Home > Πρώτο Θέμα > Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του Φεστιβάλ Δράμας υποσχέθηκε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Γιατρομανωλάκης: «Σχεδιάζουμε Εθνική Σχολή Κινηματογράφου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του Φεστιβάλ Δράμας υποσχέθηκε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Γιατρομανωλάκης: «Σχεδιάζουμε Εθνική Σχολή Κινηματογράφου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας με σύγχρονη και ανανεωμένη εικόνα

Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

του Φεστιβάλ Δράμας υποσχέθηκε

ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού

Γιατρομανωλάκης: «Σχεδιάζουμε Εθνική Σχολή Κινηματογράφου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΝΩΡΙΣ το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου, άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η άκρως λιτή τελετή έναρξης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος», παρουσιάζονται μια σύγχρονη και ανανεωμένη εικόνα στους θεατές που την παρακολουθήσαν, τόσο δια ζώσης, όσο και μέσω διαδικτύου σε ζωντανή σύνδεση.

Παρόντες στην τελετή έναρξης, ήταν ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Μπλούχος, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Δεμερτζής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης, τα μέλη των κριτικών επιτροπών, ο πρώην δήμαρχος, βουλευτής και υπουργός κ. Τζίμας με την κα. Μποτέλλη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, και άλλοι.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία των όσων ειπώθηκαν, είναι η προσπάθεια ένταξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, όπως και η δημιουργία μιας Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως τόνισε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης.

241991588_428205512204561_5936990325711993612_n

Γιατρομανωλάκης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε κατά την άφιξή του ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, ο οποίος εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία του στο Φεστιβάλ Δράμας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημείωσε: «Είναι πλέον ένα καθιερωμένο Διεθνές Φεστιβάλ, με πολύ σπουδαία διεθνή παρουσία στα κινηματογραφικά δρώμενα, που έχει αναδείξει πολύ σπουδαίες ταινίες».

Όπως τόνισε, «το Υπ. Πολιτισμού, από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει το Φεστιβάλ αυτό και με πόρους, αλλά και με ιδέες και προτάσεις, για το πώς πραγματικά μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο έλξης και ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, σκοπεύω να μείνω στη Δράμα παραπάνω αυτή τη φορά, για να συζητήσω εδώ με τους φορείς της πόλης και τους βουλευτές, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταστήσουμε τη Δράμα πόλο κινηματογράφου, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ερωτώμενος από τον «Πρωινό Τύπο» αν υπάρχουν νεότερα σχετικά με την Σχολή Κινηματογράφου ο κ. Γιατρομανωλάκης απάντησε: «Είναι στο ευρύτερο πλαίσιο αυτού που μόλις σας περιέγραψα».

Αργότερα κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης, ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς πιστεύουμε σ’ αυτό το Φεστιβάλ. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, το να γυρίζεις ταινίες στην Ελλάδα, το να γυρίζεις ελληνικές ταινίες, δεν είναι ένα και το αυτό. Και εμείς οφείλουμε, ως θεματοφύλακας της ελληνικής κινηματογραφίας του Υπ. Πολιτισμού να στηρίζουμε κυρίως το δεύτερο. Δηλαδή τους Έλληνες δημιουργούς και τις ελληνικές ταινίες».

FESTIVAL (50)

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι το πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν εντάξει προγράμματα πολιτισμού. Ο Σύγχρονος Πολιτισμός έχει εξασφαλίσει 250 εκατ. ευρώ από αυτό. Και πολλά από αυτά τα προγράμματα εστιάζουν στον κινηματογράφο. Επίσης, για πρώτη φορά, σχεδιάζουμε μια Εθνική Σχολή Κινηματογράφου. Είναι κάτι το οποίο είχε προβλεφθεί από το 1981. Μιλάμε για μια Σχολή λιγάκι διαφορετική, όχι όπως αυτές που έχουμε τώρα που είναι πανεπιστημιακές με υποχρεωτικές σπουδές. Όμως, καθώς γυρίζονται όλο και περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα, η ανάγκη και η ζήτηση για έμπειρους ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν σ’ αυτές τις ταινίες μεγαλώνει. Κι εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για νέους ανθρώπους, να μάθουν και να βρουν δουλειά, μέσα από μια σοβαρή και σπουδαία Σχολή Κινηματογράφου. Κι αυτό το project έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης».

FESTIVAL ENARXH

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Γιατρομανωλάκης σημείωσε ότι «και η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό ανάκαμψης, ειδικά για μικρές τοπικές οικονομίες. Για πόλεις μικρές όπως η Δράμα, που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τόσο μεγάλο και σπουδαίο Φεστιβάλ όπως αυτό. Και πιστεύουμε τόσο πολύ στο Φεστιβάλ και στη δυναμική του, που αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της πόλης, είναι πώς ακριβώς με το Φεστιβάλ, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτεροι οικοσύστημα κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό με έδρα τη Δράμα, το οποίο να περιλαμβάνει όχι μόνο οπτικοακουστικές δραστηριότητες, αλλά να περιλαμβάνει και ένα οικοσύστημα με start up που έχουν να κάνουν με τον κινηματογράφο, με μετεκπαιδεύσεις και φυσικά το Φεστιβάλ να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Ήδη είναι στα τρία κορυφαία Φεστιβάλ της Ευρώπης».

FESTIVAL (58)

Μαμσάκος: Η Σχολή Κινηματογράφου απαίτηση 44 χρόνων

Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, καλωσόρισε τους καλεσμένους στην έναρξη του Φεστιβάλ και επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Μια ακριτική πόλη, με ανθρώπους γεμάτους πάθος, μεράκι, ανησυχίες, γέννησε στα σπλάχνα της πριν από 44 χρόνια το παιδί της τέχνης˙ το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρούς Μήκους, που αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό, κύρους και προβολής της πόλης μας».

Όπως τόνισε, «το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κινηματογραφικού κόσμου, όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως χώρος ανάπτυξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον, ένα κομμάτι του πολιτισμού μας».

Αναφερόμενος στη Σχολή Κινηματογράφου σημείωσε: «Η χρονιά διεκδίκησης για την Σχολή Κινηματογράφου, είναι σε πολύ καλό δρόμο. Και είμαστε κοντά στη λειτουργία της στη Δράμα. Κρίναμε ότι η αναγκαιότητα της ίδρυσης της Σχολής στη Δράμα, είναι απαίτηση των 44 χρόνων που λειτουργεί το Φεστιβάλ Δράμας. Άλλωστε το brand name είναι πολύ μεγάλο».

241891363_428205608871218_3515551662671131724_n

Δηλώσεις κ.κ. Δεμερτζή – Σακαρίδη

Σε δηλώσεις του πριν από την τελετή έναρξης, ο πρόεδρος του ΠΟΦΤΜΜ Δράμας κ. Δεμερτζής, σημείωσε ότι «το Φεστιβάλ έχει εξαιρετικές συμμετοχές στο Ελληνικό όσο και στο Διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα και ξεπεράσαμε τις 4.000 ταινίες. Και αυτό δηλώνει πολλά. Το Φεστιβάλ της Δράμας πρωταγωνιστεί, οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στην κορυφή του παγκόσμιου κινηματογράφου».

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε επίσης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης, σημειώνοντας: «Έχουμε κάνει πολλή δουλειά όλη τη χρονιά, όπου ανανεώσαμε την οπτική ταυτότητα, φέραμε 3 νέα προγράμματα με νέες ομάδες στον προγραμματισμό. Επίσης, έχουμε ένα εξαιρετικό και πολύ δυναμικό εθνικό διαγωνιστικό, έχουμε μια καινοτομία όσον αφορά τον τομέα της ψυχολογίας. Επίσης παράλληλα μ’ αυτό που γίνεται έχουμε και το short and green για το περιβάλλον, του οποίου ηγείται ο Βασίλης Τερζόπουλος και επίσης κάνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο animation, συν το γεγονός ότι αρχίζουμε το πρόγραμμα του διεθνούς animation σε συνδυασμό με το anima syros.

 

Χαιρετισμοί αντιπεριφερειάρχη και βουλευτών

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιώργος Παπαδόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δράμας ο οποίος ευχήθηκε η Δράμα γίνει πολιτιστικός  προορισμός, με νέες θέσεις εργασίας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «δημιουργική ανοσία» που επιτυγχάνουν οι καλλιτέχνες, ταξιδεύοντάς μας μακριά από το νοσηρό κλίμα της πανδημίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας νέου χώρου για το Φεστιβάλ στην καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, καθώς και η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής του ΚΙΝΑΛ που χαιρέτισε θερμά την έναρξη του Φεστιβάλ.