Home > νέα > Ένταξη Ουκρανών μαθητών προσφύγων σε τάξεις υποδοχής σχολείων της Δράμας

Ένταξη Ουκρανών μαθητών προσφύγων σε τάξεις υποδοχής σχολείων της Δράμας

Ένταξη Ουκρανών μαθητών

προσφύγων σε τάξεις

υποδοχής σχολείων της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ για άλλη μια φορά το προσφυγικό δράμα που ζει η Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη, το κύμα προσφύγων από την Ουκρανία προς διάφορες γειτονικές χώρες αυξάνεται καθημερινά και ξεπερνάει πλέον το 1 εκατομμύριο.

Γυναικόπαιδα κυρίως, με μια βαλίτσα στο χέρι που δεν χωράει μια ολόκληρη ζωή, παίρνουν το δρόμο της σωτηρίας. Αυτοί που μένουν πίσω είναι οι άντρες της οικογένειας, οι οποίοι βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου για την πατρίδα τους. Αλλά ακόμα και αν ήθελαν κάποιοι απ’ αυτούς να φύγουν, η έξοδος από τη χώρα απαγορεύεται για τους άνδρες. Συνοδεύουν γυναίκες και παιδιά μέχρι το τελευταίο σημείο διαφυγής και ξαναγυρίζουν πίσω στα χαρακώματα  και τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σήμερα, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία  στην Ελλάδα, ξεπερνούν τα 5.000 άτομα.

Ελάχιστοι απ’ αυτούς, έχουν έρθει στη Δράμα, που σήμερα δεν ξεπερνούν τα 10 με 15 άτομα, οι οποίοι και φιλοξενούνται προς το παρόν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

Ο «Πρωινός Τύπος» παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες τις οικογένειες αυτές, οι οποίες επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ζητώντας τη συνδρομή  και συμπαράσταση της πολιτείας με όποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει.

Ένταξη παιδιών στα σχολεία

Από τα σπουδαιότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα αυτές τις οικογένειες, είναι και η ένταξη των παιδιών τους στα ελληνικά σχολεία της Δράμας και το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη ξεκινήσει.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Π.Τ.» με την προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Φρόσω Χαραλαμπίδου, μας ενημερώνει ότι «αυτά τα παιδιά που βρέθηκαν στη Δράμα, φιλοξενούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ήδη, είναι ένα παιδί που είχε έρθει πριν από 10 μέρες και άλλα τρία παιδιά που ήρθαν προχθές».

Όπως τόνισε η κα. Χαραλαμπίδου, «αυτά τα παιδιά τα πάνε στα Εκπαιδευτήρια, όπου λειτουργεί ήδη Τάξη Υποδοχής, όπου φοιτούν και άλλα παιδιά από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας». Όπως επισημαίνει η ίδια, «υπάρχει δάσκαλος για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά και συμφώνησαν και οι γονείς. Μάλιστα σήμερα (χθες), οι γονείς θα πήγαιναν να γράψουν τα παιδιά στο σχολείο».

Η κα. Χαραλαμπίδου διευκρίνισε ότι, «αυτή την ώρα, τα παιδιά αυτά δεν έχουν έρθει ως  πρόσφυγες με την ταυτότητα που  θα έπρεπε να έχουν μαζί τους. Με την έννοια ότι ήρθαν με συγγενικά τους πρόσωπα και όχι οργανωμένα με προσφυγικές ομάδες. Προς το παρόν περιμένουμε και οργανωμένες μαζικές εισδοχές. Για να γίνει όμως αυτό, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να βρεθεί και ανάλογη δομή ώστε να φιλοξενηθούν. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο γι’ αυτό το θέμα».

Όσον αφορά το ζήτημα της γλώσσας, «το ζήτημα αφορά και τα άλλα τα παιδιά από τη Δομή Φιλοξενίας. Αν και η συνεννόηση είναι λίγο δύσκολη, το πρωτεύον όμως δεν είναι η γλώσσα. Το πρωτεύον είναι τα παιδιά να μην χάσουν την σχολική επαφή και να μπορέσουν μέσα από τη σχολική ζωή να αμβλύνουν τα βιώματα που έχουν ζήσει. Ο στόχος είναι αυτός, ώστε μέχρι να έχουν ειρήνη στον τόπο τους και να ξαναγυρίσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, κα. Βαμβούρη, η οποία με δήλωσή της στον «Π.Τ.», επισημαίνει ότι «είναι δύο παιδιά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα οποία θα πάνε σε Τάξη Υποδοχής που λειτουργεί ήδη στο 1ο ΓΕΛ Δράμας και θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα παιδιά».

Πιθανότητα φιλοξενίας στη Δομή της Δράμας

Όσον αφορά το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία, προς το παρόν φαίνεται ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, το Υπ.  Μεταναστευτικής και Ασύλου, μέχρι σήμερα έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας 2.704 Ουκρανοί πολίτες, εκ των οποίων οι 50 μόνο έχουν αιτηθεί να φιλοξενηθούν σε δομές πρώτης υποδοχής. Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Μηταράκη, το σύνολο των άμεσα διαθέσιμων κλινικών φιλοξενίας προσεγγίζουν τις 5.000 και μπορούν προοπτικά να ανέλθουν σε 30.000.

Όσον αφορά την περιοχή μας, Ουκρανοί πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν στη δομή στη Σιντική Σερρών.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε και μίλησε χθες με το Διοικητή της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας κ.Τουτουντζόγλου. Ρωτήσαμε τον κ. Τουτουντζόγλου αν υπάρχει πιθανότητα φιλοξενίας τους στη Δομή της Δράμας και μας απάντησε σχετικά: «Αυτή τη στιγμή υφίσταται η δυνατότητα βραχυχρόνιας φιλοξενίας στη Δομή Σιντικής Σερρών που είναι αρκετά κοντά στον Προμαχώνα, ενώ για μεγαλύτερο διάστημα στη Δομή των Σερρών. Ως εκ τούτου και με τα σημερινά δεδομένα και ανάλογα με τον σχεδιασμό του  Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η δομή της Δράμας δεν προβλέπεται να παρέχει υλικές παροχές και φιλοξενίας σε πρόσφυγες της Ουκρανίας».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τουτουντζόγλου, «εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις, εμείς είμαστε πανέτοιμοι, ώστε με απόφαση του Υπουργείου να φιλοξενήσουμε και πρόσφυγες από την  Ουκρανία».

Ερωτώμενος αν υπάρχει κάποια συζήτηση για φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία σε άλλο σημείο του Νομού Δράμας, ο κ. Τουτουντζόγλου απάντησε αρνητικά τονίζοντας: «Αρχικά θα πρέπει και οι ίδιοι να αιτηθούν να φιλοξενηθούν. Στη Δράμα προς το παρόν μένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα. Σε περίπτωση που αιτηθούν φιλοξενία και το Υπουργείο αποφασίσει για τη Δομή, τότε αυτό θα  γίνει στη γνωστή Δομή στη ΒΙ.ΠΕ.».

Ερωτώμενος αν μπορεί να υπάρξει συγκατοίκηση ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό επίπεδο, ο κ. Τουτουντζόγλου εξηγεί ότι, «στη Δομή της Δράμας φιλοξενούνται αραβόφωνοι. Παρά ταύτα και Ουκρανοί και αραβόφωνοι για τον ίδιο λόγο απομακρύνθηκαν από τις πατρίδες τους και άρα θα χρειαστεί αλληλοκατανόηση και από τις δύο πλευρές, αν τυχόν γίνει κάτι τέτοιο».