Home > Αρθρα > Εντάξεις έργων και γραφειοκρατία χωρίς πυθμένα…Του Θανάση Πολυμένη

Εντάξεις έργων και γραφειοκρατία χωρίς πυθμένα…Του Θανάση Πολυμένη

Εντάξεις έργων

και γραφειοκρατία

χωρίς πυθμένα…

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα πολλά προβλήματα της χώρας ανάμεσα στα τόσα άλλα, είναι και η γραφειοκρατία. Ο καθένας από εμάς, θα έχει σίγουρα να διηγηθεί μια μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία, μέσα από την οποία αναδεικνύεται ως ένα τεράστιο τείχος ταλαιπωρίας, η γραφειοκρατία. Ορισμένα  βέβαια από αυτά τα μικρά  καθημερινά και διάφορα, έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται και οι πολίτες να βρίσκουμε ευκολότερες λύσεις. Όπως για παράδειγμα η απόκτηση ενός πιστοποιητικού γέννησης, ή οικογενειακής κατάστασης, που πλέον με τον προσωπικό σου υπολογιστή στο σπίτι ή το κινητό τηλέφωνο, μπορείς να το βρεις, να το κατεβάσεις στην αποθήκευσης της συσκευής σου και να το τυπώσεις. Και να ισχύει με όλες τις νομιμότητες. Διάφορες άλλες εφαρμογές που πλέον έχουν αρχίσει και μπαίνουν στη ζωή μας, δίνουν μικρές λύσεις σε παρόμοια ζητήματα.

Από εκεί και πέρα όμως, η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει σε ορισμένα άλλα ζητήματα. Και σ’ αυτά θέλω να αναφερθώ σήμερα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στη Δράμα.

Ο κ. Πέτσας λοιπόν, ανακοίνωσε την ένταξη διαφόρων έργων, στο χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντ. Τρίτσης». Όπως μεταξύ άλλων την καθαίρεση των παλαιών κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου Δράμας και την ανέγερση ενός σύγχρονου αθλητικού χώρου, κάτω από την κατασκευή νέων κερκίδων. Και ακόμα, την πλήρη ανάπλαση της περιμετρικής οδού Κορυλόβου, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, διαδρόμους για τζόκινγκ, χώρους στάθμευσης και άλλα σημαντικά. Ακόμα, στο Καλαμπάκι ανακοίνωσε την κατεδάφιση του παλιού κτιρίου και την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου Γυμνασίου – Λυκείου. Και ακόμα, διάφορα άλλα έργα μικρά και μεγάλα.

Αυτή την ώρα λοιπόν, αυτό που έχουμε είναι η ένταξη για χρηματοδότηση. Που σημαίνει τι; Ότι για να προχωρήσουν τα έργα αυτά, βρέθηκαν τα χρήματα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αλλά πολύς κόσμος εντούτοις θα λέγαμε ότι … λαϊκίζει, καθώς δηλώνει εκείνο το αξεπέραστο… έλα μωρέ, με την έννοια ότι όλα αυτά είναι μόνο λόγια. Και δυστυχώς, εν μέρει, μπορεί να είναι και μια μεγάλη αλήθεια. Κι αυτό γιατί, σήμερα στην Ελλάδα, για να αρχίσει να υλοποιείται ένα έργο χρειάζονται πραγματικά τουλάχιστον δύο χρόνια και πάλι, αν είμαστε άτυχοι μπορεί να διαιωνιστεί!

Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση του Δημοτικού σχολείου Κάτω Νευροκοπίου. Ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, εντούτοις, μας έμεινε μια λακκούβα γεμάτη με λασπώδη νερά. Η έκπτωση ενός εργολάβου που δεν μπόρεσε να το ξεκινήσει καν, η απύθμενη γραφειοκρατία για αλλαγή του επόμενου αναδόχου και η νέα ενεργειακή κρίση που ήρθε και οι επόμενοι εργολάβοι αρνούνται να το αναλάβουν λόγω οικονομικών καταστάσεων, είναι αποτέλεσμα να οδηγεί το έργο σε νέα δημοπράτηση. Που σημαίνει μια ακόμα καθυστέρηση πάνω από 10 μήνες! Αλλά αυτές είναι οι διαδικασίες όπως λένε οι αρμόδιοι. Και εφόσον είναι χρήματα ευρωπαϊκά, σημαίνει ότι αν δεν ακολουθηθούν αυτές, τότε τα χρήματα θα ακυρωθούν, θα χαθούν και θα γυρίσουν πίσω.

Μια άλλη τραγική περίπτωση, είναι αυτή της κατεδάφισης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας. Ενώ υπάρχει η δωρεά μιας μελέτης από τη RAYCAP, ενώ η άδεια κατεδάφισης έχει εγκριθεί από την Πολεοδομία από το καλοκαίρι ακόμα, παρ’ όλα αυτά έχουν περάσει επτά γεμάτοι μήνες, ώστε το αρμόδιο  υπουργείο να δώσει την τελική άδεια για να ξεκινήσει η κατεδάφιση. Επτά μήνες μετά την έκδοση της άδειας κατεδάφισης και περιμένουμε να ξεκινήσουν τα έργα! Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, τραβάνε πίσω εργασίες οι οποίες μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει και να ξεκινούσαν τα έργα της ανέγερσης του νέου κτιρίου. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε ακόμα στο μηδέν με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Το γνωστό έργο του ΒΑΑ της ανάπλασης της 19ης Μαΐου στη Δράμα, είχε ξεκινήσει τις πρώτες δημοπρατήσεις του από την άνοιξη του 2017. Εντούτοις, μόλις το 2020 ξεκίνησαν τα πρώτα έργα.

Τα έργα που ανακοίνωσε προχθές ο κ. Πέτσας, έχουν αρκετό μέλλον μπροστά τους. Αν είμαστε τυχεροί και αν όλα πάνε καλά, το Δημοτικό Στάδιο για παράδειγμα, θα αρχίσει να κατασκευάζεται κάπου στα μέσα του 2023. Όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός κ. Πέτσας, θα πιέζει και ο ίδιος ώστε μέσα στο 2022 να ξεκινήσει η δημοπράτηση για τα πρώτα έργα. Που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και με μια τέλεια κατάσταση με την  υπάρχουσα γραφειοκρατία, θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2023. Όπως και για την περιμετρική οδό Κορυλόβου. Όπως και για το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου. Θα γίνει όμως έτσι; Αν σκεφτούμε ότι το 2023 έχουμε εκλογές, αυτό σημαίνει ένα μεγάλο κενό στις όλες διαδικασίες, λόγω των εκλογών, όπως οι νόμοι προστάζουν! Επί της ουσίας, θα περιμένουμε να δούμε πόσο μακριά θα τραβήξουν όλες αυτές οι βαλίτσες!