης αναφερόμενος στην εκδήλωση σημειώνει ότι, «η αφορμή για την εκδήλωση είναι ότι έχουν περάσει 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ήταν μια καλή ευκαιρία. Στο σχολείο μας διοργανώνουμε ήδη αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα μ’ αυτό το θέμα και έτσι γίνεται κι αυτή η ημερίδα».

Στον χαιρετισμό της η εκπαιδευτικός κα. Συμεωνίδου, σημείωσε ότι «η δράση αυτή εντάσσεται στη φετινή θεματική του τοπικού θεματικού δικτύου της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Δράμας».

Στη συνέχεια, η κα. Συμεωνίδου αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία, επισημαίνοντας ότι στα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την Καταστροφή του Μικρασιατικού στοιχείου λέγοντας ότι «θεωρείται η μεγαλύτερη συμφορά του Ελληνισμού διαχρονικά. Η Μικρά Ασία, η πανάρχαια κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού είναι για τους Έλληνες χώρος ιερός. Εκεί στα ιστορικά χρόνια ξεκίνησε η μεγάλη ακμή. Κάπου στις παραλίες του γεννήθηκε ο Όμηρος και μαζί μ’ αυτό η επική ποίηση και στη συνέχεια η λυρική ποίηση».

Σε άλλο σημείο, η κα. Συμεωνίδου τόνισε ότι, «η σημερινή εκδήλωση γίνεται για να αναδειχθεί πως, όσα εγκλήματα γίνονται και δεν τιμωρούνται επαναλαμβάνονται».