Home > Πρώτο Θέμα > Έντονη διαμαρτυρία κυνηγών στην ανάπλαση στη Δράμα κατά της στείρωσης των σκυλιών τους

Έντονη διαμαρτυρία κυνηγών στην ανάπλαση στη Δράμα κατά της στείρωσης των σκυλιών τους

Πλήθος κυνηγών το απόγευμα της Τετάρτης στον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας

Έντονη διαμαρτυρία κυνηγών

στην ανάπλαση στη Δράμα κατά

της στείρωσης των σκυλιών τους

► Δηλώσεις πρώην προέδρων στον «Π.Τ.» αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Δράμας

► Τα προβλήματα είναι ίδια και για τους κτηνοτρόφους που έχουν σκυλιά φύλακες για τα κοπάδια τους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΛΗΘΟΣ κυνηγών, συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Μαΐου, έξω από τα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας στην περιοχή της ανάπλασης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, οι ενστάσεις που έχουν οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα, είναι η διάταξη του νέου νόμου, που ζητάει την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων, είτε πρόκειται για ζώα συντροφιάς, είτε για κυνηγετικά σκυλιά, είτε είναι σκυλιά στην υπηρεσία κτηνοτρόφων, σκυλιά φύλαξης κτλ.

DIAMARTYRIA KYNHGON (40)

Αυτή ακριβώς η διάταξη είναι που έχει πραγματικά εξοργίσει τους κυνηγούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι ήδη προχώρησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα με τους κυνηγούς, τις έντονες αντιδράσεις τους εκφράζουν επίσης και οι κτηνίατροι, μέσω του Πανελληνίου Συλλόγου τους με επίσημες ανακοινώσεις κατά της υποχρεωτικής στείρωσης των σκύλων. Σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέο ν/σ για την υγεία των ζώων και κατηγορούν την κυβέρνηση πως παίζει υπόγεια παιχνίδια για λόγους μικροπολιτικούς.

DIAMARTYRIA KYNHGON (32)

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, ο οποίος επισημαίνει ότι, πουθενά στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί οριζόντια στείρωση, «εκτός από δύο χώρες που έχουν θέσει σε εφαρμογή την γενική στείρωση, η Ρουμανία και η Κροατία, με εξαίρεση όμως τα ζώα που διαθέτουν γενεαλονικό χάρτη και των αυτόχθονων φυλών. Εδώ έχουμε φυλές, κάποιες εκ των οποίων έχουν ιστορία 4.000 χρόνων».

DIAMARTYRIA KYNHGON (55)

Γ. Παπαδόπουλος: Σε λάθος κατεύθυνση η στείρωση

Το απόγευμα της Τετάρτης στη Δράμα, έξω από τα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, συγκεντρώθηκε πλήθος κυνηγών μαζί με τα σκυλιά τους και διαμαρτυρήθηκαν κατά του νομοσχεδίου και κατά της στείρωσης. Μεταξύ αυτών μάλιστα, το παρών έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος δηλώνει κυνηγός από την ηλικία των 18 ετών, ενώ κατά περιόδους έχει υπάρξει και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου της Δράμας.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι έχει στην κατοχή του «αρκετά σκυλιά ιχνηλάτες και αυτό που πάει να γίνει για τους συντρόφους μας στο κυνήγι, τους ιχνηλάτες μας, θεωρώ ότι είναι παντελώς σε λάθος κατεύθυνση. Θεωρώ ότι πρέπει να αναθεωρήσει η κυβέρνηση, για μια καθολική και οριζόντια στείρωση σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα. Δεν μπορεί να απαιτούμε σήμερα από όλους τους φίλους κυνηγούς, κτηνοτρόφους και όσοι έχουν στην κατοχή τους ένα τετράποδο και είναι πάνω από ένα έτος, στην ουσία να το ακρωτηριάσουν. Είναι κάτι που δεν ενδείκνυται, είναι ασυμβίβαστο με τη φύση του ζώου, αλλά κι μ’ εμάς που το έχουμε ως συντροφιά και όχι μόνο».

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «θα έχουμε ένα ζώο, γι’ αυτό που το έχει εντάξει η φύση, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Οι ιχνηλάτες έχουν το δικό τους ρόλο, οι φύλακες ακόμα και αυτοί… δεν μπορώ να μπω στην σκέψη ότι θα τα πάω για ακρωτηριασμό. Είναι λυπηρό μόνο που το σκεφτόμαστε! Δεν ξέρω ποιος νους το έχει σκεφτεί αυτό και ποια πρόταση έχει γίνει, ώστε η κυβέρνηση να έχει υιοθετήσει μια τέτοια πρόταση. Δεν είναι απλά μόνο τα κυνηγόσκυλα, αλλά είναι οι σύντροφοί μας στο σπίτι, αλλά μιλάμε για τα ζώα που έχουν οι κτηνοτρόφοι μας, και μ’ αυτά σώζουν καθημερινά τα κοπάδια τους που είναι και η περιουσία τους».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι, «δεν είναι μέτρο αυτό με το οποίο μπορείς να περιορίσεις τα αδέσποτα. Μπορούν να υιοθετηθούν άλλοι τρόποι και να συμμαζευτούν τα αδέσποτα και δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό που γίνεται, να έχουμε τόσες χιλιάδες αδέσποτα».

DIAMARTYRIA KYNHGON (31)

Γ. Γεωργιάδης: «Έγκλημα κατά των σκύλων…»

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και ο πρώην πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιάννης Γεωργιάδης και μέλος της ΚΟΜΑΘ, ο οποίος εξέφρασε έντονα «τη δυσαρέσκειά μας, την αγανάκτησή μας, τη διαμαρτυρία μας», όπως έκανε και στην σύντομη ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους.

Όπως είπε, «με την ανοχή της πολιτείας, συντελείται ένα έγκλημα κατά των σκύλων, των γατών και όλων των δεσποζόμενων ζώων. Αναρωτιέμαι, ένα ζώο που υπάρχει στον πλανήτη μας από την αρχαιότητα, έρχεται η δική μας η γενιά, που αποφασίζει ότι πρέπει να το τελειώσει…»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάτι άλλο πίσω απ’ αυτή τη διάταξη, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι, «το ότι ο κυνηγός έχει μπει στο στόχαστρο… δυστυχώς μαζί με το ξερό καίγεται και το χλωρό… και μαζί θα πάρει όλους τους πολίτες που έχουν ένα δεσποζόμενο ζώο. Και αυτό είναι φως φανάρι, όταν απαγορεύτηκε το κυνήγι το χειμώνα είχαν πάρει τη γνώμη των ειδικών. Τώρα, δεν ακούν τη γνώμη των ειδικών που είναι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος προς τιμήν του μάλιστα απεργεί. Τώρα όμως δεν ακούμε τους επιστήμονες, αλλά κάνουμε ότι επιτάσσουν οι παρέες των φιλοζωικών».

DIAMARTYRIA KYNHGON (2)

Γ. Αντωνιάδης: «Ψηφίζουμε όχι στην στείρωση…»

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Αντωνιάδης, ο οποίος μας είπε ότι «ψηφίζουμε όχι στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, γιατί πιστεύουμε ότι πρώτα απ’ όλα αυτά δεν είναι η πηγή των αδέσποτων. Εμείς τα υπεραγαπάμε τα σκυλιά γι’ αυτό δεν θέλουμε να τα ακρωτηριάσουμε».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «η στείρωση μπορεί να προκαλέσει πάμπολλα προβλήματα όπως παχυσαρκία, καρκίνο και ο νόμος πρέπει να εξαιρέσει τουλάχιστον τα κυνηγόσκυλα. Ο λόγος που λέμε όχι στη στείρωση, είναι επειδή πιστεύουμε ότι από πίσω υπάρχει κάποιο σχέδιο για την εισαγωγή σκυλιών από άλλες χώρες και την εκτόξευση των τιμών, που θα εκμεταλλευτούν κάποιοι επιτήδειοι».

Ο κ. Αντωνιάδης, επισημαίνει ακόμα: «Λέμε ναι στην ευζωία των ζώων και είμαστε οι πρώτοι που την τηρούμε. Σ’ αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλα πράγματα που ευνοούν τους συνεπείς κατόχους σκύλων. Παλαιότερα μάλιστα απαγορευόταν το κόψιμο της ουράς και των αυτιών σε κάποιες φυλές και θεωρούνταν ακρωτηριασμός. Πόσο μάλλον σήμερα η στείρωση που είναι επώδυνη ιατρική πράξη και επιπλέον μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και το ίδιο το σκυλί, του οποία η αξία είναι για τον ιδιοκτήτη του ανεκτίμητη από πολλές πλευρές».