Home > νέα > Έντεκα νέοι από Πολωνία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα στη Δράμα για θέματα τουρισμού και διαπολιτισμού

Έντεκα νέοι από Πολωνία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα στη Δράμα για θέματα τουρισμού και διαπολιτισμού

Στη Δράμα πρόγραμμα ERASMUS  για καινοτόμες δράσεις στην εκπαίδευση

Έντεκα νέοι από Πολωνία, Ιταλία,

Βουλγαρία, Ελλάδα στη Δράμα

για θέματα τουρισμού και διαπολιτισμού

«Ενεργοί Πολίτες – Το πρώτο βήμα στην Ευρώπη»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρίσκονται από χθες Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, 11 νέοι άνθρωποι από την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus «Πρώτο Βήμα στην Ευρώπη – Ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του πολίτη μεταξύ των νέων ανθρώπων στις μικρές πόλεις».

Τους νέους υποδέχθηκε στη Δράμα, ο Σύλλογος «Καινοτόμες Δράσεις στην Εκπαίδευση, τον Τουρισμό, την Υγεία  και το Διαπολιτισμό» (ΚΔΕΤΥΔ).

Η πρώτη συνάντησή τους έγινε στην αίθουσα Αυτοδιοίκησης δίπλα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εργασίες μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών.

Τους νέους υποδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος τους καλωσόρισε, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό τους, μίλησε για τις ομορφιές της Δράμας, για τον πολιτισμό και την ιστορία της, ενώ τους δώρισε από ένα CD με παραδοσιακές μουσικές της περιοχής μας, καθώς και ορισμένους χάρτες και φυλλάδια που αναφέρονται στην περιοχή μας.

Στόχος του προγράμματος  είναι, η οικοδόμηση μιας ισχυρής και μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης των οργανώσεων που ασχολούνται με την κοινωνική ένταξη των νέων, από μικρότερες πόλεις, χωρών της Ευρώπης, ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικρών οργανώσεων.

Οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των δύο χρόνων του προγράμματος , σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν την συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε συγκεκριμένες δράσεις έτσι ώστε να τους παρέχουν κίνητρα  προκειμένου να επενδύσουν στις τοπικές τους κοινωνίες και να συμβάλλουν , στην οποιαδήποτε μορφής, ανάπτυξή τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διοργανωθεί εσπερίδα στρογγυλής τραπέζης αύριο, 7 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε χθες ο κ. Στράτος Σαρίδης, εθελοντικό μέλος στην ομάδα ΚΔΕΤΥΔ, τονίζοντας: «Ο Οργανισμός μας δημιουργήθηκε το 2020, σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο στο μέσο της πανδημίας. Ασχολείται κυρίως με προγράμματα ERASMUS, εθελοντικές δράσεις και κάθε τύπου ενέργεια που έχει να κάνει με τον εθελοντισμό».

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρίδης, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα διεξάγεται σε συνεργασία με 4 χώρες της Ευρώπης όπως την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ελλάδα και ήδη θα βρίσκονται για μια εβδομάδα στη Δράμα. Θέμα του προγράμματος είναι Το Πρώτο Βήμα στην Ευρώπη και έχει να κάνει με την ένταξη νέων ατόμων, ώστε να δραστηριοποιηθούν σε ενέργειες εθελοντισμού σε μικρές πόλεις, ώστε να ενεργοποιηθούν και να ανακαλύψουν τι μπορεί να τους παρέχει μια μικρή πόλη στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

Ερωτώμενος από τον «Πρωινό Τύπο» με τι θα ασχοληθούν στη Δράμα οι 11 νέοι από την Ευρώπη, ο κ. Σαρίδης εξήγησε: «Ο Οργανισμός μας ασχολείται με προγράμματα ERASMUS, εθελοντισμού, διαπολιτισμού, τουρισμού αλλά και με την υγεία. Η άφιξή τους στη Δράμα, έχει ως αποτέλεσμα να τους δείξουμε κάποια σημεία της πόλης μας οπότε μιλάμε για τουρισμό, ενώ θα γίνουν κάποιες δράσεις όπως η εκδήλωση στο δημαρχείο την Παρασκευή, για την ένταξη των νέων στον εθελοντισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά.»

Σημείωσε ακόμα ο κ. Σαρίδης, ότι θα γίνουν κάποιες επισκέψεις σε σχολεία της Δράμας, σε οινοποιία για να δουν ένα από τα προϊόντα που παράγει Δράμα.

Στα μέσα ενημέρωσης μίλησε επίσης και η κα. Στανισλάβα από τη Βουλγαρία, η οποία είπε ότι «συμμετέχει ενεργά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και τρία χρόνια εθελοντικά, ενώ έκανε και ένα κάλεσμα προς τους νέους της Δράμας, να συμμετάσχουν στη σημερινή συνάντηση των νέων που θα γίνει σήμερα στο δημαρχείο».