Home > νέα > «Ελευθέρια 2024» Εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και ο 8ος αγώνας δρόμου Χωριστής στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών

«Ελευθέρια 2024» Εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και ο 8ος αγώνας δρόμου Χωριστής στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών

«Ελευθέρια 2024»

Εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις

και ο 8ος αγώνας δρόμου Χωριστής

στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών

 

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία συνεχίζονται καθημερινά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο  του εορτασμού των 111 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας για τα «Ελευθέρια 2024».

Έτσι, το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης», όπου ο Σύλλογος Εβριτών Δράμας «Ο Έβρος», έδωσε μια υπέροχη παράσταση.  Μέσα από την αφήγηση και την πρόζα και σε συνδυασμό με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια, παρουσιάζεται το μεγαλείο της ιστορίας μας, του πλούτου της πολυποίκιλης παράδοσης, το στίγμα των προγόνων μας σ’ αυτή τη γη.

Ένας άνθρωπος που ζει τις προσωπικές του στιγμές παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας του 1900-1950. Χαρά και λύπη, περηφάνια και απογοήτευση, ενθουσιασμός και βάσανα, εναλλάσσονται, συμπορεύονται και συνδέουν το «εγώ» με το «εμείς». Δοκιμασίες στον κύκλο της ζωής που επηρεάζουν συθέμελα τον κεντρικό ήρωα. Η ιστορία της Ελλάδας μέσα από τις πίκρες και τις κακουχίες, τις νίκες και τις ένδοξες στιγμές, τον οδηγεί στον εξαγνισμό και την λύτρωση από τα βάσανα που υπέστη. Η ένταση και η λύση στο δράμα του ήρωα, κάθαρση για το θεατή.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα και συγκεκριμένα αύριο Κυριακή 23 Ιουνίου και ώρα 19.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στον Αρκαδικό, θα γίνει εορτασμός γενέθλιου του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου και Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Τα ποντιακά σωματεία του Νομού Δράμας θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Ευγενίου με τα χορευτικά παιδικά τμήματα των συλλόγων τους.

Επίσης, οι επόμενες εκδηλώσεις θα γίνουν την Τρίτη 25 Ιουνίου στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, όπου το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αμισού και Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος» συμπράττουν σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο, «Ανάθεμά σε ξενιτιά». Συμμετέχουν οι παραδοσιακές χορωδίες και τα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων.

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 19.00, όπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» διοργανώνει την Ημερίδα για τα 100 χρόνια ιδρύσεως του Μαυροβάτου 1924-2024 με θέμα: «Η ιστορική πορεία των προγόνων μας από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα». Επίσης στις 19:30 στην Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας. Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «Δράση» σε συνεργασία με την ΠΑΜΘ-Π.Ε. Δράμας, τον Δήμο Δράμας και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και συναυλία με το μουσικό σχήμα «Επτά Όγδοα».

Την ίδια ώρα στις 19.30 στην πλατεία της Χωριστής, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμον» συμμετέχει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2024» του Δήμου Δράμας με τον Όγδοο Φιλανθρωπικό Αγώνα Δρόμου. Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνουν μπροστά από την πλατεία του Δ.Δ. Χωριστής.

Τέλος, στις 21:00 στο θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης»: «ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ», ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Δράμας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη γυναίκα της ελληνικής παράδοσης. Προσεγγίζοντας με σεβασμό τον πολύπλευρο ρόλο της, τη μοναδική πρόσφορά της, τη διαχρονική της αξία, αλλά και τις αιματοβαμμένες ιστορίες της παράδοσης μέσα στις πατριαρχικές και ανδροκρατικά συγκροτημένες κοινότητες, η παράσταση αυτή επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα αγάπης, στήριξης και αλληλεγγύης προς κάθε γυναίκα που παλεύει και προσπαθεί καθημερινά να κάνει τον κόσμο καλύτερο.