Από τη Δ/νση Περ/κής Εκπ/σης, το Δήμο Παρανεστίου και το Γυμν. Νικηφόρου
Ένας διαγωνισμός πειραμάτων
και φυσικής για παιδιά Νηπιαγωγείου
και Δημοτικού στο Νικηφόρο Δράμας
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρ. του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας κ. Αρχ. Καραγιαννίδης
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17 Μαΐου, στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού: «Πειραματίζομαι, δημιουργώ, δρω ως ενεργός πολίτης», από το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Νικηφόρου Δράμας».
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές από διάφορα δημόσια και ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα, είτε με ατομικές, είτε με ομαδικές εργασίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι η επιτροπή αξιολόγησης δέχτηκε πάνω από 62 πρότζεκτ, καθώς και άλλες ομαδικές εργασίες που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν.
Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε από το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Νικηφόρου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την Περιφερειακή Σύμβουλο κα. Χαραλαμπίδου και το Δήμο Παρανεστίου.
Συμμετείχαν επίσης οι Διαδικτυακές Κοινότητες Μάθησης εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης και Διδάσκοντες Φυσικές Επιστήμες, καθώς και το ΕΚΦΕ Δράμας.
Καραγιαννίδης: Καινοτόμα πρωτότυπα πειράματα
Για το διαγωνισμό μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Καραγιαννίδης, ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας, αλλά και ως νέος πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Όπως είπε, «ο διαγωνισμός περιλάμβανε δύο κατηγορίες. Οι δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, η Ε΄ και η ΣΤ΄, έπρεπε να παρουσιάσουν ένα καινοτόμο πρωτότυπο πείραμα, το οποίο να εξηγούν με επιστημονική σαφήνεια και έτσι να αποτρέψουμε την αποστροφή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στις μικρές ηλικίες προς τις φυσικές επιστήμες, αλλά και να δείξουμε ότι η φυσική είναι κάτι διασκεδαστικό, κάτι για να ανακαλύψουν τον κόσμο».
Αναφερόμενος στη δεύτερη κατηγορία, είπε ότι «αφορούσε στις πιο μικρές ηλικίες, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την Δ΄ τάξη του Δημοτικού, και είναι αυτή κατά την οποία πρέπει να εντάξουμε τα παιδιά να λειτουργούν και να σκέφτονται ως ενεργοί πολίτες, ως πολίτες του αύριο. Οπότε κλήθηκαν να κάνουν μια κατασκευή, η οποία να μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία μας στο μέλλον».
Αναφερόμενος σε ορισμένα παραδείγματα των εργασιών είπε: «Ορισμένες απ’ αυτές ήταν το πώς θα αξιοποιήσουμε το βρόχινο νερό ώστε να γίνει πόσιμο για να γλυτώσουμε την λειψυδρία. Είχαμε παρόμοιες κατασκευές. Πώς μπορούμε να κάνουμε την ανακύκλωση πιο φιλική και πραγματικά ωφέλιμη για τον κόσμο μας; Είχαμε τέτοιες κατασκευές και προτάσεις. Ο διαγωνισμός στις μικρές κατηγορίες, εστίαζε στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ».
Ερωτώμενος για τις συμμετοχές, σημείωσε ότι «τα παιδιά μπορούσαν να συμμετέχουν είτε ατομικά, είτε ομαδικά. Χαρά μεγάλη μάς έδωσε, ότι οι περισσότεροι επέλεξαν να συμμετάσχουν ως ομαδικό πρότζεκτ, για να δείξουν τη δύναμη της ομάδας που πάντα είναι καλύτερα».
Τα βραβεία
Να σημειωθεί αρχικά, ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα ενταχθούν σε ένα ψηφιακό βιβλίο, ενώ οι πρωτεύοντες μοιράστηκαν από ένα ωραίο βιβλίο του κ. Αυγολούπη. Ορισμένοι από τους βραβευθέντες ήταν από Αθήνα και άλλες πόλεις και παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο.
Στα πειράματα Φυσικών Επιστημών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού της πρώτης κατηγορίας οι 3 πρώτοι είναι:
- Ελληνογερμανική Αγωγή – Μηλιώνη Κλειώ, Παπαγεωργίου Νάντια – Το αυτοκινητάκι που κινείται με νερό.
- 15ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας «Γεώργιος Βιζυηνός» – Σταμτσίδης Βασίλειος – Πειράματα αγωγιμότητας νερού. Ε΄ τάξη.
- 5ο Πειραματικό Δ.Σ. Κομοτηνής – Ιμπίς Φατμέ, Ντόβα Ελευθερία – Πείραμα για Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη: Το μπαλόνι που δεν σκάει.
Στην δεύτερη κατηγορία Νηπιαγωγεία και Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού: Κατασκευές STEAM οι πρώτοι νικητές είναι:
- Αρσάκειο Τοσίτσειο Νηπιαγωγείο Εκάλης – Κωνσταντίνα Καλιαρντά – Πείραμα έκρηξης ηφαιστείου.
- 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας – Μαρία Παπαδοπούλου, Αυγητίδου Σταυρούλα, Μιχαλάκη Αναστασία – Εξοικονόμηση νερού.
Α΄ Δημοτικού:
12ο Δημοτικό Σχλ. Κορίνθου – Αλμπάνη Παναγούλα – Μια καρδιά που ανθίζει!
Β΄ Δημοτικού:
ΑΣ Αδριανής – Νικηφόρου Δράμας – Ελένη Κουμπρόγλου – Η περιπέτεια της κομποστοποίησης!
Γ΄ Δημοτικού:
2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχ. Ιωαννίνων ΖΠΑ – Δημουλιά Μαρία, Νικολού Αγγελική – Ένα ταξίδι: Από το φίλτρο νερού στη Γυάλα των Αξιών.
Δ΄ Δημοτικού:
Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης – Καρρά Φανή – Σύστημα φιλτραρίσματος νερού.
Επίσης, άλλα 22 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχ., έλαβαν επαίνους και εντάσσονται στο ψηφιακό βιβλίο.