Home > Πρώτο Θέμα > Έκθεση στη Δράμα με κατασκευές αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας

Έκθεση στη Δράμα με κατασκευές αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας

 

Από το Σύλλογο Φίλων Τεχνολογικού Μουσείου Δράμας

Έκθεση στη Δράμα με κατασκευές αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας

Η θεραπαινίς του Φίλωνος, ο μηχανισμός των Αντικηθύρων, ένα αρχαίο ξυπνητήρι, η κούπα του Πυθαγόρα, ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία κ.α.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έκθεση με θέμα την τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα, φιλοξενείται στην πόλη μας, από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνολογικού Μουσείου Δράμας με τίτλο: «Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας». Η έκθεση φιλοξενείται στο κτίριο επί της οδού Κοζάνης 3 (στο ισόγειο – στα παλιά γραφεία του ΟΑΕΔ). Άνοιξε τις πύλες της στις 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Απριλίου 2018 και λειτουργεί καθημερινά από 09.00 – 14.00 και από 18.00 – 21.00.

THERAPAINIS

Η θεραπαινίς του Φίλωνος. Στο στήθος της βρίσκονταν δύο στεγανά δοχεία γεμάτα με οίνο και νερό. Ο μηχανισμός της υποκινούνταν μόλις ο επισκέπτης τοποθετούσε ένα κύπελλο στην παλάμη του χεριού της. Ανάλογα, προσέφερε, νερό, οίνο ή νερωμένο οίνο!

Πρόκειται για πραγματικές κατασκευές, οι περισσότερες από τις οποίες μπορούν και λειτουργούν, και αποτελούν δημιούργημα του διακεκριμένου και παγκοσμίως γνωστού επιστήμονα Κώστα Κοτσανά, οι οποίες εκτίθενται στο ομώνυμο Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας.
Στην έκθεση της Δράμας, φιλοξενούνται περί τα 30 εκθέματα καθώς και διαδραστικά παιχνίδια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, σε τεχνολογικό επίπεδο.

pantografos

Ο παντογράφος του Ήρωνος. Η πρώτη συσκευή αντιγραφής, μεγέθυνσης και σμίκρυνσης σχεδίων στην ιστορία).

Μεταξύ άλλων εκτίθεται πιστό αντίγραφο του αρχαίου υπολογιστή «μηχανισμού των Αντικηθύρων», το αρχαίο ρομπότ «αυτόματη θεραπαινίς του Φίλωνος», η κούπα του Πυθαγόρα, ο υδραυλικός ατέρμονας κοχλίας του Αρχιμήδη, η αιολόσφαιρα του Ήρωνος και ο «σφαιρικός Αστρολάβος του Πτολεμαίου», ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία, το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και ο αρχαίος αυτόματος κινηματογράφος!

 

Τελλίδης: Χαμένα 2.000 χρόνια τεχνολογίας!

Tellidis Xristos

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνολογικού Μουσείου Δράμας κ. Χρήστος Τελλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι την έκθεση αυτή θα πρέπει να την επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σ’ αυτήν, όλοι οι μαθητές της Δράμας αλλά και συμπολίτες μας κάθε ηλικίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τελλίδης, «θα δώσει μια διαφορετική ώθηση στην οπτική για το τι ήταν ο Έλληνας, ποια ήταν η καταγωγή του, από πού προήλθε, ποιοι ήταν οι πρόγονοί του και τι πέτυχαν πριν από 2.500 χρόνια».

Αφού σημείωσε ότι πρόκειται για μοναδικά εκθέματα, είπε ότι «δείχνουν πόσο προηγμένη τεχνολογία είχαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας πριν από 2.500 χρόνια, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να τονίσουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει από τότε και σήμερα να είμαστε κατά 2.000 χρόνια πιο μπροστά απ’ όσο είμαστε σήμερα. Εμείς όμως βρισκόμαστε κατά 2.000 χρόνια πίσω».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τελλίδης στη «θεραπαινίδα» «ένα πρωτότυπο υβριδικό ρομπότ της εποχής εκείνης,  που αυτόματα μπορεί να δίνει,  να σερβίρει στον καλεσμένο στον οίνο. Μπορούμε επίσης να δει κάποιος ένα άλλο εύρημα, έναν κερματοδέκτη της αρχαίας εποχής. Όπου έξω από κάθε ναό υπήρχε μια στάμνα, έριχνες τον οβολό σου και αυτόματα έπαιρνες τον αγιασμό σου από τη βρυσούλα».

Στην έκθεση φιλοξενείται επίσης ένα αντίγραφο του «Μηχανισμού των Αντικηθύρων», καθώς «πρόκειται για έναν  υπολογιστή της εποχής, ο οποίος έδινε ένα σωρό από τεχνικά, αστρονομικά και ημερολογιακά στοιχεία. Υπάρχουν επίσης και παιχνίδια της αρχαίας εποχής, που όποιος τα δει, θα εκπλαγεί για τον τρόπο με τον οποίον διασκέδασαν εκείνη την εποχή».

Σε κάποια στιγμή ρωτήσαμε τον κ. Τελλίδη, να μας πει, πώς κατά την άποψή του διακόπηκε αυτή η ροή της τεχνολογίας και χάθηκε όλα αυτά, όμως αρνήθηκε ευγενικά να μας απαντήσει. Προφανώς ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να το σκεφτεί!