Home > νέα > Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδα (ΕΔΕΟ) Δράμας Σχολείο βασικής εκπαίδευσης για τα μέλη της ΕΔΕΟ

Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδα (ΕΔΕΟ) Δράμας Σχολείο βασικής εκπαίδευσης για τα μέλη της ΕΔΕΟ

Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδα (ΕΔΕΟ) Δράμας

Σχολείο βασικής εκπαίδευσης για τα μέλη της ΕΔΕΟ

Μαθήματα 150 ωρών για πρώτες βοήθειες, ορεινή διάσωση, μαζικές καταστροφές, δασοπυρόσβεση κ.ά.

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ήδη από την Τετάρτη 1 Μαρτίου, από την Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδα (ΕΔΕΟ) της Δράμας, τα πρώτα βασικά μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές διασώστες. Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 5 Απριλίου και θα έχουν διάρκεια 120 – 150 ωρών, στα οποία θα περιλαμβάνονται και πιστοποιημένα σεμινάρια για όσους έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και ενδιαφέρονται.

Για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα αυτά, θα πρέπει να είναι μέλος της ομάδας της ΕΔΕΟ και μπορεί να τα παρακολουθήσει δωρεάν, ενώ τα πιστοποιημένα σχολεία χρήζουν οικονομικού αντιτίμου, καθώς γίνονται από εξειδικευμένες μεγάλες αθλητιατρικές εταιρείες.

Για το πρώτο πιστοποιημένο σχολείο της ΕΔΕΟ και τι διδάσκεται σ’ αυτό, μιλά στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας της Δράμας κ. Κώστας Βαλαβάνης, ο οποίος πριν απ’ όλα επισημαίνει ότι, «Εθελοντής γεννιέσαι, διασώστης γίνεσαι».

Όπως εξηγεί ο κ. Βαλαβάνης, στο σχολείο θα εκπαιδευτούν οι νέοι εθελοντές στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας: ορεινή διάσωση, πρώτες βοήθειες, μαζικές καταστροφές, διάσωση σε υγρό στοιχείο, δασοπυρόσβεση, τηλεπικοινωνίες, ανθρωπιστική κρίση.

«Πρόκειται για βασική εκπαίδευση,  που στοχεύει στη γνωριμία του νέου εθελοντή με τους τομείς που απαρτίζουν τα πεδία δράσης της ομάδας. Με την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, θα στελεχωθούν οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η ομάδα, από άτομα που είναι ικανά και που επιθυμούν να ενταχθούν στους συγκεκριμένους τομείς», επισημαίνει ο κ. Βαλαβάνης.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΟ Δράμας, πέρα από τα εφόδια που θα πάρει ο κάθε νέος εκπαιδευόμενος, στη συνέχεια θα υπάρχουν πιστοποιημένα σχολεία, τα οποία γίνονται από μεγάλες αθλητιατρικές εταιρείες, οι οποίες δίνουν πιστοποίηση ανάλογα με τον τομέα που ενδιαφέρεται κάποιος. Όπως λέει μάλιστα, η ομάδα της ΕΔΕΟ έχει ήδη πιστοποιηθεί στο τραύμα και την αιμορραγία, την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ενώ έχει ήδη βγάλει και 6 εκπαιδευτές σ’ αυτόν τον τομέα.

EDEO DIASOSH

Η διάσωση του κυνηγού

Μεγάλη ήταν η προσφορά της ΕΔΕΟ Δράμας στη διάσωση ενός 54χρονου από την Χωριστή, ο οποίος χάθηκε στην περιοχή Παρανεστίου, όταν είχε πάει για κυνήγι στα μέσα του Φλεβάρη. Η ομάδα κλήθηκε από φίλους του κυνηγού, αλλά και από τον Αστυνομικό Διευθυντή Δράμας κ. Καϊπάκη να συμμετάσχει στις έρευνες για την ανεύρεση και διάσωση του ανθρώπου. Ήταν η πρώτη μεγάλη και δύσκολη αποστολή που εκτέλεσαν.

Όπως μας λέει ο κ. Βαλαβάνης, «ήταν κάτι συγκλονιστικό. Σε μια ώρα, η ομάδα ήταν ήδη έτοιμη, με τρία αυτοκίνητα και εννέα άτομα. Υπήρξε άψογη συνεργασία με την Πυροσβεστική, με τους φίλους του κυνηγιού, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή όπως και την Αστυνομία. Πρόκειται για μια δύσβατη περιοχή όπου προχωρήσαμε σε ένα μονοπάτι 4 ώρες, όπου βρέθηκε ο άνθρωπος καταπλακωμένος από έναν βράχο. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μπήκε σε φορείο και μετά από 4 ώρες πορεία στο μονοπάτι, κατέβηκε και τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο όχημα της ΕΔΕΟ μέχρι να βγει στο δρόμο, όπου τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Το συναίσθημα δεν περιγράφεται. Όταν ήρθαμε αργά το βράδυ στα γραφεία, παρά την κούραση, όλοι είχαμε ένα χαμόγελο ικανοποίησης για έναν συνάνθρωπό μας που σώθηκε.»

 

Ανοιχτή διάλεξη για τους σεισμούς

Να σημειώσουμε ότι, όλα τα μαθήματα της βασικής εκπαίδευσης γίνονται στον χώρο των γραφείων της ΕΔΕΟ στο Καπνολογικό Ινστιτούτο, ενώ κάποια από αυτά θα γίνουν σε φυσικούς χώρους όπως το φαράγγι Ξηροποτάμου, το Κολυμβητήριο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας.

Ανάμεσα σε όλα τα μαθήματα, θα υπάρξει και μια ανοικτή διάλεξη στις 15 Μαρτίου και ώρα 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της Αντιπεριφέρειας Δράμας, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Μανώλης Σκορδίλης, με θέμα τους σεισμούς. Η διάλεξη θα είναι ανοικτή για  όλο το κοινό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *