Home > νέα > Electric Eco Bikes – Μια κοινωνική επιχείρηση από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

Electric Eco Bikes – Μια κοινωνική επιχείρηση από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

Electric Eco Bikes – Μια κοινωνική

επιχείρηση από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα: «Δεξιότητες Ζωής – Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες»
  • Υλοποίηση από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΝΑ πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα συμμετέχει για πρώτη φορά, το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας και μάλιστα με προοπτική να βρεθεί το βράδυ της Πέμπτης, μέσα στα πρώτα βραβεία. Αυτή τη στιγμή, το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας βρίσκεται μαζί με άλλα 7 σχολεία στην Ελλάδα, και μάλιστα μαζί με το Αρσάκειο.

Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί ζωντανά το βράδυ της Πέμπτης, όπου μέσα σε 4 λεπτά, θα πρέπει να παρουσιαστεί ολόκληρη η κοινωνική επιχείρηση

Electric Eco Bikes – Κοινωνική Επιχείρηση

Τι είναι λοιπόν το πρόγραμμα της Κοινωνικής Επιχείρησης; Όπως αναφερθήκαμε παραπάνω, το 1ο ΕΠΑΛ συμμετέχει στο πρόγραμμα «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες» με την κοινωνική επιχείρηση Electric Eco Bikes. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες» αναδεικνύει τους μαθητές και σπουδαστές που ξεχώρισαν με την επιχειρηματική τους ιδέα με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο.

Υλοποιείται από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά, σε επαγγελματικές σχολές ΟΑΕΔ και σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα.

Ο στόχος του ήταν να καλλιεργήσει αφενός την αντίληψη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στους νέους και αφετέρου τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο προκειμένου να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να συνεργαστούν με σκοπό την επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που τους αφορούν.

Έτσι, με τη συμμετοχή των μαθητών στο συγκεκριμένο Project  αναπτύσσονται σε αυτούς πολλές και πολύ σημαντικές δεξιότητες. Οι μαθητές μαθαίνουν:

DSC_3470

να αναζητούν τη νέα γνώση,  – το πώς να μαθαίνουν,  – να επικοινωνούν  – να συνεργάζονται – να αναπτύσσουν σχέδια – να υλοποιούν project – να χρησιμοποιούν ψηφιακά και σύγχρονα εργαλεία  – να μοιράζονται γνώσεις και εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Οι μαθητές γνωρίζουν τις ικανότητες τους, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση τους, εφαρμόζουν την θεωρία στην πράξη, βιώνουν τη χαρά της δημιουργίας και ολοκλήρωσης ενός project, εξασφαλίζεται η συνεχής επαγγελματική τους ανάπτυξη και ευαισθητοποιούνται σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Τέλος, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, δόθηκε η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές  να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια, να δημιουργήσουν τη δική τους εικονική κοινωνική επιχείρηση και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό διεκδικώντας το πρώτο βραβείο.

Η παρουσίαση την επιχειρηματικής μας πρόταση είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο.

https://www.facebook.com/watch/?v=925635298006281

eeb

Λίγα λόγια για την Κοινωνική Επιχείρηση Electric Eco Bikes

Ποια είναι όμως η Κοινωνική Επιχείρηση Electric Eco Bikes που εικονικά βέβαια έχει στήσει το 1ο ΕΠΑΛ;

Η Electric Eco Bikes αποτελεί μια Κοινωνική Επιχείρηση η οποία αξιοποιεί το κοινωνικό κεφάλαιο, είναι υπόλογη στις ομάδες ενδιαφέροντος, την οδηγεί η αποστολή της και όχι το κέρδος, χαρακτηρίζεται από το επιχειρηματικό πάθος των στελεχών της, έχει οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση και αποτύπωμα και ενισχύει την ανάπτυξη, την σταθερότητα και την ισότητα στην τοπική μας κοινωνία.

Εξαιτίας της επιδείνωση της οικονομίας του τόπου μας και της μείωσης του βιοτικού επιπέδου κυρίως των ευπαθών και οικονομικά ευάλωτων ομάδων, λόγω της 10ετους οικονομικής κρίσης άλλα και της αύξησης της ανεργίας λόγω της πανδημίας, πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν ένα φτηνό μέσο μεταφοράς, ένα ποδήλατο.

 Κοινωνικό, Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα

Η  Electric Eco Bikes ιδρύθηκε για να παρέχει σε πάρα πολύ μικρό κόστος συμβατικά και ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία, είτε αγοράζονται φθηνά, είτε προκύπτουν από επαναχρησιμοποίηση, δηλαδή, συντήρηση και επισκευή παλιών ποδηλάτων.

Έτσι, παρέχει την δυνατότητα της αγοράς ενός μέσου μετακίνησης με μικρό κόστος που θα είναι προσιτό στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα ενισχύει την ανακύκλωση, συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος μιας και η χρήση ποδηλάτων εκτοπίζει τη χρήση αυτοκινήτων (τα ποδήλατα δεν έχουν καυσαέρια), δίνει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας και προτείνει έναν οικονομικό και οικολογικό τρόπο μετακίνησης.

Επιπλέον, παρακινεί του πολίτες να αθληθούν κάνοντας ποδήλατο συμβάλλοντας στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα της Electric Eco Bikes αποτελεί ουσιαστικά και τους στόχους της κοινωνικής επιχείρησης.

Επιπλέον στόχοι

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός στόχος της επιχείρησης, αποτελεί η δημιουργία θέσεων εργασίας μιας και σκοπός της δεν είναι το κέρδος αλλά η ενίσχυση της κοινωνίας.

Επιπλέον τα φθηνά ηλεκτρικά ποδήλατα θα δώσουν λύσεις στην μετακίνηση τόσο των υπερήλικων ανθρώπων όσο και των ΑΜΕΑ.

Τέλος, σημαντικοί στόχοι της επιχείρησης αποτελούν η διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου, καθώς και η καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσα από την εκπαίδευση και τα σεμινάρια που θα παρέχει.

Προϊόντα – Υπηρεσίες

Η Electric Eco Bikes θα αγοράζει φθηνά (νέα και παλιά) ποδήλατα έτσι θα είναι σε θέση να πουλάει πολύ φθηνά ποδήλατα σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Θα επισκευάζει και θα συντηρεί ποδήλατα.

Θα μετατρέπει τα συμβατικά σε ηλεκτρικά ποδήλατα.

Θα εκπαιδεύει, θα υλοποιεί διαδικτυακά σεμινάρια για να μάθουν οι συμπολίτες μας να επισκευάζουν μόνοι τους τα ποδήλατα τους.

 Προστιθέμενη Αξία

Η προστιθέμενη αξία της εταιρίας βρίσκεται στο γεγονός ότι θα απασχολεί άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στον σεβασμό των υπερήλικων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα, στην δυνατότητα επιλογής εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης που προτείνει, στην προσπάθεια αντικατάστασης των μέσων μετακίνησης με ποδήλατα φιλικά στο περιβάλλον και τέλος στην προσπάθεια ανακύκλωσης και περιορισμού ρύπων και ηχορύπανσης.

 Επιχειρηματική ευκαιρία

Η επιτυχία της επιχείρησης θεωρείται εξασφαλισμένη, λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού, της στόχευσης μια μεγάλης πληθυσμιακής  ομάδας ως πελάτες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως:

Χαμηλά εισοδήματα

Ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες

Υπερήλικες

ΑΜΕΑ

Άτομα με οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση

Άτομα που επιθυμούν την άθληση

Και κυρίως λόγω της μεγάλης αποδοχής που αναμένουμε όταν μετά από τη διαφημιστική της προβολή, θα πείσουμε τους συμπολίτες μας για την κυκλική οικονομία και τα ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία μας.

 Ωφελούμενοι

Τελικοί ωφελούμενοι: Διάφορες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας – Η τοπική κοινωνία – Το περιβάλλον – Τα μέλη και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Η ομάδα

Η ομάδα που έχει δουλέψει για όλη αυτή την εργασία αποτελείται από μαθητές της Α΄ Τάξης: Ηλιάδης Χαράλαμπος –  Κετσετσίδου Σοφία – Ουρούμης Νικόλαος -Παπατσιλέκας Χαράλαμπος – Χαραλαμπίδης Μάριος – Χαραλαμπίδου Χριστίνα.

Και οι εκπαιδευτικοί: Σαλής Αναστάσιος – Φωτιάδου Κυριακή.

DSC_3467