Home > Πρώτο Θέμα > Εμφανή η αδυναμία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να βοηθήσει αγρότες και κτηνοτρόφους της Δράμας Συζήτηση στη Βουλή για προβλήματα αγροτών στη Δράμα

Εμφανή η αδυναμία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να βοηθήσει αγρότες και κτηνοτρόφους της Δράμας Συζήτηση στη Βουλή για προβλήματα αγροτών στη Δράμα

Συζήτηση στη Βουλή για προβλήματα αγροτών στη Δράμα

Εμφανή η αδυναμία του Υπ. Αγροτικής

Ανάπτυξης να βοηθήσει αγρότες

και κτηνοτρόφους της Δράμας

►Χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις για την πατάτα Νευροκοπίου

►Εν αναμονή από το 2017 για τις ζημιές στα ρόδια

►Το μπαλάκι στους κτηνοτρόφους για το γάλα και φταίει η κρίση!

 

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ συζητήθηκε  ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δ. Κυριαζίδης, αναφορικά με προβλήματα που ταλανίζουν αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Κυριαζίδη είχε θέμα: «Προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων Νομού Δράμας και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης του Υπουργείου για τον Νομό», και γινόταν αναφορά στο ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής έχει εγκαταλειφθεί και ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο, καμία δράση, καμία πρωτοβουλία για την κατάρτιση αναπτυξιακών σχεδίων, για την χάραξη και υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ερώτησή του ο κ. Κυριαζίδης για τους πληγέντες πατατοπαραγωγούς του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου ζητώντας «την άμεση και προσήκουσα αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφές λόγω των συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων, για την πρόβλεψη και υλοποίηση προγραμμάτων ΠΣΕΑ προς αντιμετώπιση των συχνών καταστροφών».

Όπως σημείωσε ο κ. Κυριαζίδης, «παρά τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, τις εκτιμήσεις που έγιναν και τις υποσχέσεις που δόθηκαν, έως και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή αποζημίωσης, γεγονός που δημιουργεί αγανάκτηση και οργή».

Τέλος, ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, τι θα κάνει και  πότε «για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Δράμας και ειδικότερα τι απαντάτε στους πατατοκαλλιεργητές του Κάτω Νευροκοπίου που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν τύχει καμίας αποζημίωσης και βιώνουν ένα μαρτύριο;»

Ρώτησε επίσης τι θα γίνει με τους παραγωγούς ροδιών που επλήγησαν από τον παγετό και πότε θα αποζημιωθούν, και αν σε σχέση με τα ΠΣΕΑ θα υπάρξει ειδική πρωτοβουλία για την κατάρτισή τους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη των αγροτών, κτηνοτρόφων και άλλων καλλιεργητών σε αυτά, για να τύχουν κάποιας αποζημίωσης.

 

Απάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Απαντώντας ο κ. Αποστόλου και αναφερόμενους στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είπε ότι οι «φυσικοί κίνδυνοι που μπαίνουν στην ασφαλιστική διαδικασία είναι συγκεκριμένοι. Τους ξέρουν οι αγρότες, τους ξέρουμε όλοι. Άρα, λοιπόν, για όποιους ασφαλιστικούς κινδύνους καλύπτουμε, γίνεται η διαδικασία, η οποία τουλάχιστον τώρα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα γύρω στους έξι με επτά μήνες, ανάλογα την εποχή που βρισκόμαστε, ολοκληρώνεται».

Όσο για αυτά που δεν μπαίνουν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, «μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων. Αν, όμως, οφείλονται σε προσβολές, όπως, για παράδειγμα, αυτό που αφορά ένα συγκεκριμένο μύκητα και αφορά τους παραγωγούς, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε αυτήν την ώρα μέσα από διαδικασίες συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το αντιμετωπίσουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι θα μας πει ότι προσπαθούμε να δώσουμε ενισχύσεις μέσω άλλου τρόπου, πόσο μάλλον όταν περιμένουν και αυτοί όπως περιμένουμε και όλοι να δούμε τι αποτελέσματα είχαμε σχετικά με τις κινήσεις που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα», ενώ σημείωσε ότι στο Υπουργείο, απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της απώλειας του εισοδήματος των συγκεκριμένων πατατοπαραγωγών.

Αναφορικά με τα ΠΣΕΑ και τα ρόδια, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ζημιές από το 2017 σημείωσε όμως ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και προσπαθούμε γι’ αυτές τις ζημιές να συντάξουμε ένα φάκελο». Όπως είπε μάλιστα, «έχουν συγκεντρωθεί πολλά στοιχεία και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία».

Κτηνοτρόφοι

Στη δευτερολογία του ο κ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε και στους κτηνοτρόφους, σχετικά με τον έλεγχο της αθρόας και ανεξέλεγκτης εισαγωγής γάλακτος. «Στην Αν. Μακεδονία – Θράκη, έχετε έναν υπάλληλο, ο οποίος λόγω και της μεγάλης έκτασης δεν μπορεί να καλύψει αυτό το τεράστιο ζήτημα. Λόγω της μείωσης της παραγωγής, αλλά και των τιμών οι κτηνοτρόφοι συναντούν τεράστια προβλήματα».

Σε άλλο σημείο τονίζει: «Όσον αφορά τα προγράμματα γενετικών πόρων, μια και ανοίγετε το ζήτημα –το Μέτρο 10.2.1- οι κτηνοτρόφοι που προσέλαβαν βοηθούς έχουν να πληρωθούν από πέρυσι τον Οκτώβριο. Πλησιάζουμε στον χρόνο. Περιμένουν απλήρωτοι. Και σε πολλούς έχουν βεβαιωθεί –αν θέλετε- οφειλές και απειλούνται με άλλα μέτρα.  Όσον αφορά τις ομάδες παραγωγών, περιμένουν τη διαδικασία της επικύρωσης από πλευράς σας».

Απαντήσεις για ΕΛΓΑ

Απαντώντας ο κ. Αποστόλου στη δευτερολογία του σχετικά με τον ΕΛΓΑ, τονίσε ότι, «ο ΕΛΓΑ λειτουργεί ανταποδοτικά. Όσοι έχουν κάνει ασφάλιση μέσα σε έξι, επτά μήνες παίρνουν τις αποζημιώσεις τους.  Εμείς, όμως, στον ΕΛΓΑ έχουμε αναθέσει και ένα άλλο έργο. Παράλληλα με την εκτίμηση των ζημιών που είναι καλυμμένες γίνεται και μια γενικότερη εκτίμηση όσον αφορά τις συγκεκριμένες ζημιές. Για το υπόλοιπο αυτής της ζημιάς προσπαθούμε μέσα από κρατικές ενισχύσεις -τις διαδικασίες που είναι γνωστές ως ΠΣΕΑ – να συντάξουμε έναν φάκελο τον οποίο θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «αυτή την περίοδο οι ζημιές είναι αλλεπάλληλος από διάφορα φυσικά φαινόμενα και ταυτόχρονα πρέπει αυτές οι αποζημιώσεις να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα με το γάλα, είπε ότι «οι εμπλεκόμενοι κτηνοτρόφοι και μεταποιητές, κατάλαβαν ότι η συγκρότηση μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης στον χώρο είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Γιατί το λέω αυτό; Διότι τουλάχιστον τα στοιχεία δείχνουν ότι, όπου υπάρχει οργανωμένη συνεργατική παρουσία των αγροτών, των κτηνοτρόφων, οι τιμές στο γάλα έμειναν σταθερές, ενώ αντίθετα σε περιοχές όπου μεμονωμένα ο καθένας πήγαινε να παραδώσει το γάλα του είχε τις επιπτώσεις, οι οποίες να ξέρετε ότι οφείλονται και στη μεγάλη κρίση που έχει ο γαλακτοκομικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βεβαίως και σε διαδικασίες στις οποίες πολλοί επιδίδονται και οι οποίες έχουν στοιχεία παρανομίας».