Home > Αρθρα > ΕΝΩ ΜΑΘΑΜΕ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΒΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ!!! Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου

ΕΝΩ ΜΑΘΑΜΕ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΒΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ!!! Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου

ΕΝΩ ΜΑΘΑΜΕ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΒΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ!!!

 

Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας.

 

Τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα ζει συνεχόμενες ανατροπές-σοκ στην οικονομία, στην κοινωνία και στην καθημερινότητα του Ελληνικού λαού. Η υποτιθέμενη «θεραπεία» της αυστηρής λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα στην Ελληνική οικονομία για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της, επέφερε το μοναδικό αποτέλεσμά της: να χρεοκοπεί  καθημερινά όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.

Κάθε νέο πακέτο μέτρων που λαμβάνεται με τις υποδείξεις των δανειστών μας, οδηγεί σε αύξηση των φόρων, μείωση μισθών, αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας, μείωση των δημοσίων επενδύσεων, αύξηση των χρεοκοπιών των επιχειρήσεων και μείωση των εισοδημάτων.

Με την ελληνική οικονομία διασωληνωμένη στο μηχανισμό της «οικονομικής στήριξης», ο Ελληνικός λαός πλησιάζει στα όρια της φυσικής του αντοχής. Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται με τις «άνωθεν υποδείξεις» που στοχεύουν στην εξαφάνιση των ελλειμμάτων και τον περιορισμό του χρέους, οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε ασφυξία, τους Έλληνες σε απόγνωση και την ύφεση σε ακόμα μεγαλύτερα βάθη. Ακόμα και αν η «θεραπεία» πετύχει, τελικά ο ασθενής μπορεί να πεθάνει. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μείωση των χρεών και η ευημερία των αριθμών, δεν έχουν καμία σημασία σε μία κοινωνία που έχει χάσει τη χαρά της ζωής, τη χαρά της δημιουργίας, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά της.

Δυστυχώς, η οικονομία έχει εισέλθει σε μία «θανατηφόρο δίνη», σ’ έναν φαύλο κύκλο αργού θανάτου, όπου τα νέα μέτρα αυξάνουν την ύφεση και η ύφεση οδηγεί σε περιορισμό των δημοσίων εσόδων. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων. Η οικονομία συρρικνώνεται, τα ελλείμματα μειώνονται πολύ αργά, το δημόσιο χρέος αυξάνεται, επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι απολύονται, φόροι αυξάνονται, κοινωνικές δαπάνες μειώνονται, δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, παρ’ όλ’αυτά, η πιθανότητα  μιας γενικευμένης χρεοκοπίας της χώρας υπάρχει  πάντα στον ορίζοντα.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο, η θερμοκρασία της Ελληνικής κοινωνίας αυξάνεται σε επικίνδυνο βαθμό. Βεβαιότητες, κοινωνικές κατακτήσεις, δικαιώματα δεκαετιών, όχι μόνο αμφισβητήθηκαν αλλά καταρρίφθηκαν. Η περίφημη  γενιά των 700 ευρώ χαμήλωσε ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες της, καθώς ο κατώτατος μισθός κατρακυλάει επικίνδυνα για όσους βέβαια μπορούν ακόμα να βρούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ή μειώνεται ο τζίρος τους. Η ανεργία αυξάνει και μαζί της η ανασφάλεια για το μέλλον. Η απαισιοδοξία αλλά και η κατάθλιψη έγιναν κανόνας. Αυξάνουν τα περιστατικά αυτοκτονιών και εγκληματικών πράξεων για λίγα ευρώ. Η μία κοινωνική ομάδα επιτίθεται στην άλλη κατηγορώντας την ως «προνομιούχα», ενεργοποιώντας έτσι το φαινόμενο του «κοινωνικού κανιβαλισμού». Οι αντοχές και η αλληλεγγύη της Ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά. Ολοι αναρωτιούνται  ποιος φταίει, αν υπάρχει διέξοδος στην κρίση, έστω ένα μικρό φως στο βάθος του τούνελ, κατηγορώντας ταυτόχρονα το Ελληνικό πολιτικό σύστημα για την κατάντια της χώρας.

Καμία ανάπτυξη στη χώρα δεν υπάρχει!!

Το μόνο που αναπτύσσεται είναι η ύφεση!!

Οι μόνοι που πολλαπλασιάζονται είναι οι χρεοκοπημένοι Ελληνες!!

Μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού βυθισμένη στην άβυσσο της ανέχειας και της χρεοκοπίας αναγκάσθηκαν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με λέξεις  και έννοιες που παντελώς αγνοούσαν πριν το 2008. Μακάρι να μην σας θυμίζει τίποτε το παρακάτω λεξιλόγιο της χρεοκοπίας… Φοβάμαι όμως, ότι όλα σας είναι πλέον γνωστά: Τόκοι υπερημερίας. Ληξιπρόθεσμα δάνεια. Τρίμηνη καθυστέρηση. Διαταγή πληρωμής. Ακάλυπτη επιταγή. Απλήρωτες συναλλαγματικές. Δικαστικός επιμελητής. Καταγγελία σύμβασης-κλήση-εξώδικη πρόσκληση, έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης. Πλειστηριασμός. Ανακοπή εκτέλεσης. Ρύθμιση δανείου. Εξωδικαστικός συμβιβασμός. Διακανονισμός. Εισπρακτικές εταιρείες. Στάση πληρωμών. Υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πρώτη κατοικία. Ασφαλιστικά μέτρα. Ειρηνοδικείο. Πτώχευση. Πτωχευτικός συμβιβασμός. Ποινικό αδίκημα. Προσωποκράτηση. Φυλάκιση για χρέη στο Δημόσιο.  Κατάσχεση εις χείρας τρίτων. Υπερδανεισμός. Ανεξόφλητο υπόλοιπο. Απαιτήσεις πιστωτών. Αναδιάρθωση χρέους. Ελεγχόμενη χρεοκοπία. Νόμοι Κατσέλη ή Ν. 3869/2010. Αρθρου 99 περί ελεγχόμενης πτώχευσης. Πτωχευτικός Κώδικας. Επιλεκτική  χρεοκοπία (Selective Default ή SD). Επαχθές χρέος. Μόχλευση χρεών. Κούρεμα χρέους (Haircut). Απομείωση χρέους. Τοξικά ομόλογα. Οικονομική φούσκα (Bubble Economy). Επαναγορά χρέους. Αδυναμία πληρωμής (Failure to Pay). Διαγραφή χρέους. Εγκλωβισμένοι στο Ελβετικό φράγκο. Πιστωτικό γεγονός. Επιμήκυνση. Βιωσιμότητα χρέους. Επισφαλή δάνεια. Νόμιμη τοκογλυφία. Περιορισμένη χρεοκοπία. Χρεοκρατία (Debtocracy).  Χρεοκοπία (Bankruptcy).

Κύριοι αρμόδιοι, κυβερνητικοί και μη.

Δεν αντέχεται άλλο αυτή η συνεχόμενη λιτότητα, οι περικοπές, οι νέοι φόροι χωρίς ορίζοντα ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε οξυγόνο για να αναπνεύσουμε. Αλλά και αισιοδοξία. Χωρίς αισιοδοξία θα πάθουν ανοσία όσοι εντάχθηκαν στην ανυπόληπτη «λέσχη» των χρεοκοπημένων Ελλήνων.

Και μην αναζητάτε μάταια σ’ αυτό το περιβάλλον επενδυτές εγχώριους και αλλοχώριους.

Η αγγελία-κάλεσμα σε μελλοντικούς επενδυτές του τύπου «Ζητείται βλάξ με προχωρημένη νοητική υστέρηση, πολυδισεκατομμυριούχος για επενδύσεις στην Ελλάδα» που απευθύνετε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν βρήκε, ούτε θα βρεί ανταπόκριση.

Και οι βλάκες που με την «κόσα να τους κόβεις δεν τελειώνουν», το «πήραν χαμπάρι» πλέον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *