Από την ομιλία του βουλευτή κ. Κυριαζίδη στη Βουλή
Έμφαση στις προβλέψεις του αναπτυξιακού
νόμου για τις παραμεθόριες
και απομακρυσμένες περιοχές
Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ έμφαση στις ειδικές προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, έδωσε ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Κυριαζίδης τόνισε πως η θέσπιση του Καθεστώτος Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νέου νόμου. Η ρύθμιση αυτή εστιάζει σε περιοχές όπως ο Νομός Δράμας, όπου οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, η πληθυσμιακή συρρίκνωση και η αποβιομηχάνιση είναι ιδιαίτερα έντονες.
Στο πλαίσιο του ειδικού αυτού καθεστώτος προβλέπεται:
Ταχεία Αδειοδότηση: Για έργα και επενδύσεις στις περιοχές αυτές, όλες οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις θα εκδίδονται εντός δύο μηνών, απλοποιώντας δραστικά τη διαδικασία και ενισχύοντας την επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Ενισχυμένη Πρόσβαση σε Δανεισμό: Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να εξασφαλίζουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή μέσω άλλων εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, γεγονός που ενισχύει την τοπική οικονομία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Ο Βουλευτής επεσήμανε πως τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου είναι πολυδιάστατα:
– Ανάσχεση της ερημοποίησης των απομακρυσμένων περιοχών μέσω της παροχής κινήτρων για παραμονή και δραστηριοποίηση των νέων στον τόπο τους.
– Αναζωογόνηση της τοπικής επιχειρηματικότητας με στοχευμένες ενισχύσεις και άρση των εμποδίων που απορρέουν από την απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
– Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ενίσχυση της περιφερειακής παραγωγικής βάσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και βιώσιμη προοπτική.
Ο κ. Κυριαζίδης έκλεισε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο νέος νόμος συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δίκαιη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, φέρνοντας στο προσκήνιο περιοχές που επί δεκαετίες βρίσκονταν στο περιθώριο των αναπτυξιακών πολιτικών.