Home > Εκδηλώσεις > Έκθεση εικονογράφησης και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στο καφενείο «Ελευθερία» ► Για το Drama Comics Festival μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Ανθή Σαμαρτζίδου

Έκθεση εικονογράφησης και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στο καφενείο «Ελευθερία» ► Για το Drama Comics Festival μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Ανθή Σαμαρτζίδου

Στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

Έκθεση εικονογράφησης

και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες

στο καφενείο «Ελευθερία»

► Για το Drama Comics Festival μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Ανθή Σαμαρτζίδου

► Έργα εικονογράφησης εκθέτει και η κα. Μαρίνα Δημοπούλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, διοργανώνεται το Drama Comics Festival. Φέτος, στον χώρο του καφενείου «Ελευθερία», διοργανώνεται έκθεση εικονογράφησης, από τις εικονογράφους Μαρίνα Δημοπούλου και Ανθή Σαμαρτζίδου, σε συνεργασία με την ομάδα «λευκός χώρος».

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Drama Comics Festival, διοργανώνονται και εργαστήρια εικονογράφησης για παιδιά και ενήλικες από τις παραπάνω κυρίες, στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου (ώρες επίσκεψης 10.00-1.00 π.μ. και 7.00-9.00 μ.μ.) Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν στο αίθριο του καφενείου «Ελευθερία» με 6 άτομα ανά ομάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για τη συμμετοχή τους στο 6906250840.

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες το πρωί  η Δραμινή εικονογράφος κα. Ανθή Σαμαρτζίδου, η οποία σημειώσει ότι «η ομάδα λευκός χώρος, συνδέεται με το Drama Comics Festival, το οποίο διοργάνωσε πριν από δύο χρόνια. Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στην εικονογράφηση, στο οποία εκθέτουμε εγώ και η Μαρία Δημοπούλου».

Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι την Παρασκευή θα γίνει μια συναυλία με το Τζαζ Τρίο και τον Άγγελο Καλοτραπέζη στις 21.00.

Η κα. Σαμαρτίζου, είναι νηπιαγωγός, ενώ παράλληλα ασχολείται και με την εικονογράφηση βιβλίων. Στην ερώτηση αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά με την εικονογράφηση, επισημαίνει ότι «αξίζει τον κόπο να κάνεις αυτό που αγαπάς. Στην Ελλάδα εμπορικά και οικονομικά δεν αξίζει. Δεν το κάνεις γι’ αυτό το λόγο».

EKTESH

Ερωτώμενη για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ του comics και της εικονογράφησης τεχνικά,  κα. Σαμαρτζίδου μας λέει: «Σαφώς και υπάρχουν διαφορές, γιατί το comics συνήθως στήνεται ολοσέλιδο, ενώ ο χρόνος αφήγησης του comics είναι πιο κοντά στο σινεμά. Στην εικονογράφηση, ο εικονογράφος επιλέγει κάποιες στιγμές για να τις ερμηνεύσει με εικόνα. Συνήθως η εικονογράφηση συνδέεται με το παραμύθι ή με διηγήματα, σπάνια με ποίηση. Έχει συνδεθεί  πάντως γενικά με το παραμύθι. Το comics έχει άλλη ροή χρόνου, άλλο στήσιμο χαρακτήρων, έχει τα καρέ».

EKTESH 1

Ερωτώμενη για το αν το comics σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει και σε ποιο σημείο βρίσκεται, η κα. Σαμαρτζίδου σημειώνει: «Όλες οι εκδόσεις σήμερα στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα. Όλες αυτές οι καλλιτεχνικές προσπάθειες έχουν πτώση. Παρ’ όλα αυτά, βλέπω ότι πολλές ομάδες και νέα παιδιά, θέλουν να ασχοληθούν με το comics και υπάρχουν και εργαστήρια που μπορείς να το κάνεις και να το σπουδάσεις. Στα δικά μου χρόνια για παράδειγμα, δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Ήταν δύσκολο να σπουδάσεις comics. Σπούδαζες ζωγραφική. Και οι σχολές comics που είχαν ανοίξει κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη, έκλεισαν. Αγορά comics προφανώς υπάρχει τα τελευταία χρόνια, δεν ξέρω όμως κατά πόσο πηγαίνει καλά».

Αναφερόμενη στην ομάδα «λευκός χώρος», μας λέει ότι αυτή αποτελείται από τους Γιάννη Μιχαηλίδη, Tano και Γιώργο Τζάτζιο, που μαζί οργανώνουν κάθε χρονιά το festival comics, ενώ ευχαρίστησε και τον πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζή «που μας αφήνει χώρο να μπορούμε να εκφραζόμαστε πολιτιστικά».

 

Δημιουργία Σεναρίου Φαντασίας, εργαστήριο της Ανθής Σαμαρτζίδου (για παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες)

Στο εργαστήριο αυτό θα δημιουργηθεί και θα εικονογραφηθεί ένα μικρό φανταστικό σενάριο με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής παίζοντας με τις καρτέλες από την τράπουλα του Προπ χωρισμένοι σε ομάδες των έξι ατόμων.

Πρώτα από όλα θα δημιουργηθούν οι φανταστικοί ήρωες! Ποιοι είναι;

Τι τους αρέσει και τι απεχθάνονται; Έχουν φίλους, εχθρούς, ανταγωνιστές;

Στη δεύτερη φάση χρησιμοποιώντας τις καρτέλες της τράπουλας Προπ και  επιλέγοντας από τις αναποδογυρισμένες καρτέλες στην τύχη, θα δομηθεί βήμα – βήμα το σενάριο της ιστορίας.

Σε μεγάλες κόλες Α3 η κάθε ομάδα θα δημιουργήσει το δικό της story-board

εικονογραφώντας τους χαρακτήρες και τοποθετώντας τα λόγια τους σε μπαλονάκια κόμικ.

Στο τέλος του εργαστηρίου η κάθε ομάδα αν επιθυμεί θα εκθέσει τη δημιουργία της στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης και θα την πάρει μετά την λήξη.

EKTASH 2

Δημιουργία Μικρού Βιβλίου, εργαστήριο της Μαρίνας Δημοπούλου (για παιδιά δημοτικού)

Στο εργαστήριο αυτό θα γίνει εξήγηση για το πως φτιάχνεται ένα βιβλίο από την αρχή.

Χρησιμοποιώντας μεγάλα χαρτιά Α3 τα οποία θα διπλωθούν στη μέση ξανά και

ξανά, θα δημιουργηθεί ένα μικρό βιβλιαράκι 8/16 σελίδων.

Στη συνέχεια θα χωριστούν οι σελίδες, θα φτιαχτεί το εξώφυλλο και τέλος θα δεθεί το βιβλιαράκι με ένα ωραίο λεπτό σκοινί, σχεδόν όπως κάνει ο  βιβλιοδέτης. Το βιβλιαράκι μας είναι έτοιμο!

Στη δεύτερη φάση, θα γεμίσει με εικόνες μιας ιστορίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας σφραγίδες και στάμπες διαφόρων σχημάτων που θα δοθούν στα παιδιά και μελάνι σφραγίδας σε διάφορα χρώματα.

Τέλος θα γραφτεί ο τίτλος της ιστορίας στο εξώφυλλο του βιβλίου με την μέθοδο letraset που ήταν πολύ διαδεδομένη τις προηγούμενες δεκαετίες..

Στο τέλος του εργαστηρίου το κάθε παιδί θα πάρει μαζί του το βιβλιαράκι που θα έχει φτιάξει.