Home > νέα > Έκθεση Φωτογραφίας της Δ. Δ. Ε. Δράμας «Είναι στιγμές… με τα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών»

Έκθεση Φωτογραφίας της Δ. Δ. Ε. Δράμας «Είναι στιγμές… με τα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών»

 

Έκθεση Φωτογραφίας της Διεύθυνσης

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

«Είναι στιγμές… με τα μάτια

μαθητών και εκπαιδευτικών»

 

 

«Υπάρχουν πάντα δύο άνθρωποι σε μια φωτογραφία: Ο Φωτογράφος και ο Θεατής».

Ansel Adams 1902-1984

«Η φωτογραφία δεν έχει να κάνει με αυτό που φωτογραφίζεται. Η φωτογραφία έχει να κάνει με το πώς φαίνεται αυτό που φωτογραφίζεται».

Garry Winogrand 1928-1984

 Έκθεση φωτογραφίας μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών, με γενικότερο τίτλο: «Είναι στιγμές… με τα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών», διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, σε συνεργασία με τον Επιστημονικό και Πολιτιστικό Σύλλογο eκπ@ιδευτικός κύκλος.

Η έκθεση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου (2017-2018) αφιερώματος της ΔΔΕ Δράμας «Σύγχρονες διδακτικές προ(σ)κλήσεις», θα ενταχθεί στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιωματικής Μάθησης (IECAT 2018) με θέμα: «Διδακτικές Τάσεις και Προκλήσεις στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθηση» που διοργανώνεται στη Δράμα, στις 27-29 Απριλίου 2018, και θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Ημερών Εκπαίδευσης 2018, δηλαδή από 20 έως 29 Απριλίου 2018 στους χώρους υλοποίησης του Συνεδρίου.

Για τον σκοπό αυτό, οι μαθητές/μαθήτριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να αποστείλουν ανά σχολείο το φωτογραφικό υλικό που επιθυμούν, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, τις θεματικές, τους γενικούς κανόνες και τις οδηγίες που ακολουθούν, από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018.

 

Γενικές οδηγίες

Οι φωτογραφίες μπορούν να υποστούν επεξεργασία χωρίς όμως να αλλοιώνεται  η πραγματικότητα που απεικονίζουν. Φωτισμός, χρώματα, crop, bokeh είναι επιτρεπτό και θεμιτό να επεξεργαστούν όπου επιθυμεί και κρίνει απαραίτητο ο δημιουργός τους.

Η λήψη των φωτογραφιών μπορεί να γίνει από κινητό τηλέφωνο, tablet, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR ή Mirrorless, drone. Όσο μεγαλύτερη η ανάλυση του αισθητήρα του μέσου λήψης τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα της εκτύπωσης.

Η εκτύπωση, είναι επιθυμητό να γίνει σε φωτογραφικό χαρτί και οι διαστάσεις θα πρέπει να είναι 20 Χ 25 εκατοστά.

Σε κάθε φωτογραφία, στην δεξιά ή αριστερή κάτω γωνία, θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή ή εκπαιδευτικού που έκανε την λήψη της φωτογραφίας, το σχολείο όπου ανήκει, σε ποια θεματική ανήκει η φωτογραφία, καθώς και η περιοχή στην οποία έγινε η λήψη.  Τα χαρακτηριστικά αυτά θα αναγράφονται με τέτοιο τρόπο, μέγεθος και χρώμα ώστε να είναι ευανάγνωστα χωρίς όμως να καλύπτουν μεγάλο μέρος της φωτογραφίας. Εάν το φόντο της φωτογραφίας δυσκολεύει την ανάγνωση της περιγραφής, μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικό σημείο της φωτογραφίας. (Δείτε το παράδειγμα που ακολουθεί).

 

Οδηγίες αποστολής

Οι φωτογραφίες θα αποσταλούν ανά θέμα. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν φάκελοι με την σφραγίδα του σχολείου, μέσα στους οποίους, σε υποφακέλους, θα περιέχονται ανά θεματική κατηγορία οι φωτογραφίες. Σε κάθε υποφάκελο θα αναγράφεται το θέμα (π.χ. Χρώματα και αποχρώσεις), το σχολείο και ο αριθμός των φωτογραφιών που εσωκλείονται.

 

Γενικοί κανόνες συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας

Κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι δημιουργοί των φωτογραφιών για τους σκοπούς της έκθεσης:

  • Αποφεύγουμε να φωτογραφίσουμε πρόσωπα ως κεντρικό θέμα της φωτογραφίας.
  • Φωτογραφίζουμε σε δημόσιους χώρους. Αν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, ενημερώνουμε τον ιδιοκτήτη και ζητούμε την άδεια του για την λήψη αλλά και της χρήσης της εκτυπωμένης φωτογραφίας στην έκθεση.
  • Δεν φωτογραφίζουμε ιδιωτική κοινωνική εκδήλωση, πχ γάμο, πάρτι κτλ.
  • Μπορούμε να φωτογραφίσουμε δημόσια γεγονότα που λαμβάνουν χώρο σε δημόσιο τόπο π.χ. μια παρέλαση, ένα δρώμενο, καρναβάλι, περιφορά Επιταφίου κτλ.
  • Είναι επιθυμητό οι δημιουργοί των φωτογραφιών να προβάλουν την δική τους οπτική ματιά, να προσπαθήσουν να αποτυπώσουν διαφορετικά από τα συνηθισμένα το θέμα τους και να εκφραστούν διαμέσου της φωτογραφίας.

 

Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στη συμμετοχή, καθώς κάθε ένας/μία μπορεί να συμμετέχει με φωτογραφικό υλικό σε όσες από τις ως άνω κατηγορίες/θεματικές επιθυμεί. Πρόθεσή της διοργάνωσης, είναι να εκτεθούν όλες οι φωτογραφίες που θα αποσταλούν, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν.

Για πληροφορίες και υποστήριξη που αφορούν σε τεχνικά θέματα (λήψη, εκτύπωση, χαρακτηριστικά, αποστολή κ.λ.π) μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά στο τηλέφωνο 2521351226 (κ. Δημήτρης Σωτηρέλης). Παράλληλα, για θέματα οργανωτικά και διαδικαστικά που αφορούν στη συμμετοχή στην έκθεση μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα υποστήριξης της έκθεσης (Αννούλα Πασχαλίδου, τηλ. 2521351223, Γεώργιος Μπαντής, τηλ. 2521351230, Αναστασία Γεωργιάδου, τηλ. 2521351224 και Δήμητρα Παπαϊωάννου τηλ. 2521351225).

Παρακαλούνται οι κ.κ Διευθυντές και Διευθύντριες των Σχολικών Μονάδων της ΔΔΕ Δράμας, να ενημερώσουν τους/τις εκπαιδευτικούς καθώς και τους/τις μαθητές/τριες των σχολικών μονάδων ευθύνης τους.