Home > Πρώτο Θέμα > Εκπαίδευση με σκύλο οδηγό για τυφλούς και επίδειξη του λευκού μπαστουνιού στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας

Εκπαίδευση με σκύλο οδηγό για τυφλούς και επίδειξη του λευκού μπαστουνιού στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας από την ΠΑΜΘ

Εκπαίδευση με σκύλο οδηγό για τυφλούς

και επίδειξη του λευκού μπαστουνιού

στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας

Δηλώσεις από τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας, τον πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας και την υπεύθυνη του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον από το κοινό, αλλά και από σχολεία της περιοχής μας, συνεχίζονται οι δράσεις της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Δράμα, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως ήδη καθημερινά καλύπτει το θέμα η εφημερίδα μας, οι δράσεις σκοπό έχουν την ενημέρωση του κοινού για διάφορα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, ενώ μετέχουν σ’ αυτή και αρκετοί φορείς.

Την Πέμπτη, ήταν οι σειρά της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και του Σωματείου ΑμεΑ να παρουσιάσουν τις δικές τους δράσεις, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τα άτομα με οπτικές αναπηρίες. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, βρέθηκε στη Δράμα και ο Σύλλογος Σκύλων Οδηγών Ελλάδας με υπεύθυνη την κα. Γερουλάνου, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση στο πώς μπορεί κάποιος τυφλός να οδηγηθεί από έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το θέμα αυτό στους μικρούς μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, οι οποίοι προσπάθησαν να περπατήσουν με κλειστά μάτια και οδηγό έναν υπέροχο σκύλο, ο οποίος δέχτηκε τα άπειρα χάδια των μικρών παιδιών και μάλιστα το χάρηκαν πάρα πολύ!

Μιλώντας για τις δράσεις αυτές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Μωυσιάδης, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες φορείς, επισημαίνοντας ότι «η ζωή μας είναι βιωματική» και τονίζοντας: «Σήμερα στη δράση αυτή, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους συνδημότες μας, να δουν από κοντά οι ίδιοι το πώς είναι να μην βλέπεις, κλείνοντας τα μάτια τους και δίνοντάς τους οδηγό ένα σκύλο ή το λευκό μπαστούνι, ή να καθίσουν σε ένα αναπηρικό καροτσάκι για να δούμε πώς είναι».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «θέλουμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι, ως διοίκηση της Περιφέρειας είμαστε κοντά στα άτομα με αναπηρίες και τις ανάγκες τους και θα συνεχίσουμε να είμαστε».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κρεμμύδας, σημείωσε ότι «θέλουμε να δείξουμε το πώς ένα άτομο με αναπηρίες όρασης, μπορεί να αυτονομηθεί και μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία, μπορεί να έχει την καθημερινότητα η οποία του αξίζει, παράλληλα με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και την εκπαίδευση που μπορεί να κάνει, αλλά και πώς μπορεί να αποκτήσει ένα σκύλο οδηγό μέσω του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος και τις δυσκολίες που υπάρχουν για την εκπαίδευση των σκύλων και την αξιολόγηση των ατόμων. Ελπίζουμε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία θα συμβάλει και η ίδια η πολιτεία, γιατί προς το παρόν γίνεται με εθελοντές και χορηγούς».

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας κ. Αποστολίδης, τόνισε ότι πρόκειται για «μια σημαντική μέρα, γιατί η αναπηρία ενώνει και δεν πρέπει να διχάζει».

Εκ μέρους του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί, η κα. Γερουλάνου αναφέρθηκε στη λειτουργία του, δηλώνοντας αρχικά την ευχαρίστησή της για τη συμμετοχή τους στη Βόρεια Ελλάδα αυτές τις μέρες, στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Ελευθερούπολη και αλλού και τόνισε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουν οι άνθρωποι με πρόβλημα όρασης τις δυνατότητες που έχουν – αφού κατακτήσουν το λευκό μπαστούνι, την κινητικότητα και τον προσανατολισμό τους – ότι έχουν άλλη μια υπηρεσία που λέγεται σκύλος οδηγός. Ένας πολύ δυνατός συνοδοιπόρος, για την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους».

Όπως εξήγησε η κα. Γερουλάνου, «η εκπαίδευση δεν είναι εύκολη, διαρκεί δυόμισι χρόνια,  θέλει πολλή προσπάθεια και από τους ανάδοχους εθελοντές και από τους εκπαιδευτές σκύλων οδηγών. Θα πρέπει η κοινωνία να σεβαστεί το ρόλο και την αξία ενός σκύλου οδηγού, να μην προκαλεί προβλήματα στην προσβασιμότητα γιατί αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν έναν σκύλο οδηγό. Γνωρίζοντας όμως ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα δεν μπορούν να το κάνουν πράξη. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα ξενοδοχεία που δεν δέχονται τους σκύλους οδηγούς, ενώ υπάρχει επίσης πρόβλημα στα ταξί, στα λεωφορεία, σε κάποιους επαγγελματίες που δεν τους βάζουν στα καταστήματα».

Η ίδια σημείωσε ότι γίνονται ιδιαίτερες προσπάθειες γι’ αυτό και σημείωσε ότι «Στην Ελλάδα σήμερα κυκλοφορούν από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας, 17 σκύλοι οδηγοί, 24 έχουν εκπαιδευτικοί και για διάφορους λόγους κάποια απ’ αυτά αποσύρθηκαν. Δεν είναι εύκολο να εκπαιδεύσεις, ενώ συνολικά στη χώρα, μαζί με τις άλλες σχολές που υπάρχουν, είναι περίπου 25 σκύλοι οδηγοί, 25 χειριστές άτομα με οπτικές αναπηρίες».

Η κα. Γερουλάνου τόνισε τέλος ότι, «η επόμενη πενταετία θα δείξει κατά πόσο μπορούμε να φανούμε άξιοι αυτής της προσπάθειας».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κρεμμύδας, εξέφρασε την ανάγκη και την ευχή, «στο επόμενο διάστημα να γίνει μια προσπάθεια ώστε, να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Κέντρου Σκύλων Οδηγών, ώστε να εκπαιδεύονται και εδώ κάποια σκυλιά». Σημείωσε πάντως, ότι, για να γίνει αυτό, «απαιτεί αρκετές διαδικασίες, απαιτεί χώρους, απαιτεί προσωπικό, απαιτεί εκπαιδευτές και πρέπει να γίνουν βήματα αργά και στοχευμένα για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα».