Home > Πρώτο Θέμα > Ένα νέο σκοπευτήριο πήλινου στόχου θα λειτουργήσει στο Κ. Νευροκόπι► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Κ. Νευροκοπίου κ. Καραμπατζάκης

Ένα νέο σκοπευτήριο πήλινου στόχου θα λειτουργήσει στο Κ. Νευροκόπι► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Κ. Νευροκοπίου κ. Καραμπατζάκης

Μια συνεργασία του Κυνηγετικού Συλλόγου και του Σκοπευτικού Ομίλου Κ. Νευροκοπίου

Ένα νέο σκοπευτήριο πήλινου στόχου

θα λειτουργήσει στο Κ. Νευροκόπι

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Κ. Νευροκοπίου κ. Καραμπατζάκης

► Μετά το σκοπευτήριο σταθερού στόχου της Άννας Κορακάκη, η Δράμα καλύπτεται με το σκοπευτήριο πήλινου στόχου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ σκοπευτήριό του αποκτάει πλέον ο Νομός Δράμας στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου. Πρόκειται για ένα νέο σκοπευτήριο πήλινου στόχου, το οποίο έχει πλέον ολοκληρωθεί και αναμένεται να λειτουργήσει από 1 Μαρτίου 2022.

Το σκοπευτήριο αυτό έρχεται να προστεθεί στο άλλο που ήδη λειτουργεί, της Άννας Κορακάκη και είναι σκοπευτήριο σταθερού στόχου. Έτσι, η Δράμα μπορεί να καλύψει δύο σημαντικά σημεία στην αθλητική σκόπευση.

Αναλυτικότερα, μόλις στις 4 Ιανουαρίου 2022, το σκοπευτήριο πήλινου στόχου έλαβε και επίσημα πλέον την άδεια λειτουργίας του από την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Ως  υπεύθυνος για τη λειτουργία του σκοπευτηρίου, ορίζεται ο νεοϊδρυθείς Σκοπευτικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε και συνομίλησε με τον πρόεδρο Σκοπευτικού Ομίλου Κ. Νευροκοπίου κ. Θεοφάνη Καραμπατζάκη, ο οποίος είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας  Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος μας εξηγεί πώς ξεκίνησε το όλο πρότζεκτ και έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Όπως μας εξηγεί αρχικά, «η άδεια για να λειτουργήσει το σκοπευτήριο είναι υποχρεωτική και λειτουργεί όπως ακριβώς και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα σκοπευτήρια διέπονται από τον αθλητικό νόμο και από μια ιδιαίτερη ΚΥΑ. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται να αδειοδοτηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Ο ρόλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου

Το έργο ξεκίνησε αρχικά από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κ. Νευροκοπίου, ο οποίος εντάχθηκε σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα του INTERREG Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014-2020. Σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ είχε δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος» τον Απρίλιο του 2020, αλλά και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Το έργο είχε την τύχη να προχωρήσει και τελικά να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει και επίσημα  πλέον από 1 Μαρτίου 2022.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Καραμπατζάκης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, εκτέλεσε το πρόγραμμα αυτό όπου επικεφαλής εταίρος ήταν η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), (με επιστημονικό συνεργάτη τον κ. Καραμπατζάκη), ο δεύτερος εταίρος ήταν ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου που είχε και το οικόπεδο στην περιοχή του Οχυρού, τρίτος εταίρος ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, τέταρτος εταίρος ο Κυνηγετικός Σύλλογος του Γκότσε Ντέλτσεφ και πέμπτος εταίρος μια βουλγαρική ΜΚΟ με την επωνυμία EURORADAR.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν 850.000 ευρώ για όλους, και εκτέλεσαν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τον τίτλο «Πιστοποιημένοι Περιβαλλοντικά Δρώντες» με χρηματοδότηση από το INTERREG Εδαφική Συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Όπως τονίζει ο κ. Καραμπατζάκης, «σ’ αυτό το πλαίσιο, στο κτήμα 15 στρεμμάτων που είχε στη διάθεσή του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, κατασκευάστηκε ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, που μέσα σ’ αυτό περιέχεται και σκοπευτήριο πήλινου στόχου. Γι’ αυτό το λόγο το σκοπευτήριο πρέπει να βγάλει άδεια λειτουργίας σκοπευτηρίου. Και αυτή είναι που εκδόθηκε».

Και σ’ αυτό το σημείο έρχεται η ίδρυση του Σκοπευτικού Ομίλου Κ. Νευροκοπίου «γιατί πρέπει να υπάρχει αθλητικό σωματείο, με εποπτεύουσα αρχή την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για να λειτουργήσει ένα σκοπευτήριο».

Το δεύτερο σκοπευτήριο στο Νομό Δράμας

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος, ότι, σήμερα ο Σκοπευτικός Όμιλος Κ. Νευροκοπίου,  αριθμεί 23 αθλητές, οι οποίοι μέχρι τώρα προπονούνται στον Λαγκαδά, στις Σέρρες, στην Κομοτηνή. Αυτός ο Σκοπευτικός Όμιλος, θα είναι ο φορέας που θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του Σκοπευτηρίου.

Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «εφόσον η εγκατάσταση είναι έτοιμη και από 1 Μαρτίου θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και το Σκοπευτήριο. Ο χώρος, λειτουργεί επίσης και ως Περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό κέντρο, όπου έχουμε κάνει ένα κτίριο 80 τ.μ. με αίθουσα σεμιναρίων, προσομοίωσης κτλ., και έξω για πρακτική άσκηση θα υπάρχει το σκοπευτήριο πήλινου στόχου».

Χαρακτηριστικά των όσων λέει ο κ. Καραμπατζάκης, είναι ότι «αυτή τη στιγμή στη Δράμα, υπάρχει ήδη το Σκοπευτήριο της Άννας Κορακάκη στην Καλλίφυτο που πληροί τις προϋποθέσεις του σταθερού στόχου, στο Νευροκόπι έχουμε το σκοπευτήριο του πήλινου στόχου, ενώ υπάρχει μια εκκρεμότητα, καθώς χρειαζόμαστε και ένα σκοπευτήριο πρακτικής σκοποβολής ώστε ο Νομός να καλύψει όλα τα αθλήματα της σκοποβολής μ’ αυτόν τον τρόπο».

Όπως μας εξηγεί, «η σκοποβολή έχει τρεις μεγάλες κατηγορίες. Τα αθλήματα που κάνει η Άννα Κορακάκη αεροβόλο και πυροβόλο, ο πήλινος στόχος με τα πορτοκαλί δισκάκια με το κυνηγετικό όπλο και της τακτικής σκοποβολής, η οποία ενδιαφέρει περισσότερο πολλούς αστυνομικούς κυρίως, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κανονικά πιστόλια και τουφέκια. Αυτοί οι τελευταία προπονούνται στο πεδίο βολής Μοναστηρακίου του στρατού».