Home > Πρώτο Θέμα > Εμμανουηλίδης – Τι προτιμάμε; Ο οργανισμός μας να μην έχει καμία άμυνα ή να έχει αντισώματα από το εμβόλιο;

Εμμανουηλίδης – Τι προτιμάμε; Ο οργανισμός μας να μην έχει καμία άμυνα ή να έχει αντισώματα από το εμβόλιο;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου για τον εμβολιασμό

Εμμανουηλίδης – Τι προτιμάμε;

Ο οργανισμός μας να μην έχει καμία

άμυνα ή να έχει αντισώματα από το εμβόλιο;

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδρο του Ιατρικού και Δικηγορικού Συλλόγου  κ.κ. Γεωργιάδης και Πούλιος, η γραμ. του Ιατρικού Συλλόγου κα. Βασιλείου, η προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας κα. Μπουραζάνη και ο Ογκολόγος –λοιμωξιολόγος κ. Εμμανουηλίδης

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον παρουσίασε η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, όσον αφορά το ζήτημα της ενημέρωσης των εμβολιασμών κατά του Covid και όχι μόνο.

Το βράδυ του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ο Ιατρικός Σύλλογος, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο και το Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, πραγματοποίησαν εκδήλωση με κεντρικό θέμα: «Πάρε την ζωή στα χέρια σου. Νίκησε τους φόβους σου. Ενημερώσου- Εμβολιάσου».

Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν  υπάρχει ανηρτημένη στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=me7yTpfWOYk

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος με θέμα «Συνταγματικά δικαιώματα και κοινή λογική. Η περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες» και ο  Παθολόγος-Ογκολόγος  Λοιμωξιολόγος (Πανεπιστήμιο UCLA Καλιφόρνιας, ΗΠΑ) Εμμανουηλίδης  Χρήστος, ενώ ενδιαφέροντα στοιχεία κατέθεσε επίσης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας κα. Κατερίνα Μπουραζάνη.

Γεωργιάδης: Ο κόσμος να αφήσει τις φοβίες του

Καταθέτοντας την άποψή του στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημειώνει ότι «γίνεται μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τον κόσμο και να του πούμε να αφήσει τις φοβίες του, να ζητήσει να ενημερωθεί και τελικά να εμβολιαστεί. Η μοναδική μας προστασία από τον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός. Όλα τα άλλα που συζητιούνται, αυτά είναι κάτι για το μέλλον.

Η μόνη προστασία όπως ξέρουμε, έχει δείξει ότι είναι ο εμβολιασμός. Η πράξη το έχει αποδείξει τα τελευταία 150 χρόνια και πλέον, από το 1895 με το δαμαλισμό, ότι όταν εμφανίζονται τέτοιες πανδημίες, η επιστήμη, δίνοντας λύση με τα εμβόλια, κατόρθωσε να ξαναφέρει τη φυσιολογική ζωή σε όλους τους συνανθρώπους μας. Εμείς θέλουμε οι συμπολίτες μας στην περιοχή μας στη Δράμα, να συνειδητοποιήσουν, να βάλουν μπροστά το φιλότιμό τους, να ενημερωθούν και να κάνουν αυτό που πρέπει».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος, ότι, «πρέπει να σοβαρευτούμε. Εάν νομίζουν κάποιοι ότι έχουν δίκιο, από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου, είμαστε διατεθειμένοι να ανταποκριθούμε, ακόμα και σε δημόσια συζήτηση. Γιατί θεωρούμε ότι από εδώ και περά, εφόσον μόνο αυτός ο τρόπος προστασίας υπάρχει, του εμβολιασμού, όσο μπορεί να μας προφυλάξει. Ξέρουμε ότι το εμβόλιο δεν είναι τίποτα άλλο, από μια προπόνηση του οργανισμού μας, να έρθει σε επαφή με αυτόν τον εχθρό, για να μπορέσει να κατασκευάσει τους μηχανισμούς και να μπορέσει να τον αντιμετωπίσει. Σημαίνει αυτό, ότι, από εδώ και πέρα, όσοι πεθαίνουν, ηθικοί αυτουργοί γίνονται αυτοί που δεν εμβολιάζονται».

Βασιλείου: Μήνας ενημέρωσης ο Νοέμβριος

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κα. Βασιλείου, σημειώνει ότι «ο Νοέμβριος θα είναι μήνας ενημέρωσης υπέρ των εμβολίων γενικότερα και όχι μόνο για τον Covid, αλλά και για τα αντιγριπικά και για τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο. Στη συνέχεια θα γίνει και μια εκδήλωση με το Επιμελητήριο, η οποία θα είναι διαδικτυακή και είμαστε στη διάθεση όλων των συλλόγων που θέλουν  να γίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις».

Όπως επισημαίνει η ίδια, «γενικά οι επιστήμονες περιμένουν μια τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, μέσα στο Δεκέμβριο, όπως επίσης και μια αύξηση των θανάτων. Γι’ αυτό και το μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε, είναι ότι, θα έρθουμε όλοι σε επαφή με τον ιό. Μικροί μεγάλοι, εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι. Αυτοί οι οποίοι όμως είναι ανεμβολίαστοι, είναι ανοσολογικά γυμνοί απέναντι στον ιό. Οπότε έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα και να νοήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν, πριν ξεκινήσει και η επιδημία της γρίπης στην περιοχή μας».

Μπουραζάνη: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας κα. Μπουραζάνη, δίνει ορισμένα τραγικά στοιχεία σύμφωνα με τις στατιστικές: «Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, από 1 έως 6 τρέχοντος, στην Π.Ε. Δράμας, αγγίξαμε τα κρούσματα του Οκτωβρίου του 2020. Τον Οκτώβριο του 2020 είχαμε 407 κρούσματα, ενώ το πρώτο εξαήμερο του Νοεμβρίου έχουμε 538 κρούσματα. Αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και όταν ο Οκτώβριος του 2021 έκλεισε με 2.050 κρούσματα, ο αντίστοιχος Οκτώβριος του 2020 ήταν 407 κρούσματα, και ο Νοέμβριος του 2020 ήταν 1952, αυτό τον Οκτώβριο φτάσαμε στα 2.050 και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε κατά πολύ αυτά τα ποσοστά».

«Δυστυχώς», τονίζει η κα. Μπουραζάνη, «είμαστε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση και ο λόγος είναι ότι, ήδη, το πρώτο εξαήμερο έχουμε ξεπεράσει σε κρούσματα τον περσινό Οκτώβριο. Εάν δεν υπάρξει μια αναχαίτιση, εάν δεν πάρουμε τουλάχιστον τα προληπτικά μέτρα που είναι τα τρία βασικά: μάσκα, καλό πλύσιμο χεριών και η αντισηψία αλλά και οι αποστάσεις, είτε πρόκειται για εμβολιασμένους είτε για ανεμβολίαστους, δυστυχώς δεν ξέρουμε που θα φτάσουμε».

Κλείνοντας η ίδια σημειώνει χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια απάθεια πλέον στους αριθμούς. Απλώς τους παρακολουθούμε ως αριθμούς. Αλλά δεν παύει πίσω απ’ αυτούς να κρύβονται άνθρωποι. Και με προβληματίζει το γεγονός γιατί αντιδρούμε μ’ αυτόν τον τρόπο στον συγκεκριμένο ιό. Ενώ αν αντίστοιχα ποσοστά και αριθμό αναφέρονταν σε κάποιο άλλο γεγονός, σε μια φυσική καταστροφή, σε μια πυρκαγιά, θα μας σόκαρε».

Πούλιος: Το έναυσμα μιας σειράς εκδηλώσεων

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο» σημειώνει: «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας, να προχωρήσουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, τουλάχιστον αυτοί που βρίσκονται σε καίριες και σημαντικές θέσεις για τη λειτουργία βασικών δομών της κοινωνίας. Δηλαδή, τους υγειονομικούς, τους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο της παιδείας, τους ένστολους, τα σώματα ασφαλείας και στο χώρο της δικαιοσύνης.

Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο, άμεσα, όλοι αυτοί να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς και βέβαια και ο γενικός πληθυσμός, ούτως ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το νέο αυτό κύμα της πανδημίας που αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας θεριεύει, για να μην ζήσουμε τις περσινές τραγικές στιγμές».

Τονίζει ακόμα ότι, «η εκδήλωση αυτή μεταδίδεται διαδικτυακά, και αποτελεί το έναυσμα μιας σειράς ενεργειών ενημέρωσης. Ξεκινάμε από εδώ, αλλά δεν θα μείνουμε εδώ. Ευελπιστώ ότι τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και άλλοι φορείς, θα συνεχίσουν και με τέτοιες και με διαφορετικές εκδηλώσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι να πάμε εμείς στους ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες και όχι αυτοί να έρθουν σ’ εμάς. Είναι σαφές. Νομίζω ότι είναι ένα καλό έναυσμα γι’ αυτή τη διαδικασία».

Εμμανουηλίδης: Όλοι θα μολυνθούμε, καλύτερα να είμαστε εμβολιασμένοι

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο ιατρός λοιμωξιολόγος κ. Εμμανουηλίδης, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια έλλειψη ενημέρωσης. Η δική μου παρουσίαση αφιερώνεται στα να δούμε πως λειτουργεί ο  ιός όταν μπαίνει μέσα μας και πώς τα εμβόλια σταματάνε αυτή τη βλαβερή επίδραση του ιού».

Όπως λέει, «η αλήθεια είναι ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί, ώστε να κολλάει πάρα πολύ εύκολα. Με αποτέλεσμα, παρ’ όλο που ένα μεγάλο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι, οι μολύνσεις είναι πάρα πολλές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Γίνεται πιο μεταδοτικός και ένα ποσοστό ανθρώπων που μολύνονται, καταλήγουν στη ΜΕΘ και οι μισοί απ’ αυτούς θα πεθάνουν.

Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός του κόσμου, ώστε η ίωση αυτή να καταντήσει μια απλή ίωση, να μην είναι επικίνδυνη, να έχουμε αντισώματα, ώστε ο ιός ακόμα και όταν έρχεται σε επαφή μαζί μας, να προκαλεί μια λοίμωξη σαν το κοινό κρυολόγημα.

Αν ο άνθρωπος δεν είναι εμβολιασμένος και έρθει σε επαφή με τον ιό, ο κίνδυνος πολύ σοβαρής νόσησης είναι μεγάλος και υπάρχει κίνδυνος θανάτου. Και είναι κρίμα να βλέπουμε νέους και μεγάλους, να πεθαίνουν επειδή νόμισαν ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν».

Εξηγεί ακόμα ο κ. Εμμανουηλίδης, ότι, «το επιχείρημα που λέει ότι και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν, λέει τη μισή αλήθεια. Οι εμβολιασμένοι μπορεί να φέρουν τον ιό για ένα μικρό διάστημα, διότι μηχανικά πέφτει πάνω στο σώμα του και σε λίγο καιρό θα εξουδετερωθεί από τα αντισώματα που έχουν, αλλά και αν νοσήσουν η νόηση θα είναι ελαφριά. Εκτός κι αν κάποιος είναι πολύ καταβεβλημένος οπότε είναι χαμένος από χέρι.

Δεν πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα από τους εμβολιασμένους καταβεβλημένους που αρρωσταίνουν βαριά και να λέμε ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν ανοσία έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα από τον μέσο άνθρωπο, ο οποίος όταν είναι εμβολιασμένος και έρχεται σε επαφή με τον ιό, ή δεν έχει κανένα σύμπτωμα – οι περισσότεροι – ή το περνάει ελαφρά.

Το απλό ερώτημα που πρέπει ο καθένας μας να θέσει είναι το εξής: όταν έρθει σε επαφή με τον  ιό – γιατί όλοι μας θα έρθουμε οπωσδήποτε σε επαφή με τον ιό, είναι πολύ μεταδοτικός – τι προτιμάει; Να είναι παρθένος οργανισμός και να μην έχει καμιά άμυνα, ή να έχει αντισώματα από το εμβόλιο; Η απάντηση είναι προφανής, και είναι η δεύτερη».