Home > νέα > Ενημέρωση από τον Αστυνομικό Υποδ. κ. Αντ. Καπελλάκη για τα περιστατικά εξαπάτησης στη Δράμα► Αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας, επιχειρώντας να αποσπάσουν από αυτές συνολικά 173.000 ευρώ

Ενημέρωση από τον Αστυνομικό Υποδ. κ. Αντ. Καπελλάκη για τα περιστατικά εξαπάτησης στη Δράμα► Αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας, επιχειρώντας να αποσπάσουν από αυτές συνολικά 173.000 ευρώ

Επιτυχία της Ασφάλειας Δράμας

 Συνελήφθη στη Δράμα ο «εισπράκτορας»

της σπείρας που επιχείρησε τη Δευτέρα

να εξαπατήσει συμπολίτες μας μέσω τηλεφώνου

  Αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν συμπολίτες μας, επιχειρώντας να αποσπάσουν από αυτές συνολικά 173.000 ευρώ

Ενημέρωση από τον Αστυνομικό Υποδ. κ. Αντ. Καπελλάκη για τα περιστατικά εξαπάτησης στη Δράμα

 

 

ΣΤΑ πλαίσια της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. για τις απάτες μέσω τηλεφώνου που ολοένα και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης 20 Ιανουαρίου στη Δράμα, 56χρονος αλλοδαπός για εξαπάτηση πολιτών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, τα μέλη της σπείρας τηλεφωνούσαν σε πολίτες και χρησιμοποιώντας το πρόσχημα τραυματισμού συγγενικού προσώπου το οποίο χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση, προσπαθούσαν να αποσπάσουν χρήματα 

Εξιχνιάσθηκαν 7 περιπτώσεις απόπειρας απάτης στην πόλη της Δράμας κατά τη διάπραξη των οποίων οι δράστες προσπάθησαν να αποσπάσουν συνολικά 173.000 ευρώ

Εξιχνιάσθηκαν ύστερα από ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, επτά (7) περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης πολιτών, που διαπράχθηκαν την 20-1-2020, πρωινές και μεσημεριανές ώρες στην πόλη της Δράμας.

Συνελήφθη χθες (20-1-2020) το μεσημέρι, στη Δράμα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, 56χρονος αλλοδαπός, μέλος σπείρας που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης σε απόπειρα. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον ακόμη τρεις (3) συνεργούς του, μέλη της σπείρας, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Αναλυτικότερα, προηγήθηκαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, την 20-1-2020, πρωινές και μεσημεριανές ώρες, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες στην πόλη της Δράμας.

Ειδικότερα, άγνωστος δράστης επικοινωνούσε τηλεφωνικά με πολίτες, στους οποίους παρουσιαζόταν ως ιατρός νοσοκομείου και προφασιζόμενος ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει τραυματισθεί και χρειάζεται επειγόντως χειρουργική επέμβαση, ζητούσε διάφορα χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν μεταξύ 20.000 και 35.000 ευρώ.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία και προκειμένου να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, έτερος δράστης ή δράστιδα, ανάλογα με την περίπτωση, προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, επιβεβαιώνοντας τα ψευδή γεγονότα και παρακαλώντας για βοήθεια.

Ακολούθως, στο πλαίσιο άμεσης κινητοποίησης και συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 56χρονο, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε είχε το ρόλο του «εισπράκτορα» της σπείρας.
Συγκεκριμένα, ο 56χρονος βρισκόταν στην πόλη της Δράμας αναμένοντας να καρποφορήσει κάποια από τις προσπάθειας εξαπάτησης, έτσι ώστε στη συνέχεια να μεταβεί στην οικία του θύματος και να παραλάβει τα χρήματα.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν επτά (7) ημεδαπές, ηλικίας από 28 έως 92 ετών, επιχειρώντας να αποσπάσουν από αυτές συνολικά 173.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της σπείρας και να ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα μέλη της.

 Ενημέρωση από τον Αστυνομικό Υποδ.

κ. Αντ. Καπελλάκη για τα περιστατικά

εξαπάτησης στη Δράμα

ASTYNOMIA ENHMEROSH 2

Σε ενημέρωση σχετικά με το πως οι συμπολίτες μας μπορούν να προστατευτούν από περιστατικά εξαπάτησης, προχώρησε χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ. Αντώνιος Καπελλάκης, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Καπελλάκης, σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως και στη Δράμα, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις προσπάθειες των επιτηδείων να εξαπατήσουν πολίτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις προσποιούμενοι συνήθως αστυνομικούς ή γιατρούς και προφασιζόμενοι ότι στενό συγγενικό πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό, ζητούν χρήματα είτε για να αποφευχθούν οι νόμιμες ποινικές συνέπειες είτε για την άμεση πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Ο κ. Καπελλάκης, εξήγησε ότι πρόκειται για απατεώνες, καθώς η Ελληνική Αστυνομία και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν την πρακτική οι υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν ή για την παράληψη νόμιμων ενεργειών.

Μεταξύ άλλων, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κατέληξε στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι: «Σε περίπτωση που άγνωστος επικοινωνήσει μαζί σας και επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη συγγενικού προσώπου, επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με το συγγενή σας από το δικό σας τηλέφωνο με απευθείας κλήση στο τηλέφωνό του, για να επιβεβαιώσετε αν υπάρχει ανάγκη.

Ενημερώστε τους συγγενείς και τους φίλους σας για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι.

Τέλος, ενημερώστε την Ελληνική Αστυνομία ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας».

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι, το 2019 στο νομό Δράμας, σημειώθηκαν εφτά περιστατικά εξαπάτησης, ενώ από αυτά εξιχνιάστηκαν και ακολούθησαν συλλήψεις στα τρία περιστατικά.

Μάλιστα, ήδη από τις αρχές του έτους, έχουν σημειωθεί δυο περιστατικά εξαπάτησης στην περιοχή μας.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ. Αντώνιος Καπελλάκης, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, κατά το έτος 2019, πραγματοποιήθηκαν εννέα διαλέξεις από αστυνομικούς, σε φορείς, ΚΑΠΗ, καφενεία κλπ. σε ολόκληρο το νομό Δράμας, προς ενημέρωση των πολιτών, για τα περιστατικά εξαπάτησης.