Home > νέα > Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Η αντικατάσταση των οδικών πινακίδων έγινε πριν αρκετά χρόνια

Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Η αντικατάσταση των οδικών πινακίδων έγινε πριν αρκετά χρόνια

Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»

Η αντικατάσταση των οδικών πινακίδων

έγινε  πριν αρκετά χρόνια

Για το λόγο ότι το δίκτυο των μελών του επεκτάθηκε γεωγραφικά

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα τόσο σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί αντικατάστασης των οδικών πινακίδων των «Δρόμων του Κρασιού της Μακεδονίας» με αντίστοιχες πινακίδες των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συνεπεία της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Τούτου δοθέντος, η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», προέβη στην έκδοση δελτίου Τύπου, με το οποίο δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ανωτέρω πληροφορία είναι αναληθής. Παράλληλα, διευκρινίζει επί του προκειμένου τα ακόλουθα:

  • Το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» τροποποιήθηκε σε «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» πριν από 16 χρόνια (το έτος 2002), καθώς το δίκτυο των μελών του επεκτάθηκε γεωγραφικά με την ένταξη σε αυτό επισκέψιμων οινοποιείων και από άλλες Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα από τη Θράκη και την Ήπειρο.
  • Οι οδικές πινακίδες με το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» τοποθετήθηκαν το έτος 2000, πριν από την αλλαγή της επωνυμίας του δικτύου.
  • Από το 2002 και μετά όσα οινοποιεία του δικτύου επιθυμούσαν να τοποθετήσουν επιπλέον οδική σήμανση χρησιμοποιούσαν τη νέα επωνυμία του δικτύου: «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος». Έτσι, σήμερα υπάρχουν ταυτόχρονα και παλαιές και νέες οδικές πινακίδες.
  • Η νέα οδική πινακίδα στην οποία αναφέρονται τα ανωτέρω δημοσιεύματα («Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» στην Επανομή Θεσσαλονίκης) τοποθετήθηκε πριν από 3 χρόνια και σε νέα θέση, διαφορετική από εκείνη της πινακίδας με την παλαιότερη επωνυμία («Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας»), η οποία βρίσκεται στην αρχική της θέση (στην άνοδο προς Πλαγιάρι).

Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) και το υπουργείο Εξωτερικών, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.) των ελληνικών οίνων (περιλαμβανομένης και της Π.Γ.Ε. Μακεδονία), σε περιπτώσεις που παρατηρείται παράνομη χρήση τους από οινοπαραγωγούς άλλων χωρών.

Ειδικότερα, η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» φροντίζει να συντονίσει ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, να αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ενημερώσει ελληνικές πρεσβείες και αλλοδαπές διοικητικές αρχές, κάθε φορά που υποπίπτει στην αντίληψή της προσπάθεια σφετερισμού ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων, προπάντων δε της Μακεδονίας.

Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, περιλαμβάνει οκτώ διαδρομές με την όγδοη να αφορά την περιοχή μας. Συγκεκριμένα οι διαδρομές είναι οι εξής:

Η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Η Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου

Η Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών

Η Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας

Η Διαδρομή του Κρασιού της Πέλλας – Γουμένισσας

Η Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης

Η Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής

Η Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου

Η Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου

Στην αρχαιότητα το Παγγαίον Όρος, διάσημο για τα ορυχεία χρυσού και αργύρου, ήταν κέντρο της διονυσιακής λατρείας. Εδώ, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ανατράφηκε ο θεός Διόνυσος και με κρασί του τόπου μέθυσε τα σαρκοβόρα άλογα του τοπικού βασιλιά Λυκούργου. Έτσι, η όγδοη Διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, αρχίζει από το Παγγαίον Όρος, το Κοκκινοχώρι στο Δήμο Ορφανού και περνά από την πόλη της Καβάλας για να συνεχίσει προς την πόλη της Δράμας, περνώντας από το Μικροχώρι. Στη συνέχεια, ανηφορίζοντας προς το Φαλακρόν Όρος, φτάνει στα Κοκκινόγεια στο Δήμο Προσοτσάνης και διασχίζει προς τα δυτικά το νομό Σερρών περνώντας από τους Αμπέλους, μέχρι τον πλούσιο υδροβιότοπο της Κερκίνης.

Επιστρέφοντας στην Καβάλα, ο επισκέπτης θα κατευθυνθεί ανατολικά προς τη Θράκη, με τελικό οινικό προορισμό τη Μαρώνεια, ο όμορφο χωριό με τα παλιά αρχοντικά στις πλαγιές του Ίσμαρου.  Στη διαδρομή, η Κοιλάδα του Νέστου, η παραδοσιακή Ξάνθη, τα Άβδηρα, πατρίδα του Δημόκριτου, η λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα με το φυσικό όρμο Πόρτο Λάγος και η Κομοτηνή.

Στη Διαδρομή, ερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη, στα 110 χλμ. περίπου, θα συναντήσουμε πρώτα το περίφημο λιοντάρι και τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Αμφιπόλεως. Σε μικρή απόσταση, στο Κοκκινοχώρι, βρίσκεται το Κτήμα Βιβλία Χώρα, επισκέψιμο σημείο της Διαδρομής του Κρασιού του Διονύσου. Συνεχίζοντας παραλιακά τη Διαδρομή μας, θα συναντήσουμε την αμφιθεατρικά κτισμένη η Καβάλα με το περίφημο Βυζαντινό κάστρο, τα Τείχη και το επιβλητικό υδραγωγείο. Σε κοντινές τοποθεσίες, θα απολαύσουμε ωραίες παραλίες και φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες.

Ο δρόμος που οδηγεί από την Καβάλα στη Δράμα περνά από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Οι ανασκαφές στη θέση της αρχαίας πόλης και στα περίχωρα απεκάλυψαν ίχνη της Εγνατίας οδού, τη περίφημη ρωμαϊκή αγορά, το γνωστό αρχαίο θέατρο και πλήθος οικοδομημάτων. Πιο ψηλά στο Παγγαίον Όρος βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι της Εικοσιφοινίτσας, με την Αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας.

Πριν φτάσουμε στη Δράμα, ο δρόμος κατευθύνεται για λίγο ανατολικά, στο Μικροχώρι. Εκεί, θα επισκεφθούμε το Κτήμα Τέχνη Οίνου Μικροχωρίου.

Η πόλη της Δράμας είναι χτισμένη στους πρόποδες του Φαλακρού Όρους που οι ντόπιοι ονομάζουν `βουνό των λουλουδιών`. Η περιήγηση στην περιοχή είναι ιδανική για όσους αγαπούν το βουνό και το δάσος. Θα βρουν: χιονοδρομικό κέντρο και τέσσερα ορεινά καταφύγια, το σπήλαιο του Μαρά με πολύχρωμους σταλακτίτες και αντανακλάσεις, το πανέμορφο δάσος της Ελάτης. Θα συνεχίσουμε βορειοανατολικά, στα Κοκκινόγεια Δράμας μετά την Προσοτσάνη, για να επισκεφθούμε το Κτήμα Παυλίδη.

Στη συνέχεια, ο δρόμος κατευθύνεται στη Θράκη. Περνά από την Ξάνθη, την πόλη με τα χίλια χρώματα, με στολίδι την ανέπαφη και διατηρητέα Παλιά Πόλη, όπου ένας περίπατος στα στενά σοκάκια και αρχοντικά που θυμίζουν το μεγαλείο της θα συναρπάσει τον επισκέπτη και φυσικά τη νέα πόλη με τα μοντέρνα κτίρια και εμπορικά της κέντρα.

Έπειτα, κατηφορίζει προς το Θρακικό πέλαγος και φτάνει στα Άβδηρα όπου θα συναντήσουμε τον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό, το λαογραφικό και το αρχαιολογικό μουσείο και την αρχαία πόλη. Συνεχίζει δίπλα στη Βιστωνίδα, απέραντη λιμνοθάλασσα μοναδικής ομορφιάς και παγκοσμίως γνωστή ως καταφύγιο άγριων πτηνών της Μεσογείου. Κάνει μια στάση στο γραφικό λιμάνι του Πόρτο Λάγος και φτάνει στο κέντρο της Θράκης , στη Ροδόπη με τη Μαρώνεια και την ομηρική Ίσμαρο – την πατρίδα του οίνου με τον οποίο, σύμφωνα με τον Όμηρο στην Οδύσσεια, ο πολυμήχανος Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα απελευθερώνοντας… εαυτώ και συντρόφους. Σήμερα, οι αμπελώνες της οινοποιίας Tsantali στη Μαρώνεια, αποδεικνύουν τη προσπάθεια αναβίωσης και συνέχισης μιας πανάρχαιας οινοποιητικής παράδοσης.

Κατα μήκος της διαδρομής, επιλεγμένοι ξενώνες, εστιατόρια και χώροι παραγωγής και διάθεσης τοπικών/παραδοσιακών προϊόντων αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν και να περιποιηθούν τους περιηγητές.

Οι επισκέπτες της Διαδρομής του Κρασιού του Διονύσου, εκτός από τα οινοποιία της περιοχής μπορούν να επισκεφτούν πολλούς αξιόλογους χώρους, οι οποίοι είναι:

  • Αμφίπολη (αρχαιολογικός χώρος, μουσείο)
  • Φίλιπποι (αρχαιολογικός χώρος, μουσείο)
  • Σπήλαιο Αλιστράτης και Φαράγγι του Αγγίτη
  • Σπήλαιο Μααρά
  • Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
  • Σπήλαιο Ποταμών
  • Δάσος Σημύδας στη Μικρομηλιά
  • Δάσος Ελάτης
  • Δέλτα του Νέστου
  • Πόρτο Λάγος
  • Νήσος Θάσος
  • Άβδηρα (αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο, παραδοσιακός οικισμός)
  • Αρχαιολογικός χώρος στα παράλια του Ν. Ξάνθης
  • Αρχαιολογικός χώρος της Μαρώνειας

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν για τα οινοποιεία της Δράμας τον δρόμο των Σερρών και να συναντήσουν πανέμορφους χώρους για περιηγήσεις όπως τη λίμνη Κερκίνη και την περιοχή γύρω από αυτήν με τα Άνω και Κάτω Πορόια, τη Μακρυνίτσα και άλλα πανέμορφα χωριά, με την τοπική γαστρονομία και ενδιαφέρουσες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υπόλοιπη Θράκη, συνεχίζοντας δυτικά μετά τη Μαρώνεια, στην παραθαλάσσια Αλεξανδρούπολη, στο Δέλτα του Έβρου, στις Φέρρες και το Σουφλί.