Home > Νέα > Έκθεση φωτογραφίας για τους θησαυρούς του Ικονίου και της Σίλλης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας Εγκαίνια τη Δευτέρα 2 Ιουνίου και ώρα 20.00

Έκθεση φωτογραφίας για τους θησαυρούς του Ικονίου και της Σίλλης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας Εγκαίνια τη Δευτέρα 2 Ιουνίου και ώρα 20.00

Έκθεση φωτογραφίας για τους θησαυρούς

του Ικονίου και της Σίλλης

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Εγκαίνια τη Δευτέρα 2 Ιουνίου και ώρα 20.00

 

 

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Οι Θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη», ανοίγει τις πύλες της, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ενθυμήματα του ελληνικού και χριστιανικού παρελθόντος της περιοχής από το Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και διοργανώνεται από τους Φίλους Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Πόλης και Περιοχής Δράμας, το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών «Η Νανζιανζός».
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Dr. Ilker Mete Mimiroglou του Πανεπιστημίου του Ικονίου και του κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη, προέδρου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.

Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 2 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, όπου θα παραστούν και εκπρόσωποι του Δήμου Σελτσουκλού Ικονίου και του Πανεπιστημίου Necmettin Erbacan Ικονίου.

Θα συμμετέχει το διεθνούς φήμης μουσικοχορευτικό σχήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης «Η Νανζιανζός».

Στον χώρο εκτίθενται ιερά αντικείμενα λατρείας από τις εκκλησίες της περιοχής, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες της περιοχής Ικονίου, κειμήλια, χαλιά και φορεσιές που πήραν μαζί τους οι Έλληνες κάτοικοι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1924 και της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία των 100 χρόνων προσφυγική μνήμης των Καππαδοκών (1924 – 2024).

Οι Χριστιανοί εγκατέλειψαν τις πόλεις της Καππαδοκίας οργανωμένα μετακινώντας μαζί τους τα κειμήλια των μοναστηριών και των σπιτιών τους. Τα προσφυγικά πλήθη έφεραν μαζί τους εικόνες και σκεύη από τις εκκλησίες του Ικονίου και τα Βυζαντινά Μοναστήρια της Επισκοπής Ναζιανζού, φιρμάνια και εκκλησιαστικά έγγραφα, καθώς και ενδύματα, χαλιά, κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η συλλογή έμελε να έχει την ίδια μοίρα με τους κατόχους της, περιπλανώμενη στην ελληνική επικράτεια μέχρι να βρει σπίτι στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.