Από το 2ο Δημοτικό σχολείο Δράμας
Ένας παραδοσιακός γάμος
στη Δράμα με «φόντο»
σχολεία της Ομογένειας
Συμμετείχαν διαδικτυακά ελληνικά σχολεία από την Μελβούρνη, το Κονγκό, τη Νότια Αφρική και την Ιταλία
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΙΑ πραγματικά ωραία εκδήλωση και μια μεγάλη γιορτή, η οποία πρόσθεσε αξία στις σχολικές εκδηλώσεις, το μεσημέρι της Πέμπτης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, παρουσίασε το τελετουργικό ενός παραδοσιακού γάμου.
Έτσι όπως γινόταν παλιά, με την προξενήτρα, με την προίκα και με τα προικιά της νύφης, το ξύρισμα του γαμπρού από τους φίλους τους και γενικά όλη την τελετουργία που ακολουθούνταν και όλες τις καταστάσεις στα παλαιότερα χρόνια, στα χρόνια των παππούδων και των γιαγιάδων μας.
Μάλιστα, ο κεντρικός τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Σήμερα γάμος γίνεται σε όλη την Οικουμένη», καθώς την παρακολούθησαν και σχολεία από τη Νάπολη Ιταλίας, το Λουμπουμπάσι από το Κονγκό, τη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ από τη Νότια Αφρική, από την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης. Η σύνδεση μάλιστα έγινε σε ζωντανό χρόνο από τη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το 2ο Δημοτικό Σχολείο συνδιαλέγονταν και με άλλα σχολεία από το Κάιρο της Αιγύπτου που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, καθώς εκεί τα σχολεία κλείνουν νωρίτερα λόγω του Ραμαζανιού και ένα άλλο ελληνικό σχολείο από τη Λιθουανία, το οποίο δεν συμμετείχε λόγω παρέλευσης του ωραρίου (υπάρχει διαφορά ώρας με την Ελλάδα).
Για την ωραία αυτή εκδήλωση, για τον παραδοσιακό γάμο, αλλά και για το πρόγραμμα που ακολουθούν στις επαφές τους με σχολεία της ομογένειας, οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου, μίλησε στον «Π.Τ.» η εκπαιδευτικός κα. Ελένη Σμολοκτού, επισημαίνοντας ότι, «ο ρόλος του σχολείου στην εποχή μας έχει αλλάξει ριζικά. Πρέπει να επεκταθεί και πέρα από τη μετάδοση γνώσεων. Το σύγχρονο σχολείο οφείλει να καλλιεργεί δεξιότητες στους μαθητές ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες με κριτική σκέψη, επικοινωνιακές δεξιότητες και ανάπτυξη ικανοτήτων συνεργασίας».
Όπως τονίζει, «έχοντας αυτό σαν στόχο οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’2 τάξης του σχολείου μας ήρθαν σε επαφή με παιδιά από σχολεία σε διάφορα σημεία του κόσμου. Παιδιά που ζουν σε χώρες με διαφορετική γλώσσα, διαφορετική ίσως θρησκεία, διαφορετικό χρώμα αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Μια καρδιά που χτυπά όταν ακούει τη λέξη Ελλάδα. Δίδαξαν και διδάχτηκαν. Γνώρισαν τα σχολεία τους, τα διαφορετικά φαγητά τους, τα προβλήματα των τόπων τους, ονειρεύτηκαν μαζί τους. Άκουσαν πόσο αγαπούν την Ελλάδα και πόσο περήφανοι είναι για την καταγωγή τους».
Η μεγάλη συνάντηση στον παραδοσιακό γάμο έγινε στο Δημοτικό Ωδείο, με τα ελληνόπουλα της ομογένειας να είναι οι συγγενείς της νύφης και του γαμπρού και όλοι αυτοί καλεσμένοι στο γάμο.
Βοηθοί στην εκδήλωση ήταν το Δημοτικό Ωδείο Δράμας που έδωσε το χώρο και τα μέσα για να πραγματοποιηθούν οι συνδέσεις με τα σχολεία στο εξωτερικό, ο χορευτικός όμιλος Δράμας που “έντυσαν “μουσικά και χορευτικά το γάμο, την κα. Μαρία Κιάκου και τον κ. Βαγενά που τραγούδησαν και έπαιξαν γκάιντα, αλλά και το Λύκειο Ελληνίδων, ο Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρόπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου που έντυσαν τα παιδιά με στολές της εποχής του παππού και της γιαγιάς.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η πρόεδρος κα. Σαρόγλους και ο αντιπρόεδρος κ. Αβραμίδης, με δήλωσή τους στον «Π.Τ.». τόνισαν: «Το σχολείο μας για ακόμη μία φορά αποτελεί σημείο αναφοράς για παρόμοιες δράσεις, αυτή τη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Δράσεις που ξεπερνούν κατά πολύ παρόμοια εξ αποστάσεως ευρωπαϊκά προγράμματα χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Τα παιδιά μας για εβδομάδες μίλησαν με ομογενείς συνομήλικούς τους από τις πέντε ηπείρους. Αντάλλαξαν ιδέες, ιστορίες, βιώματα, ανησυχίες, όνειρα!
Τα παιδιά της Ελλάδας και της διασποράς είναι πολλά και όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους το αποτέλεσμα γίνεται εντυπωσιακό. Ήταν ένα μάθημα ζωής ότι αυτός ο λαός όταν συσπειρώνεται και οργανώνεται μεγαλουργεί».
Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, ευχαριστούν «τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς του σχολείου που έχουν ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είναι πάντα κοντά στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και βοηθά με κάθε δυνατό τρόπο όχι μόνο το σχολείο αλλά και όλη την περιοχή του νομού με δράσεις που προβάλλουν τον τόπο μας πανελλαδικά και διεθνώς».