Home > νέα > Ένα σύννεφο τέχνης πάνω από τον ουρανό της Δράμας Φεστιβάλ «Μάρμαρο και Τέχνη»

Ένα σύννεφο τέχνης πάνω από τον ουρανό της Δράμας Φεστιβάλ «Μάρμαρο και Τέχνη»

Φεστιβάλ «Μάρμαρο και Τέχνη»

Ένα σύννεφο τέχνης πάνω

από τον ουρανό της Δράμας

Ο «Π.Τ.» συνομιλεί με την Ιστορικό Τέχνης και πρόεδρο της ΑμΚΕ Emphasis κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου και με τον γλύπτη Γιάννη Μανικάτη

 

 

Του Θρασύβουλου Πεγγαρά

Οι τροχοί και τα καλέμια έχουν πάρει ήδη φωτιά από χτες στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου της Δράμας, σε ένα δεκαήμερο τέχνης που ξεκίνησε να εκτυλίσσεται μπροστά μας. Το Φεστιβάλ «Μάρμαρο και Τέχνη», μετά την εξαιρετική επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, επιστρέφει για να αναδείξει τη διαχρονική σχέση του δραμινού μαρμάρου με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η μαρμαρόσκονη αναμιγνύεται με τον αέρα της πόλης, δημιουργώντας ένα σύννεφο τέχνης πάνω από τον ουρανό της Δράμας. Άνθρωποι και επισκέπτες της πόλης εισπνέουν ένα διαφορετικό, εμπλουτισμένο οξυγόνο, και εκπνέουν πολιτισμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της μαρμαρογλυπτικής, να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς και να γίνουν κοινωνοί μιας σύγχρονης εικαστικής εμπειρίας στον δημόσιο χώρο της πόλης. Ο στρατηγικός σχεδιασμός, η οργάνωση και η συνολική υλοποίηση της διοργάνωσης φέρουν την υπογραφή της ΑμΚΕ Emphasis.

Βίκυ Κωνσταντινίδου: «Μεγάλος ο καλλιτεχνικός πλούτος της Δράμας»

Ο «Π.Τ.» μίλησε με την Ιστορικό Τέχνης, πρόεδρο της διοργανώτριας ΑμΚΕ Emphasis, και πρωτεργάτρια του Φεστιβάλ, κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου, για το ξεχωριστό δεκαήμερο που ξεκινά: «Είναι καταπληκτικό το ότι η ομάδα έχει δεθεί από την πρώτη στιγμή και όλοι είναι πολύ χαρούμενοι που δουλεύουν μαζί. Και επίσης, είναι πολύ χαρούμενοι που έχουν έρθει στη Δράμα. Θέλω να σταθούμε σε αυτό. Εχθές το απόγευμα που κατέφθασαν στην πόλη μας, ήρθαμε να δούμε το χώρο, να φυλάξουμε τα εργαλεία μας στην αποθήκη και ούτω καθεξής, και όλοι οι καλλιτέχνες, μόλις είδαν το πάρκο γλυπτών μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, εκστασιάστηκαν. Συγκεκριμένα είπαν ότι δεν το έχουν ξαναδεί αυτό το πάρκο στη ζωή τους ποτέ, και ότι θυμίζει μόνο μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Έχει δημιουργηθεί αυτός ο καλλιτεχνικός πλούτος στη Δράμα. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί και είναι διαρκή ερεθίσματα αυτά, τα οποία τα έχουμε στην καθημερινότητά μας και είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη όλων των συμπολιτών μας.

Όσον αφορά τη διοργάνωσή μας, είναι όλοι πολύ ενθουσιασμένοι για την έναρξη του συμποσίου. Είναι και οι 10 μέρες που είναι λίγες όταν μιλάμε για μαρμαρογλυπτική, οπότε και αυτοί έχουν σηκώσει τα μανίκια και θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Έρχονται και σε επαφή με το μάρμαρο της Δράμας πρώτη φορά, οπότε σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλος ενθουσιασμός. Φέτος φιλοξενούμε καλλιτέχνες από διαφορετικές σχολές της Ελλάδος, που σημαίνει διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα και διαφορετική αισθητική. Έχουμε τον Φίλιππο Βασιλείου από την Καλών Τεχνών της Αθήνας, μαθητή του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Έχουμε τον Χρήστο Βαγιάτα, από την Καλών Τεχνών Ιωαννίνων, τον Γιάννη Μανικάτη από την Καλών Τεχνών Φλώρινας και τη Γεωργία Νίκα από την Μαρμαρογλυπτική Σχολή της Τήνου. Τελείως διαφορετικές αισθητικές και το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό».

Γιάννης Μανικάτης: «Πανέμορφο το μέρος, εξαιρετική η διοργάνωση»

Στον «Π.Τ.» φιλοξενείται ο γλύπτης Γιάννης Μανικάτης, που συμμετέχει στο Φεστιβάλ, και μας μοιράζεται τις πρώτες του εντυπώσεις: «Είναι πάρα πολύ ωραίο το μέρος, μες στα δέντρα και μια πολύ ευχάριστη διοργάνωση, με πολύ ωραία διάθεση. Το πάρκο με τα γλυπτά δίπλα είναι πανέμορφο. Σε συμπόσια έχω ξανασυμμετάσχει, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε τόσο ωραία τοποθεσία είναι η πρώτη φορά. Συνήθως παρόμοια συμπόσια γίνονται λίγο πιο απόμερα, λόγω της σκόνης του μαρμάρου, σε χωράφια ή οπουδήποτε εκτός πόλης. Είναι πολύ ωραίο το κλίμα εδώ, και όλη αυτή η ζύμωση και με τους άλλους καλλιτέχνες.

Προσωπικά όσον αφορά το έργο μου, πρόκειται για φιγούρα. Και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αποδώσω την κίνηση. Την στατική ενέργεια που έχει το σώμα πριν την έντονη κίνηση, πριν ξεκινήσει να τρέχει. Όπως είναι ο δρομέας τη στιγμή που ξεκινάει να σηκώνεται, αυτόν τον στατικό δυναμισμό. Επίσης με έχει επηρεάσει το υγρό στοιχείο της περιοχής. Έχω ξαναέρθει στη Δράμα, αλλά ήμουν πάντα περαστικός και η αλήθεια είναι ότι το μετανιώνω, γιατί μόνο χθες είδα τόσα πολλά όμορφα πράγματα τα οποία δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν. Και αυτό που προσπαθώ να αποδώσω, είναι η φιγούρα και πώς αυτή καταλαμβάνει μες στις τρεις διαστάσεις τον χώρο, σαν φόρμα από μόνη της. Όχι απλά ως ένας άνθρωπος, αλλά σαν ένα τρισδιάστατο σχήμα».

Βιωματικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους

Μια παράλληλη και ιδιαιτέρως εποικοδομητική πτυχή του Φεστιβάλ είναι τα βιωματικά εργαστήρια γλυπτικής, για παιδιά και για μεγάλους. Πρόκειται για ξεχωριστά εργαστήρια, με δύο καλλιτέχνες που έρχονται καθαρά για αυτόν τον σκοπό. Ο ένας, γνώριμος της διοργάνωσης από πέρσι, ο κ. Αναστάσης Λεονόγλου, καθώς και η κα. Ιωάννα Ζικίδου. Ένα εργαστήριο που, με πηλό, γύψο, όλοι θα φτιάξουν το έργο τους και θα φύγουν με αυτό. Στις 20 του μηνός τέλος, το Σάββατο, θα σηκωθούν τα γλυπτά, θα φτάσουν στην τελική τους θέση και θα πραγματοποιηθεί ένα εορταστικό γκαλά, όπου οι καλλιτέχνες θα μιλήσουν για τα έργα τους και η βραδιά θα συνοδευτεί από μουσική και κρασί, σε ένα ανοιχτό event για όλο τον κόσμο.