Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Έκθεση φωτογραφίας στη Δράμα
με αντικείμενα από την περιοχή του Ικονίου
στην Καππαδοκία που έφεραν οι πρόσφυγες το ‘24
Μια αξιόλογη συνεργασία για τον πολιτισμό με το Πανεπιστήμιο και το Δήμου Ικονίου
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ της άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας 2 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, η έκθεση φωτογραφίας με κεντρικό τίτλο: «Οι Θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη».
Στην έκθεση παρουσιάζονται ενθυμήματα του ελληνικού και χριστιανικού παρελθόντος της περιοχής από το Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών της Νέας Καρβάλης Καβάλας.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και διοργανώνεται από τους Φίλους Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Πόλης και Περιοχής Δράμας, το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών «Η Νανζιανζός».
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Dr. Ilker Mete Mimiroglou του Πανεπιστημίου του Ικονίου (ο οποίος βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης στη Δράμα) και του κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη, προέδρου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ικονίου, κ. Γιαϊλά Σερτζάν.
Να σημειωθεί εδώ ότι, ο κ. Μιμίρογλου είναι Αρχαιολόγος, και είναι ο άνθρωπος που αναστήλωσε τη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Μαζί του ήταν και η σύζυγός του επίσης Αρχαιολόγος με ειδίκευση στην Ενδυματολογία.
Από αρ.: ο κ. Κυριαζίδης και η κα. Χατζηδημητρίου του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, ο κ. Ιωσηφίδης πρ. του Κέντρου Καππαδοκινών Μελετών, ο κ. Μιμίρογλου Αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Ικονίου, ο κ. Σετζάν αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σελτσουκλού Ικονίου και ο κ. Μουρβετίδης αντιπεριφερειάρχης Δράμας.
Ο πλούτος των προσφύγων μας
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης Καβάλας κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης σημείωσε ότι η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία της μνήμης των 100 χρόνων από την προσφυγιά των Καππαδοκών, και αυτό αποφασίστηκε «σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ικονίου και το Δήμου Σελτσουκλού Ικονίου, να γίνουν αυτές οι περιοδικές εκθέσεις. Μέσω αυτών των εκθέσεων, θέλουμε να αναδείξουμε τον πλούτο τον οποίο έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες το 1924, είτε τον πλούτο των φορεσιών, είτε τον πλούτο των εκκλησιαστικών κυρίως αντικειμένων και τα οποία εναπέθεσαν στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο Νέας Καρβάλης».
Όπως εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης, «τα αντικείμενα είναι πάρα πολλά και το Μουσείο είναι ένα από τα πέντε καλύτερα Μουσεία της Ευρώπης στο είδος του και μάλιστα βραβευμένο. Ωστόσο, παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή ορισμένα μόνο επιλεγμένα έργα, γιατί και η Δράμα είναι κι αυτή προσφυγούπολη. Θέλουμε να θυμίσουμε στους παλιούς και ίσως να διδάξουμε στους νεότερους, ώστε να κρατήσουν αυτές τις μνήμες, αυτό το συγκινησιακό φορτίο, σε μια επικοινωνία με τους προγόνους μας».
Ο συμβολισμός
Ερωτώμενος σχετικά με το ποιος είναι ο συμβολισμός αυτός μετά από τα 100 χρόνια πλέον σήμερα, ο κ. Ιωσηφίδης σημειώνει: «Ο συμβολισμός είναι να δει ο κόσμος, τι είναι αυτό το οποίο έφεραν μαζί τους αυτοί οι άνθρωποι και τι άφησαν πίσω τους. Συγχρόνως, ο κύριος συμβολισμός είναι να συνεχίσουν οι νέοι, αυτό το έργο της ανασυγκρότησης ουσιαστικά – όχι των παλιών ιδεών, ούτε της παράδοσης με τη μονολιθική της έννοια – αλλά να ανασυγκροτήσουν σκέψεις και διδαχές, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτόφωτοι. Γιατί δυστυχώς σήμερα, οι άνθρωποι, δεν προχωρούν αυτόφωτοι. Οι άνθρωποι είναι όλοι ετερόφωτοι και επηρεασμένοι από αξίες ξένες, ακόμα και προς το ανθρώπινο DNA. Θέλουμε να συγκινήσουμε και κατά κάποιον τρόπο να διδάξουμε, ότι υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος πέρα από τον κόσμο του φασόν και της παγκοσμιοποίησης. Αυτός ο κόσμος, τον οποίο, πολύ απλά και ταπεινά έφεραν οι πρόγονοί μας από την Ανατολή».
Το Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Σελτσουκλού Ικονίου
Ερωτώμενος για το ποια είναι η συμβολή του Πανεπιστημίου του Ικονίου, ο κ. Ιωσηφίδης επισημαίνει: «Με το δικό του τρόπο το Πανεπιστήμιο Ικονίου, έκανε την πρώτη έκθεση στο Ικόνιο και βοήθησε πάρα πολύ, ώστε όλα αυτά τα έργα να βγουν στην επιφάνεια, να συντηρηθούν και επίσης να επιμεληθεί όλη αυτή την φωτογραφική έκθεση. Κι αυτό, γιατί και οι ίδιοι θεωρούν ότι κατά κάποιο τρόπο είναι αντικείμενα του τόπου τους και ότι τους λείπουν. Με μια έννοια ότι αυτός ο πολιτισμός θα μπορούσε να μεγαλουργήσει και στον τόπο τους».
Δηλώσεις κ. Μιμίρογλου και κ. Σερτζάν
Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μίλησε επίσης ο Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Μιμίρογλου του Πανεπιστημίου του Ικονίου με τον κ. Ιωσηφίδη να μεταφράζει από την τουρκική: «Βρήκανε ότι το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, είναι ένα από τα πιο σπουδαία κέντρα του πολιτισμού της Ανατολής στην Ελλάδα. Γι’ αυτό προσπαθώντας να αξιοποιήσουν και τη γνωριμία αλλά και αυτά τα οποία έχει το κέντρο και τα αρχεία και τα αντικείμενα, ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μας, υπογράψαμε ένα σύμφωνο συνεργασίας και έτσι προσπαθούμε μέσα απ’ αυτές τις εκθέσεις να θυμίσουμε στον κόσμο τι υπήρχε στην Ανατολή και ήρθε στην Ελλάδα και προσπαθούμε να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε τους λαούς μας».
Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σελτσουκλού Ικονίου κ. Γιαϊλά Σερτζάν, εξήγησε αρχικά ότι «ο δήμαρχος δεν μπόρεσε να έρθει στη Δράμα, γιατί ήθελε πολύ να γνωρίσει τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μουρβετίδη που φέρει την καταγωγή του από την Καππαδοκία».
Σημείωσε επίσης, ότι, «η παρουσία μας εδώ, δείχνει το πόση σημασία δίνουμε σ’ αυτού του είδους τις εκθέσεις και τις συνεργασίες με την Ελλάδα. Μαζί με το Πανεπιστήμιο του Ικονίου και τον κ. Μιμίρογλου, είδαμε τη δυναμική αυτής της έκθεσης, η οποία ήρθε στην Ελλάδα με τους κατοίκους, οι οποίοι ζούσαν στα μέρη μας και προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα μέτωπο διαλόγου με τον ελληνικό λαό, στα πλαίσια της αδελφοσύνης και της κοινής συμπόρευσης των δύο λαών μας».
Η εκδήλωση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε αρχικά η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας κα. Χατζηδημητρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, ο κ. Ιωσηφίδης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δράμας κου. Δωροθέου, πατήρ Διονύσιος, ο κ. Μιμίρογλου και ο κ. Σερτζάν.
Με το τέλος των χαιρετισμών, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί με το διεθνούς φήμης μουσικοχορευτικό σχήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης «Η Νανζιανζός».