Home > Πρώτο Θέμα > Με ελάχιστη πλειοψηφία 9 ψήφων η τροποποίηση προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ-Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Με ελάχιστη πλειοψηφία 9 ψήφων η τροποποίηση προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ-Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Με ελάχιστη πλειοψηφία

9 ψήφων η τροποποίηση

προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ

Περισσότερο ενδιαφέροντα τα έκτακτα θέματα από τα τακτικά!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τετάρτης 26 Ιουνίου, συνήλθε σε πρώτη τακτική συνεδρίαση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, έχοντας στην ημερήσια διάταξη 38 τακτικά θέματα και 7 έκτακτα προς συζήτηση.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος χωρίς να υπάρξει επίσημη αιτιολόγηση, τον οποίο αναπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης. Επίσης, για προσωπικούς λόγους απουσίαζε ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης, και χρέη προεδρεύοντα έκανε ο αντιπρόεδρος κ. Καλαϊτσίδης από την παράταξη «Πόλη+Ζωή».

Η πλειοψηφία των τακτικών θεμάτων ήταν κυρίως διαδικαστικά, καθώς από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του σώματος έλαβε μέρος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σαχανίδης (παράταξη Μαμσάκου «Ενώνουμε τη Δράμα), ο οποίος, αντικατέστησε τον κ. Σταμάτη Ρεμόντη, που είχε παραιτηθεί τελικά μερικές μέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου, ενώ όπως είναι γνωστό είχε ήδη παραιτηθεί πολύ πριν, των καθηκόντων του ως εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν επίσης και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, όπως οι κ.κ. Ανέστης Τερζής, Τάσος Βασιλειάδης και Λευτέρης Χρυσοχοΐδης που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί. Ο κ. Τερζής που είχε δοκιμαστεί στις Περιφερειακές εκλογές και δεν εκλέχθηκε, ο κ. Βασιλειάδης ήταν υποψήφιος με την παράταξη του κ. Καλλινικίδη «Δράμα Πρωταγωνίστρια» και δεν εκλέχθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης εκλέχθηκε εκ νέου με την παράταξη του κ. Τσιαμπούση «Project Δράμα 2020». Παρών ο ανεξάρτητος κ. Νίκος Ηλιάδης ο οποίος ήταν υποψήφιος με την παράταξη του κ. Τσιαμπούση που όμως δεν εκλέχθηκε.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο προεδρεύον κ. Καλαϊτσίδης συνεχάρη τους εκλεγέντες σε όλους τους βαθμούς, όπως και τον κ. Γ. Παπαδόπουλο (παράταξη Μαμσάκου) και τον κ. Παπαεμμανουήλ (πρώην παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα») που εξελέγησαν περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη του κ. Μέτιου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Με τα συγχαρητήρια του ο κ. Καλαϊτσίδης, τόνισε: «Θα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τα αποτελέσματα της προσπάθειας. Είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζω να έχουμε μια καλύτερη πορεία γενικό στο Νομό».

Τα έκτακτα θέματα

Τα έκτακτα θέματα που συζητήθηκαν στο σώμα ήταν επτά στον αριθμό. κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το αν αυτά έπρεπε να συζητηθούν, τελικά δεν έγινε δεκτό μετά από ονομαστική ψηφοφορία το θέμα με τίτλο: «Εκκαθάριση αρχείων (παλαιών και νέων) Δήμου Δράμας».

Όπως ειπώθηκε από την συμπολίτευση, το θέμα είναι καθαρά τυπικό και η Επιτροπή διαλύεται τον Αύγουστο οπότε επείγει το θέμα, ενώ εκ μέρους της αντιπολίτευσης ειπώθηκε ότι το θέμα μπορεί να έρθει και ως τακτικό και δεν είναι τόσο βιαστικό. Ειπώθηκε μάλιστα από την αντιπολίτευση, ότι η σχετική επιτροπή έχει συσταθεί από τον Αύγουστο του 2018 και η δημοτική αρχή προτίμησε να φέρει το θέμα τελευταία στιγμή. Όπως ειπώθηκε μάλιστα από τον κ. Ηλιόπουλο, «πρόκειται για τον ευτελισμό της έννοιας του έκτακτου».

Επιχορήγηση αθλητικών σωματείων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το δεύτερο έκτακτο θέμα, για την επιχορήγηση αθλητικών συλλόγων και σωματείων οικονομικού έτους 2019. Και σ’ αυτό το θέμα, η αντιπολίτευση εξέφρασε τις αντιρρήσεις της, με τον κ. Ηλιόπουλο και τον κ. Τσιαμπούση να επιμένουν ότι το θέμα δεν είναι έκτακτο, αλλά κυρίως ότι θα πρέπει να συζητηθεί από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα αναλάβει από τον Σεπτέμβριο και όχι τώρα. Αν και συμφώνησαν ότι η μοιρασιά του μικρού ποσού γίνεται δίκαια.

Παρ’ όλη τη συζήτηση που υπήρξε στο θέμα της επιχορήγησης των αθλητικών σωματείων, αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα, καθώς κρίθηκε ότι έστω και αυτά τα λιγοστά χρήματα που δίνονται έχουν μεγάλη αξία για τους Συλλόγους. (Αναλυτικότερα για το θέμα σε άλλο σημείωμα σε άλλη σελίδα της εφημερίδας σήμερα).

Κατά πλειοψηφία πέρασε το 3ο έκτακτο θέμα της 5ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019, καθώς οι  αντιπολιτεύσεις το καταψήφισαν, εφόσον δεν έχουν ψηφίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου.

ΔΕΚΠΟΤΑ

Το πρώτο τακτικό θέμα της συνεδρίασης, αφορούσε τη δεύτερη τροποποίηση του προϋπολογισμού έτους 2019 της ΔΕΚΠΟΤΑ. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Ψαρράς, πρόκειται για ενίσχυση κωδικών για δράσεις της επιχείρησης το φετινό καλοκαίρι. Σημείωσε μάλιστα ότι η ψήφιση του θέματος με 17 ψήφους ήταν απαραίτητη, καθώς θα υπήρχε πρόβλημα με την πραγματοποίηση κάποιων εκδηλώσεων.

Από την πλευρά τους οι αντιπολιτεύσεις δεν το ψήφισαν, καθώς όπως είπαν δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό άρα δεν ψηφίζουν και αυτό, ενώ όπως τόνισε οι κ.κ. Ηλιόπουλος και Τσιαμπούσης δεν συμφωνούν και με τη λειτουργία της επιχείρησης. Το καταψήφισε επίσης και η παράταξη «Πόλη+Ζωή».

Επειδή δεν υπήρχε η απαραίτητη απαρτία, ο προεδρεύον κ. Καλαϊτσίδης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία υπήρξαν 16 θετικοί ψήφοι και 4 αρνητικοί. Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Ψαρράς είπε ότι είχε δικαιωθεί σε προσφυγή που είχε κάνει στην Επιτροπή του άρθρου 152, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα μπορεί να ψηφιστεί θετικά κατά πλειοψηφία ακόμα και με 9 ψήφους. Σ’ αυτό συμφώνησε και η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία διαβεβαίωσε το αληθές.